Στην Αθήνα ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου

Στην Αθήνα ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου

Έφτασε στην Αθήνα ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου. Ποια είναι τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων

Με την ιδιότητα του στενού συνεργάτη του προέδρου Ομπάμα ήρθε στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, θέλοντας να ακούσει από "πρώτο χέρι" τις σκέψεις των κ. Σαμαρά και Στουρνάρα, για να τις μεταφέρει στον Λευκό Οίκο εν όψει τη επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στις 14.00 στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στη 1 το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα          

Συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας, είχε στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιού, παρόντων του υπουργού αναπληρωτή και του υφυπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και Γιώργου Μαυραγάνη αντίστοιχα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Λιού (τον οποίο, ο υψηλόβαθμος αυτός παράγοντας, χαρακτήρισε ως τεχνοκράτη και οπαδό της θεωρίας του Κέινς) «αναγνωρίζει την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς και δεν έδειξε να ανησυχεί για κάτι». Ερωτηθείς δε, για τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στο πρακτορείο Bloomberg ότι «οι Έλληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους», ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε πως η ελληνική πλευρά μετέφερε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι «αντίθετα, έχει πλέον καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος».

Κατά τη συνάντηση, τέθηκαν και τα ζητήματα, της πορείας υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος για τη διετία 2012- 2013 και των μεταρρυθμίσεων, της ανάγκης συνδυασμού μέτρων ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2015- 2016. Ειδικά για το τελευταίο, το οποίο αναμένεται να προσδιορισθεί επακριβώς κατά τον νέο έλεγχο της τρόικας το φθινόπωρο, η ελληνική πλευρά επισήμανε στον κ. Λιού ότι το συγκεκριμένο κενό δεν μπορεί να καλυφθεί από νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των υπουργών Οικονομικών του G20, φέρεται να πρεσβεύει (σύμφωνα με τον Έλληνα υψηλόβαθμο παράγοντα) πως «η Ευρώπη έχει ρίξει νερό στο κρασί της» και ότι υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.        

Στήριξη στις προσπάθειές της αναμένει η ελληνική κυβέρνηση από τον Λιου ο οποίος την Παρασκευή από το βήμα της Συνόδου των G20 ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Οι Έλληνες κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, αλλά έχουν ακόμη μπροστά τους δύσκολες αποφάσεις" και τόνισε ότι θα ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους ομολόγους του να τονώσουν την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι το παράδειγμα της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να θεωρηθεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα.

Ταυτόχρονα, θα διατυπώσει την πάγια θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, που είναι ότι η Ουάσιγκτον είναι αντίθετη με τη βορειοευρωπαϊκή πολιτική της λιτότητας, αλλά θεωρεί πως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει όλο τον κύκλο των αλλαγών για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τι μπορεί να κάνει για να κινηθεί και πάλι η μηχανή της ανάπτυξης. "Ο κόσμος χρειάζεται την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας", δήλωσε σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και η προετοιμασία της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά στις 8 Αυγούστου στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλους δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και οι πολίτες περιμένουμε πολλά από την επίσκεψη του Λιου η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη Σαμαρά.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", η επίσκεψη Λιου στην Αθήνα έρχεται μία ημέρα έπειτα από την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών των υπουργών Οικονομικών του G20 στη Μόσχα, με τους υπουργούς να διαμηνύουν το Σάββατο πως η άμεση προτεραιότητα των 20 ισχυρότερων οικονομιών, "μεσοπρόθεσμα", είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, στο πλαίσιο μίας "εύθραυστης και άνισης" ανάκαμψης.

Το Βερολίνο δεν επιθυμεί ούτε επιδιώκει μία "γερμανική Ευρώπη", τονίζει στο μεταξύ σε άρθρο του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμώντας παράλληλα πως, έπειτα από τρία χρόνια κρίσης, η εικόνα είναι ανάμικτη, με επιτυχίες μεν, αλλά και μεγάλα προβλήματα όπως η ανεργία να σκιάζουν τη Γηραιά Ήπειρο.

Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του κ. Λιου στην Αθήνα, θα του παρατεθεί και γεύμα από τον πρωθυπουργό σε εστιατόριο κοντά στην Ακρόπολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τζακ Λιου: Δύσκολες μέρες περιμένουν τους Έλληνες

SHARE:

24Media Network