Το ΚΙΝΑΛ δε θέλει να το θεωρεί η ΝΔ βολικό συμπλήρωμα, το Ποτάμι διαμηνύει “συνεργασία μετά τις εκλογές”

Το ΚΙΝΑΛ δε θέλει να το θεωρεί η ΝΔ βολικό συμπλήρωμα, το Ποτάμι διαμηνύει “συνεργασία μετά τις εκλογές”
Δεύετρη ημέρα εργασιών του 12ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας Eurokinissi

Ποια μηνύματα έστειλαν ο Χριστοδουλάκης και ο Μαυρωτάς στο συνέδριο της ΝΔ. Όχι στην ακραία πόλωση από Θεοχαρόπουλο, η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για το Σκοπιανό ενισχύει φασιστικές δυνάμεις, τόνισε ο Λαμπρούλης του ΚΚΕ.

Από τους χαιρετισμούς των κομμάτων στο συνέδριο της ΝΔ, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις ομιλίες του Μανώλη Χριστοδουλάκη εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής και του Γιώργου Μαυρωτά από το Ποτάμι, με φόντο φλερτ, πιέσεις και σενάρια για συνεργασίες.

Η κριτική του ΚΙΝΑΛ στο ΣΥΡΙΖΑ δε σημαίνει ότι μπορεί η ΝΔ να το θεωρεί “βολικό συμπλήρωμα” διεμήνυσε ο Χριστοδουλάκης, ενώ ο κ.Μαυρωτάς θέλησε για άλλη μία φορά να κλείσει τη συζήτηση περί προεκλογικών συνεργασιών, δηλώνοντας τη διάθεση του Ποταμιού για συνεργασία με τη ΝΔ αλλά μετά τις εκλογές.

Χριστοδουλάκης: Ώρα να μιλήσουμε για το μέλλον

«Τα κόμματά μας διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο σε όλη την πορεία της μεταπολίτευσης. Ως ιδεολογικοί αντίπαλοι αλλά και ως πυλώνες δημοκρατίας. Μία περίοδος με πολλά θετικά αλλά και με λάθη, παραλείψεις κα συμπεριφορές», είπε μιλώντας στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Σήμερα όμως είναι η ώρα να μιλήσουμε για το μέλλον. Να εγγυηθούμε ότι μετά από τόσες προσπάθειες του ελληνικού λαού η χώρα θα καταφέρει να βγει από την κρίση. Με στόχο πως θα δημιουργήσουμε ξανά ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη», συνέχισε σημειώνοντας πως βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. «Είναι οι τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδήγησε τη χώρα σε νέο αχρείαστο μνημόνιο και απέτυχε να διασφαλίσει την έξοδο της χώρας από την κρίση», τόνισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φτωχοποιεί τον ελληνικό λαό, χωρίς καμία λογική κοινωνικής πολιτικής.

Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε επίσης ότι η συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα, αλλά ανοίγει δρόμο για πολύ περισσότερα στο μέλλον και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τους θεσμούς και διχάζει τους Έλληνες. Επιπλέον, μίλησε για την ανάγκη εθνικής γραμμής, για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και μίλησε για βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

«Εθνική συνεννόηση, αλλά που δεν ταυτίζεται με κυβερνητικές συνεργασίες. Αφορά τα κρίσιμα και ευαίσθητα εθνικά θέματα. Αφορά την αναβάθμιση των Θεσμών και τη συνταγματική αναθεώρηση. Η δική μας ευθεία αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ακροδεξιούς συνεργάτες του δεν συνεπάγεται ότι έχουμε ρόλο προνομιακού συνομιλητή. Μην μας θεωρούν βολικό συμπλήρωμα. Να μην σπεύδουν να προεξοφλήσουν τη θέληση και ψήφο του λαού. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε συντηρητικές επιλογές», πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Η δυνατότητα δημιουργίας και σύστασης προγραμματικής συμφωνίας θα καθορίσει και τις δικές μας πολιτικές αποφάσεις και επιλογές».

Μαυρωτάς: Το Ποτάμι μπορεί να είναι το βελτιωτικό στη μηχανή

«Έχουμε κρίσιμη εκλογική χρονιά για τη χώρα και την Ευρώπη. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τις εκλογές αλλά και την επόμενη μέρα. Το Ποτάμι μπορεί να είναι το βελτιωτικό στη μηχανή στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας. Με χαρά έχω ακούσει τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για συμφωνία μετά τις εκλογές ακόμα και αν έχει αυτοδυναμία» δήλωσε ο κ. Μαυρωτάς, μιλώντας ως εκπρόσωπος του Ποταμιού στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ. Ο κ. Μαυρωτάς κάλεσε τη ΝΔ να μην πέσει στην παγίδα της πόλωσης και του διχασμού.

«Μην γίνετε ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα έχει μπροστά δύσκολες μέρες. Η σωτηρία είναι ένας αγώνας εθνικής ομάδας. Για αυτό και εγώ πιστεύω “Ελλάδα μπορούμε”, αρκεί να υπάρχει ενότητα. Πρέπει να βάλουμε μπροστά την ατζέντα του αύριο και όχι την ατζέντα του χθες» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μαυρωτάς είπε πως το πιο αρνητικό είναι ότι η κυβέρνηση εργαλειοποίησε τη συμφωνία στην εσωτερική πολιτική σκηνή. «Φτάσαμε στο σημείο όσοι συμφωνούν να είναι προδότες και όσοι διαφωνούν να είναι ακροδεξιοί. Εγώ βλέπω πατριώτες υπέρ και πατριώτες κατά. Για την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος χρειάζονται και το εθνικό συμφέρον και το πάθος» είπε χαρακτηριστικά.

Θεοχαρόπουλος: Διάλογος μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ, τόνισε πως χρειάζεται διάλογος μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου αλλά δεν χρειάζεται παροχολογία. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση με σφοδρότητα.

Είπε ότι έχει κάνει στάση πληρωμών και δίνει πίσω στους πολίτες μόλις το 1/10 από όσα τους πήρε. «Οδηγεί σε βάθεμα της κρίσης», συνέχισε τονίζοντας πως η ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΝΑΛ είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης καθώς, όπως είπε, χωρίς εθνική συνεννόηση «δεν θα προωθήσουμε τις αναγκαίες και επείγουσες μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε επίσης ότι πρέπει να ηττηθεί το κομματικό και πελατειακό κράτος, σημειώνοντας πως «αν συνεχιστεί η εναλλαγή του στην εξουσία δεν θα έχει μέλλον η χώρα». Είπε, επίσης, «όχι στην ακραία πόλωση και τη σκανδαλολογία».

Λαμπρούλης: Ζητούμενο να πάρει ο λαός τα κλειδιά της χώρας

«Η ελπίδα, η προοπτική βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης για να εμποδίζει αντιλαϊκά μέτρα και να ανοίγει δρόμο για ριζικές αλλαγές. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική γιατί η χώρα μας έχει δυνατότητας να ζήσει καλά ο κόσμος. Το ζητούμενο είναι να πάρει ο λαός τα κλειδιά της χώρας, να αποδεσμευτεί η χώρα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ, Γιώργος Λαμπρούλης. Επισήμανε πως η προοπτική για τον λαό δεν βρίσκεται στην εναλλαγή των συγκεκριμένων κομμάτων.

«Το ΚΚΕ διατυπώνει την κριτική του απέναντι σε όλα τα κόμματα. «Επιδιώκουμε να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση πάνω στα προγράμματα που να βοηθούν τον λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του» είπε ο κ. Λαμπρούλης, χαρακτηρίζοντας «ως επικίνδυνη την πρακτική αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΝΔ που με αφορμή το Σκοπιανό ενισχύει φασιστικές και αντιδημοκρατικές δυνάμεις».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα