Στο μυαλό του Μητσοτάκη: Οι συμβολισμοί του ανασχηματισμού

Στο μυαλό του Μητσοτάκη: Οι συμβολισμοί του ανασχηματισμού
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για ανασχηματισμό των "ανοικτών μετώπων" κάνουν λόγο από το Μαξίμου. Τι ήθελε να σηματοδοτήσει ο πρωθυπουργός με τις αλλαγές στην κυβέρνηση.

Ο ανασχηματισμός τελικά πραγματοποιήθηκε σήμερα μετά από πολλά μπρος- πίσω τις προηγούμενες ημέρες, δεν ήταν σαρωτικός αλλά ήταν δομικός, με μεγάλες εκπλήξεις και συμβολισμούς. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε αφενός να δώσει στίγμα υπερκομματικής συναίνεσης στους τομείς της πολιτικής προστασίας και της υγείας, αφετέρου να εξευμενίσει τη βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Από το Μαξίμου κάνουν λόγο για ανασχηματισμό “ανοικτών μετώπων” και θέλουν να αποσυνδέσουν τις αλλαγές ιδίως στο Προστασίας του Πολίτη με τυχόν αμφισβήτηση της γενικότερης πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας. Η καρατόμηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πάντως, αλλά και οι δομικές αλλαγές με τη σύσταση ανεξάρτητου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας στο οποίο θα υπάγεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνιστούν πάντως την απόδοση ευθυνών για τη διαχείριση των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν πάντως ότι ο ανασχηματισμός είναι προωθητικός και όχι τιμωρητικός και δεν απέδιδαν τις αλλαγές μόνο στις πρόσφατες φωτιές, αλλά όπως ανέφεραν “ο ανασχηματισμός αξιοποιεί την εμπειρία όχι μόνο την πρόσφατη αλλά και της τελευταίας διετίας συνολικά.”

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της λογικής ανέφεραν τις αλλαγές στα Υπουργεία Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και στην Πολιτική Προστασία, τα οποία όπως επισήμαιναν σήκωσαν τεράστιο βάρος τα προηγούμενα δύο χρόνια. Η αυτονόμηση της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, αλλά και η μετακίνηση του Νίκου Χαρδαλιά στη θέση του υφυπουργού Άμυνας λόγω της πρόσφατης περιπέτειας της υγείας του, συνιστούν μία έμμεση παραδοχή ότι υπήρξε δομικό ζήτημα.

Από το Μαξίμου στέκονται στις αλλαγές σε επίπεδο δομών όσον αφορά στην απόδοση ευθυνών για τις πυρκαγιές, όμως είναι προφανές ότι η καρατόμηση του πασοκογενούς και δη σημιτικού Χρυσοχοϊδη θα εκτονώσει αντιδράσεις στη βάση της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα κρίσιμες περιοχές όπως η πυρόπληκτη Εύβοια, η Αχαΐα και η Δυτική Μακεδονία θα εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση δια του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου, του υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον απόδημο ελληνισμό Ανδρέα Κατσανιώτη και του υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου. Η σαμαρική ομάδα στην κυβέρνηση ενισχύεται καθώς στους Γεωργιάδη- Βορίδη προστίθενται οι Πλεύρης, Κεδίκογλου και Κατσανιώτης.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι και πάλι στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας δε διαδέχεται τον κ. Χρυσοχοΐδη ένα παραδοσιακό στέλεχος της ΝΔ, αλλά ο πρώην υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, που είχε πέσει σε δυσμένεια και είχε μείνει εκτός πέρυσι το φθινόπωρο αλλά επανακάμπτει δριμύτερος και ο οποίος ήταν… πολύ παλιά στην ΚΝΕ, αλλά είχε αναδειχθεί σε κεντρικό πρόσωπο στη ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Θεοδωρικάκος θα κληθεί να εφαρμόσει την κεντρική πολιτική επιλογή έμφασης στη δημόσια ασφάλεια ως ένα πρόσωπο που δεν προέρχεται από τη σκληρή δεξιά και ως εκ τούτου έχει την καλή έξωθεν μαρτυρία, αλλά που δεν θα διστάσει να λάβει αποφάσεις.

UPDATE: Βόμβα στον ανασχηματισμό με άρνηση Αποστολάκη να αποδεχθεί τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας

Δεν μπήκαν όμως και περισσότεροι εκπρόσωποι του σημιτικού ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση όπως υποστήριζαν ορισμένοι. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης πήγε ακόμη πιο… αριστερά, επιλέγοντας για το νεοσύστατο χωριστό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας το ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος δεν είναι βέβαια πολιτικός, ούτε προέρχεται από την αριστερά, αλλά έχει διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός θέλησε να ζητήσει εμμέσως τη συναίνεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας, στέλνοντας μήνυμα ότι αντιμετωπίζει υπερκομματικά το ζήτημα και ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο να αποσείσει κατηγορίες για την πολιτική της ΝΔ στον τομέα αυτό.

Τον ίδιο συμβολισμό έχει και η επιλογή της Μίνας Γκάγκα στη θέση της υφυπουργού Υγείας, η οποία ως πρόεδρος του ΚΕΣΥ και διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής του Σωτηρία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την πανδημία του κορονοϊού.

Μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον έχει όμως και η επιλογή του Θάνου Πλεύρη για τη θέση του υπουργού Υγείας, μετά τη μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια στο Τουρισμού. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι: “Ο κ.Πλεύρης γνωρίζει όσο λόγοι πολιτικοί τον τομέα της υγείας. Οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες , οι συνολικές παρεμβάσεις του αλλά και η επαγγελματική του εμπειρία επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση αυτή και αποτελούν εχέγγυα για την δυνατότητα του να ανταποκριθεί με επιτυχία στο νέο κύκλο προκλήσεων που ανοίγονται για τον τομέα της υγείας.” Όμως είναι σαφές ότι ο κ.Πλεύρης ως ένας εκπρόσωπος της ακραίας δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, θα έχει και συγκεκριμένη ιδεολογική στόχευση και θα απευθυνθεί και στο αντιεμβολιαστικό κοινό. Σημειωτέον ότι πληροφορίες ανέφεραν πως πιέσεις ενόψει του ανασχηματισμού είχε ασκήσει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να μην απομακρυνθούν στελέχη της επιρροής του και να προστεθούν περισσότερα.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν επίσης ότι ο ανασχηματισμός δεν προκαλεί ασυνέχειες σε καθοριστικούς τομείς του κυβερνητικού έργου που αφορούν την ανάπτυξη, τις υποδομές, την απορρόφηση πόρων. Δείχνει επίσης “την προσήλωση και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον της νέας γενιάς στην παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση των νέων ανθρώπων”. Και αυτό καθώς παραμένει τελικά η Νίκη Κεραμέως στο Παιδείας, αλλά και ο Κωστής Χατζηδάκης στο Εργασίας, ενώ δεν αλλάζουν βέβαια το οικονομικό επιτελείο και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Από το Μαξίμου δεν θέλουν εξάλλου να ερμηνευθεί ο ανασχηματισμός ως αναγνώριση λάθους πορείας. Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι οι αλλαγές αποτυπώνουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ένα απολύτως θετικό έργο την τελευταία διετία, για αυτό και ο βασικός κορμός δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει. “Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές για τις αλλαγές ή για επικοινωνιακούς λόγους. Ο πρωθυπουργός έχει δείξει και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις ότι οι κινήσεις του στον τομέα αυτό είναι καλά ζυγισμένες, σωστά προσανατολισμένες και πάντοτε σε συνάφεια με τις βασικές αρχές της διακυβέρνησης του”, τόνιζαν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα