Συνταγματολόγοι με Μητσοτάκη: Η παρούσα βουλή δε δεσμεύει το περιεχόμενο της αναθεώρησης του Συντάγματος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά Συνταγματολόγους

Η ΝΔ επιστρατεύει συνταγματολόγους για να απαντήσει σε ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, η συζήτηση επί της οποίας έχει ξεκινήσει στην ολομέλεια της Βουλής

Συνάντηση με τους συνταγματολόγους Σπύρο Βλαχόπουλο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, Κώστα Μποτόπουλο, Πέτρο Παραρά και Φίλιππο Σπυρόπουλο, είχε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία και του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση Κώστα Τασούλα.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία από το Μοσχάτο χαρακτηρίζουν καινοφανή, ότι ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος οι αποφάσεις της παρούσας βουλής δεσμεύουν την επόμενη όχι μόνον ως προς τα αναθεωρητέα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους.

“Την πρωτοφανή αυτή άποψη σημειώνεται ότι υποστήριξαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόμενοι ότι οι διατυπώσεις που προτείνουν για κάθε αναθεωρητέο άρθρο είναι απολύτως δεσμευτικές και για την επόμενη Βουλή. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ σε οποιαδήποτε προηγούμενη αλλαγή του καταστατικού χάρτη” σημειώνει από την πλευρά της η ΝΔ.

Οι συνταγματολόγοι κατά τη συνάντηση με Μητσοτάκη ομόφωνα συμφώνησαν ότι «η επόμενη βουλή που θα είναι αναθεωρητική, καθοιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων». Επιπλέον δε επισήμαναν ότι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο «στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται οι εθνικές εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και επί των προτάσεων των κομμάτων για τη Συνταγματική αναθεώρηση».

Η ΝΔ στη σχετική ανακοίνωση της υπογραμμίζει ότι την άποψη αυτή που διαχρονικά είναι η κρατούσα, υποστήριξαν και οι δύο ακόμη γνωστοί συνταγματολόγοι -οι Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης- οι οποίοι ήταν προσκεκλημένοι στη σημερινή σύσκεψη, αλλά συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς απουσιάζουν στο εξωτερικό.

Κατόπιν τούτου η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση “να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. Να εγκαταλείψει έστω μια φορά τις καιροσκοπικές μεθοδεύσεις της και να αντιμετωπίσει με την δέουσα σοβαρότητα την αναθεώρηση του Συντάγματος που είναι η σημαντικότερη κοινοβουλευτική διαδικασία.”

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, Μητσοτάκης
SHARE: