Στο Υπουργείο Εξετερικών ο Χάφταρ: Συνάντηση με Δένδια – Το παρασκήνιο της επίσκεψης

Στο Υπουργείο Εξετερικών ο Χάφταρ: Συνάντηση με Δένδια – Το παρασκήνιο της επίσκεψης
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίνου Δένδια με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτά, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Στο πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε συναντηθεί με τον Χάφταρ και είχαν ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την επίλυση του λιβυκού έχοντας βρει κοινό σημείο επαφής.

Σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ (Khalifa Haftar) στο υπουργείο Εξωτερικών.

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Πέμπτης, ιδιωτική συνάντηση του κ. Δένδια με τον στρατάρχη Χάφταρ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του LNA θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή.

Οι συναντήσεις γίνονται εν όψει της πρωτοβουλίας του Βερολίνου για τη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικοινωνήσει άλλωστε σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και θα προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εάν οποιαδήποτε λύση για τη Λιβύη δεν προβλέπει και ακύρωση της συμφωνίας με την Τουρκία. Ε

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει να μετάσχει στη διάσκεψη στο Βερολίνο την Κυριακή, πλην όμως η Τουρκία μπλόκαρε το ελληνικό αίτημα ως μία από τις χώρες ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας.

Ο Χάφταρ είχε εκφράσει προσφάτως την απορία γιατί δεν προσεκλήθη και η Ελλάδα στην πρωτοβουλία του Βερολίνου.

Αν και η Ελλάδα δε θα είναι παρούσα την Κυριακή στο Βερολίνο, υπολογίζει στη στήριξη της Γαλλίας, καθώς ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν υποστηρίζει το καθεστώς Σάρατζ και έχει έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία για τη συμφωνία με Λιβύη.

“Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου”, ανέφερε χθες η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, συνεχίζοντας τις κινήσεις στήριξης Αθήνας και Λευκωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης στις 29 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τη Γαλλία, όπου θα συναντηθεί με Μακρόν, ενώ από τις 22 έως τις 24 του μήνα θα βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου σημειωτέον ότι θα βρίσκεται και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version