Σκρέκας: Δέχθηκε κριτική από “γαλάζιους” βουλευτές για τους λογαριασμούς του ρεύματος και… “τα ‘ριξε” στον ΣΥΡΙΖΑ

Σκρέκας: Δέχθηκε κριτική από “γαλάζιους” βουλευτές για τους λογαριασμούς του ρεύματος και… “τα ‘ριξε” στον ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi

Χρ.Μπουκώρος: Δεν ξέρω για τον υπουργό, εμείς δεχόμαστε πιέσεις. Χρ.Κέλλας: «Ακριβοθώρητος» ο υπουργός. Κ.Σκρέκας: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προωθήσει τις ΑΠΕ θα είχαμε φθηνότερες τιμές.

Σφοδρή κριτική ακόμη και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για την ακρίβεια στο ρεύμα δέχθηκε σήμερα στην Βουλή ο Κώστας Σκρέκας. Οι «γαλάζιοι» Χρήστος Μπουκώρος και Χρήστος Κέλλας επισήμαναν την πίεση που αντιμετωπίζουν οι κυβερνητικοί βουλευτές από την βάση. Ανταπαντώντας πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος επέρριψε ευθύνες στον …ΣΥΡΙΖΑ για την σημερινή κατάσταση.

Τα παραπάνω έγιναν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον ΔΕΔΔΗΕ.

Παίρνοντας τον λόγο Χρήστος Μπουκώρος άφησε αιχμές προς τον υπουργό Περιβάλλοντος αναφερόμενος στην πίεση που δέχονται οι βουλευτές της Ν.Δ για τους υπέρογκους λογαριασμούς. Όπως ανέφερε «δεν ξέρω αν γίνεται δέκτης της ίδιας πίεσης, πάντως εμείς, στα βουλευτικά γραφεία,η πίεση που δεχόμαστε για το ζήτημα των λογαριασμών από τα νοικοκυριά και από τις επιχειρήσεις, είναι πρωτοφανής. Βεβαίως, οι πολίτες και οι επιχειρηματίες και κυρίως, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και οι αγρότες, αποδέχονται το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδοτεί αυτούς τους λογαριασμούς. Ήδηέχουμε δαπανήσει 2 δισεκατομμύρια, τα οποία θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν έχουν φανεί και δεν φαίνονται, εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων». Τόνισε πως «είναι θέμα πλέον βιωσιμότητας, είναι υπαρξιακό ζήτημα για πολλές επιχειρήσεις και για πολλές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, το ενεργειακό ζήτημα. Ασφαλώς, είναι ένα διεθνές πρόβλημα, μια διεθνής ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, εμείς εδώ είμαστε επιφορτισμένοι για τον περιορισμό των τοπικών συνεπειών και σε μια χώρα, όπου οι ενεργειακές της ανάγκες περίπου χοντρικά 80% είναι εισαγόμενες και 20% είναι εγχώριες, αντιλαμβανόμαστε ότι οι δυνατότητες παρέμβασης δεν είναι και πολύ μεγάλες».

Πιέσεις προς τον υπουργό Περιβάλλοντος άσκκησε και ο «γαλάζιος» βουλεύτής Χρήστος Κέλλας ρωτώντας για την υπουργική απόφαση που αφορά την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Όπως είπε «η ΚΥΑ για το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, θεωρώ ότι έχει υπογραφεί σύμφωνα με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού από την ομιλία του στον Προϋπολογισμό το Δεκέμβριο. Πότε θα φτάσουν τα πιστωτικά ή η έκπτωση ή η ανάληψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στον αγροτικό κόσμο; Πότε θα το περιμένουνε;». Αξίζει να σημειωθεί ότιο Χρήστος Κέλλας αποκάλεσε «ακριβοθώρητο» τον υπουργό Περιβάλλοντος, όμως η φράση αυτή δεν περιλήφθηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής.

Απαντώντας στην κριτική τόσο των βουλευτών της Ν.Δ όσο και της αντιπολίτευσης ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε πραγματικά και υψηλές τιμές ενέργειας που αν τα 5 χρόνια που διαχειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα μας είχε πραγματικά ενσκήψει και προωθήσει τις ΑΠΕ και είχαμε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μας μείγμα όπως έχει η η Γερμανία από το 60%, θα είχαμε πολύ φθηνότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».

Τόνισε πως «η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να στηρίξει και στηρίζουμε. Μπορούμε να απορροφήσουμε το 100% της ακρίβειας; Δεν γίνεται. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τι προσπαθούμε να κάνουμε; Να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ, να αξιοποιήσουμε την τελευταία δυνατότητα που έχουμε μέσα από τους ειδικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούμε και τον κρατικό Προϋπολογισμό εφόσον χρειαστεί, για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Πάντα,όμως, διατηρώντας τη δημοσιονομική σταθερότητα και ισορροπία, γιατί αν χάσουμε αυτό, τότε όλα αυτά που έχουμε κάνει μέχρι τώρα θα «πάνε στράφι».

Παράλληλα ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την κυβέρνησης. Επισήμανε ότι «κάθε κράτος μέλος από μόνο του δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Γι’ αυτό και η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά σταθερά από την Ευρώπη, είτε στα συμβούλια Υπουργών Ενέργειας, είτε όταν συμμετέχει ο Πρωθυπουργός σε Συνόδους Κορυφής, είτε ο Χρήστος Σταϊκούρας στα συμβούλια Υπουργών Οικονομικών, τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κεντρικού Μηχανισμού που θα διαθέσει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2022, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους ευρωπαίους πολίτες και τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες ανήκουν βέβαια και οι ελληνικές.». Συνέχισε λέγοντας πως «δεν μπορεί κανένα κράτος μέλος από μόνο του να αντιμετωπίσει αυτή την ακρίβεια. Και φυσικά, η λύση δεν είναι ως δια μαγείας, με έναν νόμο και ένα άρθρο, να παγώσουμε τις τιμές».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα