Στην Βουλή για τη “μάχη” της πρώτης κατοικίας ο Τσίπρας

default image

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και την έξαρση του Covid 19 αναμένεται από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την συζήτηση στο κοινοβούλιο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Στην Βουλή και στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «Πτωχευτικό Κώδικα» αναμένεται να παρέμβει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας έτσι την έντονη αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευση στην άρση του -έως τώρα ισχύοντος- καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας που νομοθετείται. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται σε υψηλούς τόνους, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπει κύμα δεκάδων χιλιάδων πλειστηριασμών εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ταυτόχρονα η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων εκτιμάται ως τραγική απόδειξη της κριτικής περί έλλειψης στοιχειώδους προετοιμασίας και παλινωδιών, που κάνει επί μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ν.Δ ο …πρώτος στρατηγικός κακοπληρωτής

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Εκγαλώντας την για το ότι σε μία περίοδο που δοκιμάζονται ευρύτατα λαϊκά στρώματα από τον συνδυασμό της υγειονομικής – οικονομικής κρίσης επιλέγει να νομοθετήσει με αποκλειστικό κριτήριο την απαίτηση των τραπεζών για άμεση ρευστοποίηση της περιουσίας των οφειλετών. Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι αυτή η επιλογή θα οδηγήσει άμεσα σε «μαζική φτωχοποίηση» αφού θα εξαπολυθεί κύμα δεκάδων χιλιάδων πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θυμίσει ότι οι «εξυπηρετήσεις» στις τράπεζες δεν αποτελούν μεμονωμένο φαινόμενο αλλά μία πολιτική που ακολουθείται με συνέχει και συνέπεια από την Ν.Δ. Με παράδειγμα τις «αμνηστεύσεις» τραπεζικών στελεχών που έχει νομοθετήσει, παρέχοντας με ρύθμιση ασυλία από το αδίκημα της απιστίας αφού απαγόρευσε την αυτεπάγγελτη δίωξη. Θυμίζουμε ότι τότε ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει για «εγκλήματα του λευκού κολάρου».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναφερθεί και στην ηθική διάσταση του πράγματος, αφού στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία μιλά συνεχώς για «στρατηγικούς κακοπληρωτές» αποδίδοντας την ιδιότητα αυτή στα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την κρίση, όταν το η ίδια είναι …στρατηγικός κακοπληρωτής.

Εννοώντας προφανώς τα δάνεια, περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ που ακόμη οφείλει από τη περίοδο των μνημονίων. Μάλιστα για το θέμα της εισαγγελικής έρευνας σχετικά με το ζήτημα αυτό 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν προ μηνών ερώτηση επισημαίνοντας ότι «οι δημοσιευμένοι ισολογισμοί του έτους 2018 των πολιτικών κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τους οποίους ο συνολικός δανεισμός τους ανέρχεται σε 533 εκατομμύρια ευρώ, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού».

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της πρώτης κατοικίας το οποίο και συνδυάζει με το γεγονός ότι με απόλυτο τρόπο αίρεται το καθεστώς προστασία της σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση «δείχνει τα δόντια της». Όπως χαρακτηριστικά άλλωστε ανέφερε και η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχσιόγλου κατά την συζήτηση του πτωχευτικού κώδικα στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής «το τελευταίο εξάμηνο κοινοποιούνται σωρηδόν προγράμματα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και, μάλιστα, εκβιαστικά προς τους δανειολήπτες από τα funds, για να ρυθμίσουν με τους όρους, που θέλουν τα funds». Μάλιστα είχε τονίσει ότι έχουν γίνει ήδη 20.000 πλειστηριασμοί μέσα στους 14 μήνες που βρίσκεται στην διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Η Έφη Αχτσιόγλου στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεα σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής των Αλέξη Τσίπρα και την Ένωση Δικαίου των Καταναλωτών Eurokinissi

Στην ομιλία του στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εστιάσει και στην οικονομικής συγκυρίας όπου η κυβέρνηση επιλέγει να προωθήσει το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Δηλαδή μία περίοδο που οι δείκτες ανεργίας έχουν σαφέστατη ανοδική τάση. Θυμίζουμε ότι η αρμόδια για ζητήματα εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε τόνισε χθες ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο. Είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ «το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανέρχεται στους 1.030.411 σε σχέση με 913.282 του Σεπτεμβρίου του 2019, αύξηση δηλαδή 12,83%, εκ των οποίων το 64,14% είναι γυναίκες».

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση και η ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα αναμένεται να γίνει σε μία συνεδρίαση της Βουλής. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα νομοθέτημα 270 άρθρων και εκατοντάδων σελίδων, Στο νομοσχέδιο μάλιστα έχουν ενσωματωθεί και αρκετές τροπολογίες.

Η κυβέρνηση δεν έχει δικαιολογία για την έξαρση της πανδημίας

Πάντως η συζήτηση τ στην Βουλή, πραγματοποιείται στην σκιά των 865 νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ και πιστοποιούν ότι η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. Μία γεύση από τις εκτιμήσεις της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις κυβερνητικές ευθύνες, για το θέμα αυτό,έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με τις δηλώσεις που έκανε από την Κοζάνη, μία από τις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Από την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη Eurokinissi

«Η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας και την προετοιμασία του ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «δεν έχει καμία δικαιολογία διότι δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός».

Η κριτική που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση θα εστιαστεί στην ανυπαρξία κάθε προετοιμασίας τους προηγούμενους μήνες. Επίσης στην μονομερή επίρριψη ευθυνών ατομικά στους πολίτες την ίδια στιγμή που δεν έχουν γίνει οι πρέπουσες κινήσεις για την αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό, ενώ στον χώρο της παιδείας η κυβέρνηση επιμένει στην λογική του «στοιβάγματος» 25 και 27 μαθητών ανά τάξη.

Μάλιστα από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μνημονευθεί και το «παράδειγμα» βουλευτών ακόμη και στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που έχουν δημοσίως καταγραφή να κοινωνούν. Όπως επίσης και το καθεστώς «στοιβάγματος» που συνεχίζει να επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα