ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι τέλους με την Κεραμέως

ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι τέλους με την Κεραμέως
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως Eurokinissi

Αποφασισμένη να επιμείνει στο θέμα της φετινής «σφαγής των εισακτέων», ακόμη και αριστούχων, η αξιωματική αντιπολίτευση. Τι απαντά στα όσα λέει η υπουργός Παιδείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύουν να «αφήσουν έτσι» την «σφαγή των εισακτέων», όπως αποκαλούν την επιβολή της βάσης εισαγωγής που νομοθέτησε η Νίκη Κεραμέως με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεκάδες χιλιάδες παιδιά, κυρίως λαϊκών οικογενειών. Πόσο δε μάλλον όταν αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε μία χρονιά πανδημίας που δοκίμασε τους υποψήφιους και τις οικογένειές. Ένα σύστημα με τόσο μεγάλης στρέβλωσης που δεν επέτρεψε ακόμη και σε αριστούχους να εισαχθούν στην σχολή που επιθυμούσαν.

Οι 3 απανωτες ερωτήσεις του Τσίπρα στον Μητσοτάκη

Το ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ μήνες πριν επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα των φετινών πανελληνίων. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει για το τι θα συμβεί με την βάση εισαγωγής τον Φεβρουάριο όταν ψηφίστηκε στην Βουλή το σχετικό νομοθέτημα με τις ψήφους της Ν.Δ και της Ελληνικής Λύσης. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας χρέωσε αυτή την επιλογή τόσο στην Νίκη Κεραμέως όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη που στήριξε έμπρακτα την επιλογή αυτή της υπουργού Παιδείας. Θυμίζουμε ότι μέσα στον Μάϊο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε τρείς φορές τον πρωθυπουργό να έλθει στην Βουλή και να υπερασπιστεί την κυβερνητική επιλογή. Συγκεκριμένα κατέθεσε 3 απανωτές φορές ερώτηση στην «ώρα του πρωθυπουργού». Επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «η κυβερνητική πολιτική για τον περιορισμό του αριθμού των εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια αναμφίβολα θα επιφέρει σημαντική αύξηση της πελατείας των ιδιωτικών κολεγίων, για όσους μπορούν να ανταποκριθούν στα δίδακτρα, αλλά ταυτόχρονα και ραγδαία αύξηση των μορφωτικών ανισοτήτων». Τόνιζε επίσης ότι «το χειρότερο όλων όμως, είναι ότι αυτή η αλλαγή που θα οδηγήσει πολλές χιλιάδες οικογένειες σε δυσχερή θέση, γίνεται σε μια χρονιά ιδιαίτερα επιβαρυμένη τόσο για τους υποψήφιους όσο και για τις οικογένειές τους». Στην ερώτηση καλούσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναβάλει την εφαρμογή της διάταξης τουλάχιστον για το 2021 λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικράτησαν φέτος.

Σε παρέμβασή του στην Βουλή την προηγούμενη Τρίτη στην Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, επιτέθηκε κατά πρόσωπο στην Νίκη Κεραμέως κατηγορώντας την πως «περισσότερα από 20.000 παιδιά, μαθητές, βλέπουν τον κ. Μητσοτάκη και την κα Κεραμέως να τους κλέβουν το όνειρο του Πανεπιστημίου. Αποκλείετε τουλάχιστον 20.000 17χρονους, επιπλέον του περσινού αριθμού, από το δικαίωμα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση». Τονίζοντας πως αυτό συνέβη «για να τους σπρώξετε ως πελατάκια στα κολέγια που χωρίς αιδώ διαφημίζουν κιόλας οι υπουργοί σας».

Τις κυβερνητικές αυτές προθέσεις άλλωστε κάθε άλλο παρά αμφισβήτησε η Νίκη Κεραμέως. Αρκέστηκε να απαντήσει πως κι ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της λειτουργίας των ιδιωτικών κολλεγίων. Επίσης δεν αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση θέλει λιγότερους φοιτητές στα πανεπιστήμια αντιπαραβάλλοντας το ότι πολλές αιτήσεις «υποβάλλονται για τα δημόσια ΙΕΚ» και «επιτέλους, αναδεικνύεται ο παράλληλος δρόμος της κατάρτισης, ο πολλά υποσχόμενος δρόμος της κατάρτισης».

Τα ψέματα και οι πραγματικοί στόχοι της υπουργού Παιδείας

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει εξαιρετικά αρνητική εντύπωση ο ψευδής – όπως αναφέρουν- ισχυρισμός της Νίκης Κεραμέως που απαντώντας για την περίπτωση του αριστούχου υποψήφιου Διονύση Κατάκαλου είπς πως και με το περσινό σύστημα δεν θα είχε καταφέρει να περάσει στην πολυτεχνική σχολή που επιθυμούσε. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με επιστολή που έδωσε στην δημοσιότητα υποψύφιος είπε πως «κατάφερα με κόπο να συγκεντρώσω 20.988 μονάδες στο σύνολο (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο), δηλαδή 1838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση».

Στον ισχυρισμό της Νίκης Κεραμέως απάντησε ο Νίκος Φίλης, παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Εκεί όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το «νέο σχολείο» που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στην Νίκη Κεραμέως «στην Ολομέλεια ενώπιον όλων των συναδέλφων απαντώντας στο θέμα του παιδιού, του Διονύση, που κόπηκε για 0,4 από το σχέδιο και την Αρχιτεκτονική είπατε, «μα και πέρυσι θα κοβόταν». Πόση ήταν η βάση πέρυσι; Πέρυσι η βάση στην Αρχιτεκτονική ήταν 10 και με τα σημερινά, 10 συμψηφιστικά. 8 και 12 μπορεί να ήταν γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο, 10 μέσος όρος και φέτος ήταν 16,43. Ποιος, λοιπόν, αποκλείει τα παιδιά από τα πανεπιστήμια; Παιδί με 18.000 μόρια στα βασικά μαθήματα, με 2.800 στο σχέδιο του λείπουν 44 μόρια και δεν μπαίνει στην Αρχιτεκτονική Σχολή».

Απαντήσεις στα επιχειρήματα της Νίκης Κεραμέως από τον Νίκο Φίλη Eurokinissi

Επίσης ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε στο στόχο που θέλει να πετύχει η κυβερνητική πολιτική μείωσης των εισακτέων. Αναφέρθηκε σε στοιχεία της Ε.Ε για το ποσοστό των παιδιών που σπουδάζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σημειώνοντας πως «στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 32,7% – στοιχεία του2018 είναι – στην ηλικία 25 – 64 ετών είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ στη χώρα μας είναι 31,7%, το ίδιο, δηλαδή, σχεδόν το ίδιο. Και στις δύο περιπτώσεις τα ποσοστά σε σχέση με μια δεκαετία πριν έχουν αυξηθεί και θα συνεχίσουν να αυξάνουν, διότι αυτό αποτελεί πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αντίθετα επισήμανε απευθυνόμενος στην Νίκη Κεραμέως «εσείς θέλετε μια οικονομία τουρισμού, realestate, καζίνο, χαμηλής ειδίκευσης, χαμηλής αμοιβής χωρίς σταθερές σχέσεις εργασίας, απομακρυσμένη από την ευρωπαϊκή προοπτική».

Ο Νίκος Φίλης τέλος απάντησε και σε ένα ακόμη επιχείρημα σχετικά με την βάση εισαγωγής. Το ποσοστό αποφοίτησης από τα ελληνικά πανεπιστήμια, όπου σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως «ένα 30% των φοιτητών δεν παίρνει ποτέ πτυχίο». Ο τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε την αρτιότητα των στοιχείων, ιδίως από την στιγμή που προέρχονται από το ΙΟΒΕ αναρωτώμενο αν «ένα ιδιωτικό Ινστιτούτο που έχει ιδιοτέλεια στις αναλύσεις του».

Επισήμανε επίσης ότι «στην Ευρώπη υπάρχει σε ανάλογο ποσοστό, αφετέρου στην Ελλάδα υπάρχουν και περαιτέρω εξηγήσεις» τονίζοντας πως «στην Ελλάδα οι σπουδές έχουν μεγαλύτερο φόρτο, μιλώ και πάλι με αριθμούς. 330 διδακτικές μονάδες στην Ελλάδα, 300 σε όλη τη δυτική Ευρώπη». Πρόσθεσε παράλληλα ότι «η Ελλάδα έχει εδώ και μια δεκαετία συντριβεί στα γρανάζια των μνημονίων, που εκτόξευσαν τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας.Πόσοι νέοι υποχρεώθηκαν να κάνουν πέρα τις σπουδές και να εργαστούν;Πόσες οικογένειες υποχρεώθηκαν να σταματήσουν να πληρώνουν το νοίκι και τα άλλα φοιτητικά έξοδα στα παιδιά τους; Που είναι αυτά τα στατιστικά στοιχεία για να καταλάβω τι σημαίνει ότι ένα 30%των φοιτητών δεν παίρνει ποτέ πτυχίο;».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα