ΣΥΡΙΖΑ: Στον δεύτερο γύρο κρίνεται η νέα ηγεσία – Μετωπική Κασσελάκη με Αχτσιόγλου

ΣΥΡΙΖΑ: Στον δεύτερο γύρο κρίνεται η νέα ηγεσία – Μετωπική Κασσελάκη με Αχτσιόγλου
Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης Eurokinissi

Σαφές προβάδισμα μεγαλύτερο από 9 μονάδες για τον Στ.Κασελάκη "έδωσε" η πρώτη κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής.

Στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου, ανάμεσα στον Στέφανο Κασελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου, θα κριθεί το ποια θα είναι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτές που χαρακτηρίστηκαν από μια απρόσμενα υψηλή συμμετοχή μία και ήρθαν στις κάλπες 147.000 μέλη εκ των οποίων 40.000 νέα μέλη.

Ο Στέφανος Κασελάκης σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών προηγείται την Έφης Αχτσιόγλου με ποσοστό της τάξης του 9,2% το οποίο μπορεί να διαφοροποιηθεί ελαφρώς με την ενσωμάτωση του συνόλου των εκλογικών τμημάτων.

Πιο συγκεκριμένα ο υποψήφιος επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 45,47%  έναντι 36,21% της πρώην υπουργού Εργασίας. Αντίστοιχα ο Νίκος Παππάς έλαβε ποσοστό 8,6% και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος 8,4% και ο Στέφανος Τζουμάκας 1,2%.

Το αποτέλεσμα δίνει σαφές προβάδισμα και δυναμική στον Στέφανο Κασελάκη. Ιδίως από την στιγμή που το ποσοστό που συγκέντρωσε τον έφερε κοντά στο να εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη ψηφοφορία. Η επίτευξη του μεγάλου ποσοστού του μάλιστα ενισχύεται αν συνυπολογίσει κανείς πως πρόκειται για ένα πρόσωπο που εμφανίστηκε στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ μόλις πριν μερικούς μήνες ενώ έκανε προεκλογική εκστρατεία μερικών εβδομάδων.

Την ίδια στιγμή όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανατροπής των συσχετισμών αυτών την ερχόμενη Κυριακή. Στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος δεν μπορεί παρά να ληφθούν υπόψη οι παράγοντες που αφορούν την στάση που θα τηρήσουν οι υπόλοιποι 3 υποψήφιοι καθώς και το ότι παρά την πολύ υψηλή συμμετοχή υφίσταται η δυνατότητα ενός ακόμη μεγαλύτερου εκλογικού σώματος εφόσον προσέλθουν στην κάλπη τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που απείχαν.

Θυμίζουμε πως στον δεύτερο γύρο έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όσοι ψήφισαν στον πρώτο αλλά και όσοι είναι ήδη μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην δήλωση που έκανε μπροστά στα γραφεία της Κουμουνδούρου αφού πρώτα συναντήθηκε με την εφορευτική επιτροπή ο Στέφανος Κασελάκης κάλεσε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να τον στηρίξουν και την επόμενη Κυριακή. Τονίζοντας μεταξύ άλλων για το εκλογικό αποτέλεσμα πως «έγινε το πρώτο βήμα για να έχει ο τόπος προοδευτική κυβέρνηση σύντομα» καθώς και ότι «ελπίδα είμαστε όλοι μαζί και να γίνει ελπίδα πράξη να επιστρέψουμε την επόμενη Κυριακή στις κάλπες. Πάμε για τη νίκη».

Σαφή πρόθεση να επιχειρήσει την ανατροπή του σκηνικού έδωσε με την δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου, που κάλεσε του ψηφοφόρους του κόμματος λέγοντας: «Να προσέλθετε στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή» αφού «θα είναι καθοριστική». Σημείωσε πως «θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι» όπως και αν θα δωθούν «με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης». Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων» ενώ επισήμανε ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα γίνει και εντός κοινοβουλίου. Σημειώνοντας πως «θέλουμε να νικήσουμε το καθεστώς της δεξιάς».

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς στις δικές του δηλώσεις δεν απάντησε σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τον ποιόν υποψήφιο θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο. Επισήμανε πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί «απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε τον μετασχηματισμό του κόμματός μας»  προσθέτοντας πως εφεξής «θα αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης και για να γίνει η παράταξη πιο δυνατή». Σημείωσε επίσης ότι πρέπει «από αύριο όλοι οι συνυποψήφιοι έχουμε υποχρέωση από όποια θέση μας έταξε ό λαός του ΣΥΡΙΖΑ να υπηρετήσουμε την παράταξη της νίκης».

Τέλος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε μεταξύ άλλων στην δική του δήλωση έντονα επικριτική διάθεση εναντίον του Στ.Κασελάκη. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, η έμφαση στο πρόσωπο και στην εικόνα έχουν διεισδύσει και εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι της πολιτικής».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα