Στο Μόναχο ο Μητσοτάκης με φόντο το Σκοπιανό- Πιθανό ραντεβού με Μέρκελ

Στο Μόναχο ο Μητσοτάκης με φόντο το Σκοπιανό- Πιθανό ραντεβού με Μέρκελ
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μετάσχει στο ετήσιο συνέδριο του ΕΛΚ ενόψει των ευρωεκλογών, όπου πιθανόν να έχει τετ α τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για λύση του ονοματολογικου και ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Στο Μόναχο μεταβαίνει το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να μετάσχει στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών όπου θα είναι ομιλητής τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου. Ωστόσο, όσο βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ διαθέτει τη στήριξη βασικών παραγόντων του ΕΛΚ στον εσωτερικό του πολιτικό αγώνα κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα στα ζητήματα της οικονομίας, άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι θα βρεθεί τουλάχιστον σε γερμανικό κλοιό πιέσεων σε ότι αφορά το Σκοπιανό ζήτημα.

Το παρών στο συνέδριο θα δώσει η Άγκελα Μέρκελ η οποία θα είναι εκ των ομιλητών την Τετάρτη ενώ αμέσως μετά θα παρατεθεί επίσημο γεύμα της γερμανικής κυβέρνησης στο οποίο θα παραβρεθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης της Γερμανίδας Καγκελάριου με τον πρόεδρο της ΝΔ, στο φόντο και των τελευταίων γερμανικών παρεμβάσεων στις κυβερνήσεις Αθήνας και Σκοπίων για την υπέρβαση των όποιων εκκρεμμοτήτων και την επίτευξη συμφωνίας, προκειμένου η ΠΓΔΜ να λάβει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ και να δρομολογηθούν οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Το διήμερο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γερμανία αναμένεται να ξεκαθαρίσει και αρκετά πράγματα ως προς τους χειρισμούς που θα κληθεί να κάνει εντός της χώρας στο Σκοπιανό, καθώς μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ να βρίσκεται αντιμέτωπος με διεθνείς πιέσεις προκειμένου να μην τορπιλίσει τη δρομολόγηση των εξελίξεων, εντούτοις βρίσκεται αντιμέτωπος και αντίρροπες πιέσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν κάποιες πρώτες συζητήσεις στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη και μια σχετική πίεση προς τον πρόεδρο της ΝΔ να προχωρήσει σε κινήσεις τύπου πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Ενδεχομένως να γίνει μια σχετική συζήτηση και κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη. Ωστόσο σ’ αυτή τη φάση στο Μοσχάτο περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο από πλευράς κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση, εντείνουν τις πιέσεις τους προς τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος με συνέντευξή του στο ΑΠΕ δήλωσε ερωτηθείς σχετικά με το αν η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο πρότασης μομφής ότι «το θέμα πρέπει να έλθει στη βουλή και η κυβέρνηση χωρίς ενιαία θέση σε ένα τόσο θεμελιώδες ζήτημα δεν μπορεί να συνεχίσει». Ο σύμβουλος επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μακάριος Λαζαρίδης τόνισε σε συνέντευξή στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι «εάν η κυβέρνηση φέρει λύση για το Σκοπιανό στην ελληνική βουλή, αυτή θα πρέπει να είναι ενιαία για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πρέπει να πάει όλη η κυβερνητική πλειοψηφία μαζί. Σε κάθε περίπτωση, αν έρθει μια συμφωνία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ΑΝΕΛ, εκεί για τη ΝΔ θα τεθεί ζήτημα δεδηλωμένης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα