ΣΥΡΙΖΑ: Εξανεμίστηκαν ήδη οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό

ΣΥΡΙΖΑ: Εξανεμίστηκαν ήδη οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό
Προεκλογική η εξαγγελία για αύξηση του κατώτερου μισθού το 2023 τονίζει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου Eurokinissi

Στα 880 ο κατώτερος μισθός το 2023, μέτρα μείωσης του ΦΠΑ αντιπροτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για μία μικρή αύξηση την Άνοιξη.

Με συνδυασμό προτάσεων για ικανοποιητική αύξηση του εισοδήματος με παράλληλη όμως μείωση των τιμών των προϊόντων, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στις κυβερνητικές εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο, την οποία θεωρεί ξεκάθαρα προεκλογική. Αντιπροτείνει για το 2023 ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 880 ευρώ ενσωματώνοντας την τιμαριθμική αναπροσαρμογή απαιτώντας παράλληλα μειώσεις της φορολογικής επιβάρυνσης στην κατανάλωση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πώς γίνεται προεκλογικό παιχνίδι με την ένδεια που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, ιδίως όταν το εισόδημά τους βασίζεται στον κατώτατο μισθό. Θεωρούν ότι η αύξηση στην οποία αναφέρεται η κυβέρνηση, παρότι δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο ποσοστό, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρότερη από αυτή που δόθηκε το 2022, δηλαδή δεν θα ξεπεράσει το 2 με 3%. Ένα ποσό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει την μείωση της αγοραστικής δύναμης που έχει δημιουργήσει η ακρίβεια.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, «πρόκειται καθαρά για προεκλογική ανακοίνωση η αύξηση του κατώτατου μισθού, αύξηση που είναι καθυστερημένη και μικρή και έχει ήδη εξανεμιστεί. Ο κατώτατος μισθός έχει χάσει 19% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ από σήμερα, αρχή της χρονιάς, θα υπάρξουν επιπλέον αυξήσεις 20% στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης. Το διπλό πρόβλημα στη χώρα μας είναι η συνεχής αύξηση της ακρίβειας, η μείωση της αγοραστικής δύναμης και οι χαμηλοί μισθοί».

Απαιτείται συνδυασμός αύξησης εισοδήματος και μείωσης φόρων στην κατανάλωση τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για το διαθέσιμο εισόδημα Eurokinissi

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει για το 2023 την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 880 ευρώ. Ένα ποσό που «περιέχει» τόσο την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε ο κατώτερος μισθός να πάει στα 800 με την αντίστοιχη αύξηση στα υπόλοιπα κλιμάκια με την επιπρόσθετη ενίσχυση την κάλυψης του τιμάριθμου, ο οποίος υπολογίζεται σήμερα με βάση έναν πληθωρισμό της τάξης του 10%. Θυμίζουμε ότι την πρόταση αυτή για έναν μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής δημοσιοποίησε για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η αύξηση του μισθού πρέπει να είναι η μία πλευρά του σχεδίου αντιμετώπισης της ακρίβειας. Η δεύτερη πρέπει να σχετίζεται με την μείωση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων. Ενδεικτικά η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι «πρόταση και δέσμευση μας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η θέσπιση ενός μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό για τους μισθούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και, ταυτόχρονα, η αναγκαία μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρόσφατα η Ισπανία».

Έχοντας τις προτάσεις αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά θα αποφύγει την αντιπαράθεση στο «μέτωπο» των μισθολογικών αυξήσεων. Αντιθέτως θα επιμείνει στο να βρεθεί το θέμα στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση μπορεί να αντιπαρατάξει μόνον επικοινωνιακές κορώνες. Επιπρόσθετα στην Κουμουνδούρου έχουν εδώ και καιρό διαπιστώσει από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων ότι προκύπτει πώς την ακρίβεια οι πολίτες την χρεώνουν όχι απλά στην κυβέρνηση αλλά προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως άλλωστε ανέφερε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι ένα συντριπτικά μεγάλο μέρος των πολιτών χρεώνουν την ευθύνη της ακρίβειας στη κυβέρνηση, θεωρούν υπεύθυνο τον πρωθυπουργό».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα