Σύγκρουση για το Γιάννο Παπαντωνίου: Απεταξάμην τον εκσυγχρονισμό

Σύγκρουση για το Γιάννο Παπαντωνίου: Απεταξάμην τον εκσυγχρονισμό
O Γιάννος Παπαντωνίου Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την υπόθεση Παπαντωνίου για να μη χάσει ψηφοφόρους προς το ΚΙΝΑΛ και να πιέσει τη ΝΔ, η Χαριλάου Τρικούπη προειδοποιεί πως έχει κι εκείνη ράμματα για πολλές γούνες και η αξιωματική αντιπολίτευση αποφεύγει την παγίδα του “δόγματος Πολάκη”.

Η απόφαση για την προφυλάκιση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου έγινε δεκτή με κρυφά χαμόγελα στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ καίτοι επισήμως η κυβερνητική γραμμή ήταν σε πρώτη φάση να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι, αλλά να ξεκινήσει σκληρή αντεπίθεση μόλις θα τοποθετούνταν για το θέμα η Νέα Δημοκρατία και κυρίως το Κίνημα Αλλαγής.

Καίτοι από την κυβέρνηση απέρριψαν τις κατηγορίες του κ.Παπαντωνίου περί “δόγματος Πολάκη” (με πρώτο τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας), είναι σαφές πως για το ΣΥΡΙΖΑ η εξέλιξη αυτή είναι ένα όπλο με διπλό στόχο: Πρώτον να κρατήσει τη βάση του, η οποία κακά τα ψέματα σε μεγάλο ποσοστό είναι η άλλοτε βάση του ΠΑΣΟΚ, μακριά από όποιες σκέψεις επιστροφής στη σοσιαλδημοκρατία με τη νέα της μορφή, υπενθυμίζοντας τις αρνητικές πτυχές της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ιδίως της διακυβέρνησης Σημίτη, η οποία είναι απεχθής και σε πολλούς παραδοσιακούς πασόκους.

Δεύτερον, να πιέσει και τη ΝΔ, η οποία πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν, με αφορμή την υπόθεση Novartis και όχι μόνον, έχει κάνει λόγο για κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και σκευωρίες, ενώ είχε κατακεραυνώσει τον Παύλο Πολάκη για τη δήλωση του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ πως “πρέπει να βάλουμε και κάποιους φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές”.

Ωστόσο αυτή τη φορά θα ήταν δύσκολο για την Πειραιώς να έκανε λόγο για σκόπιμη δίωξη, πολιτικές παρεμβάσεις και σκευωρία, ιδίως επειδή πρόκειται για τον τσάρο των κυβερνήσεων Σημίτη, απεχθών στην καραμανλική βάση. Και ταυτόχρονα κάποιοι στο συριζαϊκό παρασκήνιο κατηγορούσαν την ηγεσία Μητσοτάκη και για εκλεκτές σχέσεις με το εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο. Η ΝΔ πρόσεξε πολύ για να μην πατήσει την μπανανόφλουδα.

Δεν μπήκε στη λογική περί “δόγματος Πολάκη” και γιατί δε θέλησε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να χρεωθεί μία εξέλιξη που από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης έγινε δεκτή κατά βάση θετικά. Αντίθετα διεκδίκησε για εαυτόν την αρχή της “κάθαρσης”, με γαλάζιες πηγές να διαρρέουν πως η έρευνα ξεκίνησε το 2012 δηλαδή επί κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου. Ταυτόχρονα γαλάζιες πηγές σημείωναν πως από τη στιγμή που έχει διαταχθεί προσωρινή κράτηση η ΝΔ σαφώς δεν αμφισβητεί τη Δικαιοσύνη, καθώς αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να ληφθεί αυτή η απόφαση.

Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του πήρε ξεκάθαρες αποστάσεις από τον Γιάννο Παπαντωνίου, επίσης μέσω πηγών κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής άτυπης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Το πρωί η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ είχε μακρά σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη για να αποφασιστεί ο χειρισμός του θέματος. Και καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη υπό μία έννοια έχει μείνει το… παλιό ΠΑΣΟΚ το ορθόδοξο, ήταν δεδομένο ότι θα αποτασσόταν τις στρεβλώσεις του εκσυγχρονισμού- διότι οι πηγές του ΚΙΝΑΛ απέρριψαν το σκοτεινό παρελθόν του εκσυγχρονισμού με τη φράση “Δε μπορεί να προσβάλλεται η δημοκρατική παράταξη για ορισμένους τυχοδιώκτες και σαπρόφυτα” ταυτόχρονα όμως δεν θέλησαν να χαρίσουν το όποιο έργο (και ψηφοφόρους) των κυβερνήσεων Σημίτη σε κανέναν.

“Επί κυβερνήσεως Σημίτη η χώρα ανέβηκε στάδιο και επίπεδο και είναι άδικο να κρίνεται για ένα δύο στελέχη που παραβίασαν τον όρκο τους”, έλεγαν χαρακτηριστικά. Πάντως έστειλαν ταυτόχρονα και ένα σαφές μήνυμα στον ίδιο τον Κώστα Σημίτη, πως θα ήταν προτιμότερο να μη μιλήσει τώρα, για να μη θολώσει η εικόνα της γραμμής του Κινήματος. Το πιο ενδιαφέρον όμως ήταν το μήνυμα που έστειλε το ΚΙΝΑΛ με τη φράση “δεν μπορεί να γίνει αρένα η πολιτική ζωή του τόπου”.

Ηταν μία προειδοποίηση στους πρώην συντρόφους, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης που είναι πια πρωτοκλασάτος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αντώνης Κοτσακάς, που εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στη νέα ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς στη Χαριλάου Τρικούπη καταλαβαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να ανακόψει κάθε προσπάθεια ανάκτησης κεντροαριστερών ψηφοφόρων από το ΚΙΝΑΛ και αντιλαμβάνονται πως το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα βαρίδι πια και διεκδικεί να εκφράσει τον “αγνό κόσμο του ΠΑΣΟΚ”, πολλοί εκ των οποίων άλλωστε απομακρύνθηκαν επί Σημίτη.

Το ΚΙΝΑΛ πάντως θεωρεί εαυτόν όχι απλά συνεχιστή του ΠΑΣΟΚ όπως εκείνο είχε παραφθαρεί, αλλά μία νέα κεντροαριστερά, στην οποία έχει μπει και μία “νότα” ανανεωτικής αριστεράς με (ό,τι έχει απομείνει από) τη ΔΗΜΑΡ. Το Μαξίμου πάντως δεν πτοήθηκε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ξεχνά πως “Σαμαράς- Βενιζέλος έκρυβαν στα συρτάρια τους τη λίστα Λαγκάρντ” και το ΚΙΝΑΛ ότι ταυτίζεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θέλει να συνεχίσει τις “μεταρρυθμίσεις” που άφησαν στη μέση ο κ. Παπαντωνίου και οι λοιποί “εκσυγχρονιστές”» Το όνομα του κ.Κοτσακά υπενθύμισε ως απάντηση στο Μαξίμου η ΝΔ, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως δεν έχει κάτι να απαντήσει για τον κ.Παπαντωνίου αφού δεν υπήρξε υπουργός της ΝΔ.

Την ίδια ώρα όμως η Πειραιώς κινδύνευε να βρει μπροστά της το γεγονός τι ο υιός του πρώην υπουργού Νικήτας Παπαντωνίου- Καρτάλης ήταν ένα από τα 135 πρόσωπα που επιλέχθηκαν μέσω της διαδικασίας Μητρώου Στελεχών της ΝΔ, καθώς από αυτή τη διαδικασία μπορεί να προκύψουν και υποψήφιοι βουλευτές και μάλιστα κάποια δημοσιεύματα τον έφεραν να επιθυμεί να διεκδικήσει μία έδρα στη Μαγνησία.

Ως εκ τούτου γαλάζιες πηγές έστελναν ένα σαφές μήνυμα, σημειώνοντας πως πράγματι ο υιός Παπαντωνίου έχει περάσει τη διαδικασία του Μητρώου Στελεχών, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι και υποψήφιος βουλευτής. Οι μόνοι που έχουν κλειδώσει για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ είναι οι νυν βουλευτές, τόνιζαν οι ίδιες πηγές. Σημείωναν όμως επίσης ότι δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη. Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή του υιού Παπαντωνίου από το Μητρώο είχε εξαρχής προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, δεδομένου ότι ο πατέρας του ήταν ένα κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων Σημίτη, ανεξαρτήτως των δικαστικών του περιπετειών.

Πάντως ορισμένοι όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος, που βάζει καθημερινά στο στόχαστρο τη ΝΔ ιδίως μετά τη διαγραφή του, δε βρήκαν αρκετά ένθερμη ως προς την καταδίκη του “συστήματος Σημίτη” την αντίδραση της Πειραιώς. Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το Ποτάμι, που θεωρείται από πολλούς ως έκφραση και του εκσυγχρονιστικού φιλελεύθερου κέντρου, επικρότησε τη φυλάκιση Παπαντωνίου με αιχμές και προς τον ίδιο τον Κώστα Σημίτη. Στάση με την οποία διαφώνησε μέσω του News 24/7 στους 88,6 ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος πάντως έτσι κι αλλιώς φέρεται να έχει βάλει πλώρη για ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα