ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση και σε βάθος εξέταση της υπόθεσης του ΤΤ

ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση και σε βάθος εξέταση της υπόθεσης του ΤΤ

Οξύτατη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του διοικητή της ΤτΕ και του ΤΧΣ, με αφορμή τις εξελίξεις στο ΤΤ και την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα

Οξύτατη επίθεση κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξαπολύει το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις εξελίξεις για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και, γενικότερα, για την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση και σε βάθος εξέταση της υπόθεσης του ΤΤ, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση, τόσο για τους άμεσα όσο και για τους έμμεσα εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των αρμόδιων εποπτικών Αρχών, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι οικονομολόγοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ «προειδοποιεί ότι θα επιδιώξει να διερευνηθούν σε βάθος οι παράνομες χρηματοδοτήσεις όλων των τραπεζών και να αποδοθούν οι σοβαρές ευθύνες που έχουν οι διοικήσεις τους για τις αποφάσεις τους, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για πλημμελείς ελέγχους, που αποσκοπούν στη συγκάλυψη παράνομων χρηματοδοτήσεων συγκεκριμένων διαπλεκόμενων επιχειρηματικών κύκλων».

Στην αναλυτική του ανακοίνωση, το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι οι πρόσφατες διώξεις εισαγγελικών Αρχών κατά διευθυντικών και διοικητικών στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και γνωστών επιχειρηματιών, για τα αδικήματα της απιστίας, της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που αφορούν στη χορήγηση επισφαλών δανείων από την τράπεζα προς «φίλους», είναι ένα ακόμη δείγμα της τεράστιας διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της απόλυτης ασυδοσίας του διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας των δύο κομμάτων και των διαπλεκόμενων συμφερόντων, που κυβερνούν τη χώρα για δεκαετίες και την οδήγησαν στην χρεοκοπία.

Από την άλλη πλευρά -προσθέτει- αναδεικνύονται για ακόμη μια φορά οι βαριές ευθύνες της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος για τον πλημμελή έλεγχο που ασκούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού οι παράνομες χρηματοδοτήσεις δόθηκαν από το 2006 έως το 2011, με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια ζημιά στο ΤΤ, εξαιτίας της χορήγησης δανείων χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι «το ΤΤ, μετά τον διαχωρισμό του σε "καλή" και "κακή" τράπεζα και την ανακεφαλαιοποίησή του από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο συνολικά 4,6 δισ. ευρώ (κόστος κεφαλαιακής ενίσχυσης του Νέου ΤΤ, 500 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτικό κενό -funding gap- ύψους 4,1 δισ. ευρώ), ενώ ακολούθησε το πλιάτσικο, με το χάρισμα του Νέου ΤΤ στην "υγιή" και "βιώσιμη" Eurobank, της οποίας επίκειται νέα ανακεφαλαιοποίηση, προφανώς γιατί η προηγούμενη απέτυχε. Έτσι, γεννά πολλά ερωτηματικά η δημοσιοποίηση του θέματος τις παραμονές της κατάθεσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την πώληση της Eurobank και τη νέα (!!!) ανακεφαλαιοποίηση (στην πραγματικότητα επανα- ιδιωτικοποίηση σε τιμή ξεπουλήματος) των υπολοίπων τραπεζών».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζει ότι οι ανακεφαλαιοποιημένες με δημόσιο χρήμα συστημικές τράπεζες, που έχουν κλείσει την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, εξακολουθούν να χρηματοδοτούν αφειδώς τις κατά γενική ομολογία προβληματικές επιχειρήσεις των ΜΜΕ και διερωτάται αν έχουν ελεγχθεί οι χρηματοδοτήσεις αυτές από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να παρουσιαστούν άμεσα οι εκθέσεις ελέγχου των επιτρόπων του ΤΧΣ για τις συστημικές τράπεζες και να κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο διοικητής της ΤτΕ για τον πλημμελή έλεγχο των χρηματοδοτήσεων όλων των τραπεζών, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι το σκάνδαλο των παράνομων χρηματοδοτήσεων του ΤΤ αποκαλύφθηκε μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι και με την Proton υπήρξε η ίδια πλημμελής άσκηση καθηκόντων από την πλευρά της ΤτΕ, με αποτέλεσμα την καταγραφή μεγάλων ζημιών σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

SHARE:

24Media Network