ΣΥΡΙΖΑ: Απόπειρα φίμωσης της δημοσιογραφικής έρευνας μέσω ΕΣΡ

ΣΥΡΙΖΑ: Απόπειρα φίμωσης της δημοσιογραφικής έρευνας μέσω ΕΣΡ
Φωτογραφία αρχείου sooc

Ομερτά προωθεί ο νέος κώδικας δεοντολογίας τονίζουν οι αρμόδιοι τομεάρχες, Μάριος Κάτσης και η Νατάσα Γκαρά.

Για απόπειρα φίμωσης της δημοσιογραφικής έρευνας και ιδίως σε μια περίοδο που κυριαρχεί το Σκάνδαλο των Υποκλοπών κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης (Ψηφιακή Πολιτική) και Νατάσα Γκαρά (Ενημέρωση&Επικοινωνία). Αφορμή αποτέλεσε η δημοσιοποίηση του νέου κώδικα δεοντολογίας του ΕΣΡ που έχει τεθεί σε διαβούλευση. Θέμα άλλωστε το οποίο ανέδειξε το News 24/7.

Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους «ο κώδικας δεοντολογίας που παρουσιάστηκε σήμερα από το ΕΣΡ προς διαβούλευση αποτελεί μνημείο απόπειρας, συσκότισης, συγκάλυψης και ελέγχου της πληροφορίας. Οι διατάξεις του περνάνε «αλυσίδες» στην ενημέρωση και το προεδρικό διάταγμα το οποίο θα τις επικυρώσει – αφού λάβει πρώτα τις υπογραφές και τις ευλογίες των συναρμόδιων Υπουργών της καθεστωτικής κυβέρνησης Μητσοτάκη – απλά θα βάλει και τυπικά το «λουκέτο».Σε περίπτωση που ισχύσει ο Κώδικας αυτός, με τις αόριστες και επικίνδυνες διατάξεις, τότε κάθε δημοσιογραφική έρευνα για τις υποκλοπές και όχι μόνο, αυτομάτως θα ποινικοποιηθεί και θα πρέπει να άμεσα να σταματήσει. Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη ενοχής της κυβέρνησης για το ελληνικό Watergate».

Τονίζουν παράλληλα πως «η κυβέρνηση από τη μία αυτές τις μέρες εισηγείται νομοσχέδιο για τη διαφάνεια του Τύπου προσπαθώντας ανεπιτυχώς να καταλαγιάσει τη διεθνή κατακραυγή για την κατάντια που έχει περιέλθει η ελευθεροτυπία στη χώρα μας, και από την άλλη – δια του ΕΣΡ – επιβάλλει φίμωτρο στη δημοσιογραφική έρευνα ποινικοποιώντας, θεσμοθετώντας την «ομερτά» για μείζονα ζητήματα δημοκρατίας». Ειδικά για την ανεξάρτητη αρχή σημειώνουν πως «είναι θλιβερό και αποκαρδιωτικό πώς μια Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα πρέπει με τον ελεγκτικό της ρόλο να προασπίζεται την ελευθερία του δημοσιογραφικού λόγου, έρχεται να επιβάλλει ένα βαρύ πέπλο σιωπής και λογοκρισίας. Η πρόταση αυτή του ΕΣΡ, πλήττει το δημόσιο συμφέρον, την ανεξάρτητη και αδέσμευτη δημοσιογραφία, τους θεσμούς, και την ίδια τη Δημοκρατία. Έρχεται δε να δικαιώσει απολύτως για ακόμα έναν λόγο την πρόταση μομφής που έχουμε καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εναντίον του Προέδρου του, που επί των ημερών του η μονοφωνία των μέσων ενημέρωσης υπέρ της κυβέρνησης και εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεπέρασαν κάθε όριο. Ο Κώδικας Δεοντολογίας της ομερτά δεν θα περάσει! Καλούμε όλα τα κόμματα να υψώσουν μέτωπο για την απόσυρση αυτής της απαράδεκτης νομοθέτησης και να καταδικάσουν τις πρακτικές της πιο αδίστακτης και επικίνδυνης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα