ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαιώνεται ο Τσίπρας, ψάχνει σε ποιους θα “τα φορτώσει” ο Μητσοτάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαιώνεται ο Τσίπρας, ψάχνει σε ποιους θα “τα φορτώσει” ο Μητσοτάκης
Επιβαιώθηκε πολύ γρήγορα ο Αλέξης Τσίπρας που πρίν λίγες μέρες είχε πεί στην Βουλή ότι ο Κ.Μητσοτάκης θα επιδιώξει να μεταφέρει ευθύνες στους υπουργούς του για την πανδημία, εκτιμούν στην Κουμουνδούρου Eurokinissi

Διαφάνεια με δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων και εισαγγελική παρέμβαση για τις καταγγελίες περί «διπλών βιβλίων» στα στοιχεία εξάπλωσης της πανδημίας, ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση

Ώς επιβεβαίωση, των έως τώρα καταγγελιών του για αδιαφάνεια στον τρόπο λήψης των αποφάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του Covid 19 αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα που ανέκυψε μετά απο δημοσιεύματα σχετικά με την αξιοπιστία των στοιχείων καταγραφής της πανδημίας. Σε πολιτικό επίπεδο μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει να επιβεβαιώνεται πολύ σύντομα ο Αλέξης Τσίπρας που είχε πει μόλις την προηγούμενη Τετάρτη στην Βουλή πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αρχίσει να «μοιράζει» ευθύνες σε υπουργούς και οργανισμούς, για να δικαιολογήσει αποτυχημένες επιλογές του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάθε άλλο παρά πείθεται από την διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα που δήλωσε ότι ο διπλός τρόπος καταγραφής των κρουσμάτων και ζητήματα σχετικά με την αξιοπιστία των στοιχείων «υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων». Θυμίζουμε ότι στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «ο κ. Πέτσας μέχρι στιγμής δεν έχει πει ψέματα μόνο για το από πού ανατέλλει ο ήλιος. Οπότε ο λόγος του δεν έχει καμία αξία γιατί επί 8 μήνες διαψεύδεται καθημερινά από την ίδια την πραγματικότητα».

Μάλιστα δεν διαφεύγει από την προσοχή της Κουμουνδούρου, ότι αυτές οι καταγγελίες καταγράφονται σε εφημερίδες που δεν χαρακτηρίζονται από συνάφεια με τις απόψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το αντίθετο μάλιστα.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι καταγγελίες αυτές «κουμπώνουν» με την συνολική στάση της κυβέρνησης να επιμένει σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας όσον αφορά τα τεκταινόμενα στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και συνολικά τα στοιχεία που αφορούν το επίπεδο διάδοσης του Covid 19.

Στην δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ήδη αρκετές φορές στις αντιπαραθέσεις πρόσωπο με πρόσωπο που είχε στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκάλεσε ευθέως τον πρωθυπουργό να καταθέσει τα πρακτικά της επιτροπής. Δηλώνοντας μάλιστα πως αμφισβητεί ευθέως ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι σύμφωνες με την θέση που έχουν εκφράσει οι ειδικοί.

Μάλιστα στις 10 Νοεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία στην Βουλή προκειμένου να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής και οι θέσεις που έχουν εκφράσει οι λοιμοξιωλόγοι. Χαρακτηριστικά η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη είχε επισημάνει ότι «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να φέρει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των ειδικών, πρέπει να γνωρίζουμε τις εισηγήσεις τους». Μάλιστα στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας επισημαίνονταν πως η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων πρέπει να «παρέχει μεγαλύτερη δημοσιότητα και διάχυση στο κοινό των πορισμάτων, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και των απόψεων των επιστημόνων, ενώ θα συμβάλλει στην διαυγή αποτύπωση της ανεξαρτησίας του ως άνω επιστημονικού φορέα, καθώς και στη βελτίωση του κοινοβουλευτικού έργου των κομμάτων, ως βασικού πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Μάλιστα η Κουμουνδούρου συνδέει τα ερωτήματα που προκύπτουν με την κατάσταση που επικρατεί στην Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στην Θεσσαλονίκη που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα πανευρωπαϊκό παράδειγμα προς αποφυγή με βάση τους θανάτους που καταγράφονται αν 1.000.0000 κατοίκους. Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι το αν η διαχείριση της πανδημίας έγινε με συστάσεις της επιτροπής που βασίστηκαν – με ευθύνη της κυβέρνησης σε εσφαλμένα επιδημιολογικά δεδομένα με αποτέλεσμα το lockdown στην συμπρωτεύουσα να γίνει με καθυστέρηση.

Σε εφαρμογή η … «δεύτερη επιστολή»

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπει σαφή τάση από το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να αναζητήσει «αποδιοπομπαίους τράγους» που θα «φορτωθούν» την αποτυχία της διαχείρισης του. Τόσο την πρόταξη της επικοινωνιολογικής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης έναντι οποιασδήποτε άλλης, όσο και την απουσία λήψης μέτρων για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δηλαδή τον βασικό λόγο – σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ – για τον οποίο σήμερα τα νοσοκομεία στην Β.Ελλάδα και σε όλη την χώρα βρίσκονται «στο κόκκινο» και σε καθεστώς οριακής λειτουργίας.

Εκτιμάται πώς πολύ γρήγορα επιβεβαιώνεται η αναφορά που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στην Βουλή, αναφέροντας στον Κ.Μητσοτάκη τις το ανέκδοτο με τις 3 επιστολές που έχει ο κάθε πρωθυπουργός. Είχε χαρακτηριστικά σημειώσει ότι «ακόμα είστε στο πρώτο στάδιο, στην πρώτη επιστολή. «Φταίνε για όλα οι προηγούμενοι.» Πολύ σύντομα θα αναγκαστείτε να τα φορτώσετε στους Υπουργούς σας. Δεν υπάρχει αμφιβολία»…

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα