Στο στόχαστρο του Γιούνκερ ακροδεξιά και λαϊκιστές

Στο στόχαστρο του Γιούνκερ ακροδεξιά και λαϊκιστές
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker AP

Με ιδιαίτερη βαρύτητα η σημερινή ομιλία του Πρόεδρου της Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία θα είναι και η τελευταία του από αυτό το αξίωμα. Οι 5+1 ευρωπαϊκές στιγμές του Γιούνκερ

Μια από τις πιο σημαντικές ομιλίες της καριέρας του εκφωνεί σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο κλασικό ραντεβού του με τους ευρωβουλευτές κάθε Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν αναλύει την «Κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union) και παρουσιάζει τον καταστατικό χάρτη των πολιτικών της Κομισιόν, με βάση τις προτεραιότητες που θέτει.

Φέτος, η ομιλία Γιούνκερ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αφού θα είναι η τελευταία τοποθέτησή του ως Προέδρου της Κομισιόν. Ενόψει ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019, η σύνθεση της Ευρωβουλής θα αλλάξει. Η θητεία του στην Κομισιόν θα λήξει τον Οκτώβριο, βέβαια, ωστόσο είναι η τελευταία φορά που θα μπορέσει να μιλήσει και να εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα στο πλαίσιο του «δικού του» Κολεγίου των Επιτρόπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Νews 24/7, ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα μιλήσει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο προσεχές διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου των ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων. Όσα θα πει αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού ο Λουξεμβούργιος πολιτικός παραμένει ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της ενωμένης Ευρώπης. Ελπίζουμε ότι τον τελευταίο…

Το Νews 24/7 υπενθυμίζει 5+1 ευρωπαϊκές στιγμές του Προέδρου Γιούνκερ.

1. Μέχρι την ανάληψη της Προεδρίας της Κομισιόν από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι σοβαρές συναντήσεις για τα ζητήματα που απασχολούσαν την ΕΕ γίνονταν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως σε μία, στο Βερολίνο. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν εκείνος που «πάτησε πόδι» και έκανε τις Βρυξέλλες το επίκεντρο των ευρωπαϊκών θεμάτων, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η ΕΕ δεν είναι κράτη-μέλη αλλά μια ένωση που τα μέλη της από κοινού συναποφασίζουν. Αυτό υπήρξε κρίσιμο και στην πορεία της οικονομικής κρίσης.

2. «Η αλληλεγγύη δεν είναι αλά καρτ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν για το θέμα της μετανάστευσης πρώτη φορά στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα της μετανάστευσης. Έκτοτε, το έχει επαναλάβει αρκετές φορές, κυρίως απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βικτόρ Ορμπάν.

«Η αλληλεγγύη ισχύει αμφίδρομα. Υπάρχουν στιγμές που τα κράτη μέλη μπορούν να αναμένουν στήριξη και άλλες στιγμές που  σε αντάλλαγμα οφείλουν να είναι έτοιμα να συμβάλουν», γράφει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Και η αλληλεγγύη δεν αποτελεί πιάτο α λα καρτ. Που επιλέγουμε σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των συνόρων και που απορρίπτουμε όταν πρόκειται για την τήρηση των αποφάσεων για τη μετεγκατάσταση (των αιτούντων άσυλο) που έχουν ληφθεί με κοινή συμφωνία», τόνισε πρόφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

3. «Το Brexit είναι αποτυχία και τραγωδία» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αφορμή την έναρξη των διαδικασιών εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. «Οι Βρυξέλλες θα τηρήσουν μία φιλική και δίκαιη προσέγγιση» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να «απλοποιήσουν» τις διαδικασίες, συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι «η ΕΕ δε θέλει να τιμωρήσει τους Βρετανούς, αλλά πρέπει να τηρήσουν ορισμένες δεσμεύσεις».

Η Ευρωπαϊκή στιγμή του Γιούνκερ όμως ήταν όταν όρισε ως Ευρωπαίο διαπραγματευτή τον Γάλλο πρώην Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ. Όταν ήταν Επίτροπος μεταξύ 2010 και 2014, ο Μπαρνιέ εξόργισε τους βρετανούς υπουργούς με τις εκκλήσεις του για περισσότερους δημοσιονομικούς κανονισμούς για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες. Το 2006 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προέδρου τότε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος το 2013 “άναψε” τη βρετανική συζήτηση για την ένταξη στην ΕΕ, επιμένοντας ότι η δημοσιονομική ένωση στην ευρωζώνη θα οδηγήσει σε “εντατικοποίηση της πολιτικής ένωσης” για τα 27 κράτη-μέλη.

Με άλλα λόγια, ο Γιούνκερ ήξερε ότι ο Μπαρνιέ θα είναι φανατικός υπέρ της ΕΕ.

4. Ύψωσε το ανάστημά του στον Τραμπ, πήγε στην Αμερική και τον έπεισε να συνάψει συμφωνία για μη εφαρμογή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Παρότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ανένδοτος, ο Γιούνκερ κατάφερε να του ανατρέψει την άποψη και να τον πείσει να φτιάξουν μια κοινή ομάδα εργασίας για το εμπόριο.

5. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ είναι ο απόλυτος υποστηρικτής της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης. Όπως είχε δηλώσει πέρυσι τον Σεπτέμβριο στο λόγο του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό “ΔΝΤ”, η Ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της ΕΕ και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup.

+1 Ο ρόλος του Προέδρου Γιούνκερ στην ελληνική κρίση έχει επανειλημμένως τονιστεί. Την ώρα που κάποιοι σχεδίαζαν το Grexit, ο Γιούνκερ παρενέβη αλλάζοντας το ρου της ιστορίας. Όπως έχει πει ο εξ απορρήτων του Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος  Τύπου της Κομισιόν, «ο Γιούνκερ βούτηξε στην άβυσσο και άρπαξε την Ελλάδα. Ηταν οι μέρες που κρέμονταν όλα από μία κλωστή… Και είπε: Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα