Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο Τσίπρας: Στην ατζέντα οι τουρκικές προκλήσεις και το προσφυγικό

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο Τσίπρας: Στην ατζέντα οι τουρκικές προκλήσεις και το προσφυγικό
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε εργασίες της Συνόδου Κορυφής Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει τις προτάσεις για ισχυρό προϋπολογισμό της ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία καθώς και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει ένα ευρωπαϊκό ταμείο καταθέσεων.

Σήμερα, ανήμερα της ημέρας της Ευρώπης, πραγματοποιείται η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στο Sibiu της Ρουμανίας, λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες Ευρωεκλογές.

Οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους επί των προτεραιοτήτων ως προς τη Στρατηγική Ατζέντα και τις προτεραιότητες της ΕΕ για την επόμενη πενταετία, για μια σειρά από ζητήματα όπως ο παγκόσμιος ρόλος της Ε.Ε. και η εμπέδωση ενός πολυμερούς παγκόσμιου συστήματος, η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, το μεταναστευτικό και η ανάπτυξη της οικονομικής βάσης και συγκλίσεων στην Ένωση.

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής θα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα αναφερθεί στις βασικές προτεραιότητες της χώρας μας για την επόμενη πενταετία, με έμφαση στην οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και της προώθησης οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων, στην ανάγκη διατήρησης μιας ισχυρής πολιτικής συνοχής της Ένωσης.

Ως προς το προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόκληση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης. Θα σταθεί στην ανάγκη εμβάθυνσης της ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία και θα υποστηρίξει τις προτάσεις για ισχυρό προϋπολογισμό της ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία καθώς και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει ένα ευρωπαϊκό ταμείο καταθέσεων.

O Πρωθυπουργός, σε συντονισμό με τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τον οποίο θα έχει και συνάντηση, θα αναδείξει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας την ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην εν λόγω παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Μαρτίου 2018 και τη σχετική δήλωση της Επιτρόπου Μογκερίνι.

Ιδιαίτερα, θα τονιστεί ότι η ΕΕ θα αναβαθμίσει το ρόλο της στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, μόνο αν μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών της.

Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:

– 12:30 Έναρξη Συνόδου Κορυφής, ανταλλαγή απόψεων ηγετών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

– 13:30 Γεύμα εργασίας

– 15:30 Συνέχεια εργασιών Συνόδου Κορυφής

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα