Στην Κομισιόν το θέμα της σύμβασης με την Cisco για την τηλεκπαίδευση

Τηλεκπαίδευση
Τηλεκπαίδευση EUROKINISSI

Ο Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν για τη σύμβαση της Cisco με το ελληνικό δημόσιο για την τηλεκπαίδευση.

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απευθείας ανάθεση των υπηρεσιών τηλε-εκπαίδευσης στην εταιρία Cisco κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Ο κ. Κούλογλου θέτει ερώτημα στην επιτροπή σχετικά με το «τι θα πράξει για τον σεβασμό των όρων υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνειας στις απευθείας αναθέσεις;» όπως και για το αν «η σύμβαση παραβιάζει την οδηγία GPDR;». Ειδική αναφορά κάνει στο ζήτημα των δεδομένων που αφορούν 1,5 εκατομμύρια πολίτες ρωτώντας την Κομισιόν «με τι τρόπο θα προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών από τη χρησιμοποίηση τους για εμπορικούς σκοπούς χωρίς τη θέληση τους;».

Πιο αναλυτικά στο κείμενο της ερώτησής του ο Στέλιος Κούλογλου σημειώνει πως «η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε στην εταιρεία Cisco τις υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης για όλα τα δημόσια σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Η υπουργός Παιδείας υποστήριζε ότι η σύμβαση ήταν δωρεάν, πριν αποκαλυφθεί, μετά από κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, ότι το κόστος είναι πάνω από 2.000.000 ευρώ ετησίως. Δεν ζητήθηκαν προσφορές άλλων εταιρειών».

Επίσης αναφερόμενος στο περιεχόμενο της σύμβασης τονίζεις ότι «επιτρέπει στον πάροχο την απεριόριστη χρήση για επιχειρηματικούς σκοπούς των μετα-δεδομένων 1,5 εκατ. μαθητών, χωρίς την άδεια των ίδιων και των κηδεμόνων τους, χωρίς ούτε καν την ενημέρωσή τους . Στην ευρωπαϊκή οδηγία GDPR υπάρχει υποχρέωση ρητής άδειας (opt-in), όταν ζητείται η παραχώρηση και η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Σημειώνεται ότι η δημόσια τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική, άρα οι μαθητές και οι οικογένειες τους δεν είχαν εναλλακτική επιλογή».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «η μελέτη εκτίμησης αντικτύπου αποτελεί προαπαιτούμενο στην GDPR, όταν τα προσωπικά δεδομένα αφορούν μεγάλες ομάδες πληθυσμού ή και ανηλίκους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μελέτη εκτίμησης αντικτύπου συντάχτηκε εκ’ των υστέρων».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν, Cisco, Τηλεκπαίδευση, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network