Σύγκλιση, αλλά όχι ταύτιση στη μίνι Σύνοδο. Τσίπρας: Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες

Σύγκλιση, αλλά όχι ταύτιση στη μίνι Σύνοδο. Τσίπρας: Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες

Περισσότερο από τρεις ώρες διήρκησε η οκταμερής συνάντηση με την ελληνική πλευρά να δηλώνει αισιόδοξη για το αποτέλεσμα και τον πρωθυπουργό να τονίζει πως η διαδικασία ξαναμπήκε στις ράγες (Vid)

Ο κ.Τσίπρας δήλωσε μετά το τέλος της διαδικασίας:

"Νομίζω ότι σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες. Όλες οι πλευρές όχι μόνο επαναβεβαίωσαν την διάθεσή τους να εργαστούν ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες, κυρίως επανεβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση στην απόφαση της 20ης του Φλεβάρη την απόφαση του Eurogroup.

Η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, την 5η αξιολόγηση την λεγόμενη, δεν έχει υποχρέωση να υλοποίησει το μαιλ Χαρδούβελλη. Η Ελλάδα θα καταθέσει τις δικές της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα υλοποιήσει.

Και ταυτόχρονα  υπήρξε επαναδιβεβαιώση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν, ώστε το συντομότερο δυνατό να αποκατασταθεί η χρηματοδοτική ικανότητα της Ελληνικής οικονομίας. Το συντομότερο δυνατό.

Νομίζω ότι και αυτό έχει τη σημασία του ο πρόεδρος Γιούνκερ επιβεβαίωσε τη πρόθεσης του να προχωρήσει άμεσα έυρωπαϊκά προγράμματα που θα εκταμιεύσουν ένα σημαντικό ποσό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Το ύψος του ποσού δεν θα το πω εγώ θα το ανακοινώσει ο κύριος Γιούνκερ αύριο."

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Ελληνική πλευρά πήρε την πολιτική συμφωνία που επιθυμούσε ο πρωθυπουργός απάντησε:

"Ξαναβάλαμε στις ράγες την διαδικασία γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί."

Διαβάστε ακόμη: Τι δήλωσε μετά τη μίνι Σύνοδο η Άνγκελα Μέρκελ

Είχε προηγηθεί η κοινή δήλωση των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Eurogroup για την Ελλάδα που δήλωναν:

Θα τηρήσουμε απολύτως τη συμφωνία του EUROGROUP της 20ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ του 2015. Στο πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε την εργασία και να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup   της 20ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015. Οι ελληνικές αρχές θα εχουν την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν ένα πλήρη κατάλογο εξειδικευμένων μεταρρυθμίσεων τις επομενες ημέρες.

Επιβεβαιώσαμε τις πρακτικές ρυθμίσεις της διαδικασίας: Οι συζητήσεις επί των πολιτικών θα πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες και η αποστολή συλλογής δεδομένων θα διεξάγονται στην Αθήνα. Το EUROGROUP δηλώνει έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό.

Την ίδια ώρα πάντως κοινοτικές πηγές λίγο πριν τελειώσει η σύσκεψη έκαναν λόγο για σημάδια σύγκλισης, αλλά όχι ταύτισης στην οχταμερή εν τέλει συνάντηση των Βρυξελλών.

"Θέλουμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες υλοποιήσιμες μεταρρυθμίσεις σε άμεσο χρόνο" και όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, "δεν ανοίγουμε το πορτοφόλι αν δεν δούμε μεταρρυθμίσεις".

Διαβάστε ακόμη: "Ο χρόνος στερεύει", διεμήνυσε ο Φρανσουά Ολάντ

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την επόμενη βδομάδα προκειμένου να μπουν οι δεσμεύσεις σε τροχιά υλοποίησης.

Παράλληλα, διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας μέχρι τον Απρίλιο. Όσον αφορά το ζήτημα του Grexit, αναφέρουν ότι πολιτικά δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ωστόσο "αν δεν βρεθεί λύση ακόμα δεν ξέρουμε". "Θέλουμε να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη, υπάρχει συμφωνία αλλά πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και ποιες να γίνουν άμεσα".

Επίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε την ενόχλησή του για τη στάση της Ελλάδας έναντι των τεχνικών κλιμακίων λέγοντας πως "η συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια δεν ήταν η βέλτιστη".

"Να σταματήσει η επιθετική ρητορική από την ελληνική κυβέρνηση", είπε.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μίνι Σύνοδος: Σημάδια σύγκλισης. Πιθανό έκτακτο Eurogroup την άλλη βδομάδα. Κριτική Γιούνκερ σε Τσίπρα

Παρέμβαση Τσίπρα για ανθρωπιστική κρίση: Δεν μπορούν οι θεσμοί να σηκώνουν κόκκινες κάρτες

Τουσκ: Το πιο σημαντικό είναι να μάθουμε τις προθέσεις του Τσίπρα

Σαρκοζί: Να ζητήσει συγνώμη ο Τσίπρας εκ μέρους δύο υπουργών του

Ντάισελμπλουμ: Απόψε θα γίνει απολογισμός της προόδου που έχει συντελεστεί, η οποία φαίνεται μικρή. Ο χρόνος εξαντλείται

SHARE: