Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Υγεία

Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Υγεία
Αίθουσα εξέτασης κέντρου υγείας. Eurokinissi

Σήμερα αναμένεται η κατάθεση προς διαβούλευση του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει αλλαγές στη λειτουργεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ

Στη Βουλή φτάνουν μέσα στον Απρίλιο οι νομοθετικές αλλαγές που θα αλλάξουν την εικόνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα τα νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν σαν ένα, θα είναι ανοιχτά προς διαβούλευση το πιθανότερο από σήμερα.

Κεντρικό σημείο των μεταρρυθμίσεων θα είναι το μοντέλο του Θεράποντα Ιατρού, δηλαδή η μετεξέλιξη του θεσμού του Οικογενειακού Ιατρού, στον οποίο εντάσσονταν παθολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι.

Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το υπάρχον πλαίσιο του οικογενειακού γιατρού δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, παρότι εγγράφηκαν περίπου 1,4 εκατομμύρια πολίτες, κυρίως γιατί δεν ανταποκρίθηκε επαρκής αριθμός ιατρών. Το γεγονός αυτό φαίνεται να κόστισε στον ΕΟΠΥΥ, 1 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 1,5 δισ. ευρώ για τους παρόχους, για εξετάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Με το νέο μοντέλο θα πρέπει όλοι οι πολίτες να επιλέξουν έναν θεράποντα ιατρό, που θα αφορά παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα να επιλέγει γιατρό συγκεκριμένης ειδικότητας, εφόσον ανήκει σε αντίστοιχη ομάδα ασθενών.

Οι πολίτες θα έχουν δυνατότητα επιλογής γιατρού και αλλαγής του, εφόσον το επιθυμούν. Κατ΄επέκταση, θα χρειάζεται παραπεμπτικό του θεράποντα ιατρού, προκειμένου να καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ η ιατρική πράξη. Χωρίς παραπεμπτικό ο ασθενής θα καλύπτει το σύνολο του κόστους.

Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο η ιατρική πράξη που θα συνταγογραφείται από τον εν λόγω γιατρό να επιβαρύνει τον ασφαλισμένο με μικρότερο ποσοστό συμμετοχής, έναντι του 25% που είναι τώρα. Να δίνεται δηλαδή ένα κίνητρο στον πολίτη να εγγραφεί στο δίκτυο των ιατρών της ΠΦΥ.

Με την αλλαγή αυτή επιδιώκεται ακόμη εξοικονόμηση πόρων μέσω και μια άλλης μεταρρύθμισης που αφορά στην αποζημίωση των γιατρών. Σήμερα ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ γιατρός λαμβάνει 2.000 ευρώ, για 200 επισκέψεις ανά μήνα. Πλέον ο γιατρός θα πληρώνεται για κάθε άτομο που θα εγγράφεται ετησίως, με τη μορφή capitation (ελεύθερα μπορεί να μεταφραστεί σε “κατά κεφαλήν”).

Πρόκειται για μια μέθοδο πληρωμής των ιατρικών πράξεων, που προβλέπει συγκεκριμένη αμοιβή των παρόχων υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης, όπως οι γιατροί, ανά άτομο ή ομάδα ανθρώπων που τους έχουν ανατεθεί, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από το αν το άτομο χρειαστεί τις υπηρεσίες ή όχι.

Ο θεράποντας ιατρός θα έχει και μια σειρά υποχρεώσεων, όπως τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού φακέλου, συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων. Θα είναι ιατρικά υπεύθυνος για τον πολίτη, τις προληπτικές εξετάσεις, παραπέμποντας σε ειδικούς ιατρούς και νοσοκομεία, με εξαίρεση έκτακτα περιστατικά και εισαγωγών.

Μετά την ψήφιση των νομοθετικών αλλαγών, θα δοθεί χρόνος προσαρμογής στους αρμόδιους γιατρούς, προκειμένου να προχωρήσουν τις εγγραφές.

Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των επιμέρους δεδομένων, βάσει μοντέλων, εκτιμάται ότι ανά γιατρό θα αντιστοιχούν χίλιοι ή 2 χιλιάδες άτομα.

Στο πλαίσιο των αλλαγών στην ΠΦΥ θα ενοποιηθούν λειτουργικά οι δημόσιες δομές, Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ, αφού μέσω Ταμείου Ανάκαμψης διασφαλίζονται 254 εκατ. ευρώ, για τα 156 Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ και 312 άλλα κέντρα, που θα αναβαθμιστούν.

Παράλληλα, στο σύστημα του θεράποντα ιατρού θα μπορούν να εντάσσονται και πολυϊατρεία, αν και το ακριβές πλαίσιο είναι υπό επεξεργασία, ενώ και δοθεί η δυνατότητα και σε γιατρούς δομών της ΠΦΥ να αναλαμβάνουν ρόλο Θεράποντα Ιατρού, παρέχοντας τους κίνητρα όπως επιπλέον αμοιβή.

Αλλαγές και στον ΕΟΠΥΥ

Αλληλένδετες με τις αλλαγές στην ΠΦΥ είναι και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον ΕΟΠΥΥ. Για αυτό και αν και οι νομοθετικές αλλαγές αρχικά είχε σχεδιαστεί να έρθουν σε δυο διαφορετικά σχέδια νόμου, θα κατατεθούν σε ένα.

Κύρια παράμετρος των αλλαγών στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θα είναι η εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων στις συμβάσεις του Οργανισμού με τους παρόχους, τη σημασία των οποίων έχει αναδείξει και ο Θ. Πλεύρης.

Τα εν λόγω κριτήρια θα περιγράφονται ανά κατηγορία, με Υπουργική Απόφαση. Μεταξύ αυτών θα είναι και αντικειμενικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα αυτά που σχετίζονται με την ποιότητα των διαγνωστικών μηχανημάτων (παλαιότητα και τεχνικές προδιαγραφές), τα οποία θα θεσμοθετηθούν μέσω ενός «ποιοτικού rebate».

Συνεπώς, για κάποια μηχανήματα δεν θα γίνονται συμβάσεις για παράδειγμα. Το εν λόγω ποιοτικό rebate θα αφορά σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης, με τους ποιοτικούς δείκτες να αποτελούν το μίνιμουμ των προδιαγραφών για τις συμβάσεις.

Αντίστοιχα, για τις κλινικές τα ποιοτικά κριτήρια θα σχετίζονται με την ύπαρξη ή όχι κλινών ΜΕΘ, των ειδικοτήτων ιατρών και το προσωπικό , αλλά και τα ποσοστά επιπλοκών που δηλώνουν.

Επιπροσθέτως, θα εφαρμοστεί έλεγχος real-time, με τη συμμετοχή και ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, που θα επιτρέψουν την πραγματική αποτύπωση των αναγκών και θα οδηγήσουν στον εξορθολογισμό των προϋπολογισμών. Το Υπουργείο μάλιστα εκτιμά ότι θα οδηγήσει και σε εξοικονομήσεις, ενώ στόχος είναι σταδιακά ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο να εφαρμοστεί και στο δημόσιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα