ΣΥΡΙΖΑ: Συνειδητή μετατροπή των σχολείων σε χώρους υπερ-μετάδοσης

ΣΥΡΙΖΑ: Συνειδητή μετατροπή των σχολείων σε χώρους υπερ-μετάδοσης
Θα υπάρξει λογοδοσία για τις αποφάσεις που λήφθηκαν για το άνοιγμα των σχολείων, προειδοποιεί ο Νίκος Φίλης Eurokinissi

Για «ευθύνες με ονοματεπώνυμο» μίλησε ο Νίκος Φίλης. Αδιανόητη θεωρούν στην Κουμουνδούρου την διατήρηση του «50+1».

Ακραία επιλογή που μπορεί να εξηγηθεί μόνον αν η κυβέρνηση έχει ως κρυφή τακτική την «ανοσία της αγέλης». Αυτή την ερμηνεία δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολειών στις 10 Ιανουαρίου. Αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τον ρόλο που παίζει η περίφημη επιτροπή των εμπειρογνωμόνων σε τέτοιου είδους αποφάσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αξιωματική αντιπολίτευση «η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνειδητά θέτει σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και άρα συνολικά της κοινωνίας»

Ανάλογος του κλίματος με την οποία υποδέχθηκαν στην ΣΥΡΙΖΑ την κυβερνητική απόφαση ήταν ο σχολιασμός του Αλέξη Τσίπρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Με 50.000 κρούσματα ανοίγουν τα σχολεία όπως ακριβώς έκλεισαν. Και ο Θεός βοηθός» ανέφερε.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν αδιανόητη την διατήρηση του κανόνα «50+1» που προβλέπει ότι για να κλείσει μια τάξη σε σχολική μονάδα πρέπει να νοσήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές. Αυτό δηλαδή που ανακοίνωσαν χθες η Νίκη Κεραμέως και ο Θάνος Πλεύρης, μια και δεν υπάρχει αλλαγή στο συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο. Εκτιμούν ότι πρακτικά μένουν ίδιες οι συνθήκες λειτουργίας της εκπαίδευσης ενώ στο μέτωπο της πανδημίας έχουν επέλθει τεράστιες μεταβολές με την επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον». Επίσης ενώ είναι σαφές ότι η νέα παραλλαγή του Covid 19 διασπείρεται στους μαθητές με μεγάλη ταχύτητα, κάτι που αποδεικνύει η αύξηση κατά 165% στις ηλικίες έως 17 ετών, που καταγράφεται.

Αυξημένες κατά 165% οι μολύνσεις στις μαθητικές ηλικίες. Η κυβέρνηση όμως επιμένει στα ίδια πρωτόκολλα, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρει ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης «θα μετατρέψουν τα σχολεία εκ νέου σε χώρους υπερμετάδοσης και θα μεταφέρουν τον ιό μέσα στα σπίτια, σε γονείς και ηλικιωμένους. Ούτε καν το επικίνδυνο πρωτόκολλο του 50+1 δεν αναθεωρούν. Ένα πρωτόκολλο που όπως αποκαλύφθηκε δεν ήταν ποτέ εισήγηση της Επιτροπής των Επιστημόνων αλλά κυβερνητική απόφαση. Η κα Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης βάζουν την υπογραφή τους και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι ακολουθήσει».

Ευθύνες με ονοματεπώνυμο

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, επισήμανε σε δήλωση του πως «από δω και πέρα, οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και συνέπειες». Μια θέση που όχι μόνο οξύνει την κριτική προς την κυβέρνηση αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναζήτησης πολιτικών, και όχι μόνον, ευθυνών για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στα σχολεία. Επίσης ερώτημα αποτελεί το αν η προειδοποίηση του Νίκου Φίλη αφορά μόνον την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την κυβέρνηση ή και την σχέση που έχει διαμορφωθεί με την επιτροπή των ειδικών, που φέρονται να κατέληξαν σε αυτή την απόφαση.

Χαρακτηριστικός είναι ο σχολιασμός του Νίκου Φίλη που αναρωτήθηκε: «Χθες κατατέθηκαν δέκα προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ασφαλέστερο -κατά το δυνατόν- άνοιγμα των σχολείων. Αναρωτιέμαι, συζητήθηκαν κάποιες από αυτές στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών; Τι συνέβη; Απορρίφθηκαν συλλήβδην από τους επιστήμονες; Δεν μπορώ να το πιστέψω. Ρωτώ, ούτε ένα από τα μέτρα που προτείναμε, δεν θα βοηθούσε στην ασφάλεια των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους;». Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στις προτάσεις αυτές ήταν η αλλαγή υγειονομικών πρωτοκόλλων, η κατάργηση του «50+1» αλλά και το «σπάσιμο» των τμημάτων σε μικρότερα ώστε να μειωθεί η διασπορά της νόσου.

Την απορία του για το τι συμβαίνει στην επιτροπή των ειδικών εξέφρασε όμως και άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης του κόμματος, Γιάννης Σαρακιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εγώ χθες άκουσα ένα μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, τον κ. Βατόπουλο να αναφέρει και να αντιλαμβάνεται με έκπληξη ότι μόλις χθες άνοιξαν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση στην Επιτροπή. Άρα, η γνώμη των ειδικών δεν εισακούεται από την Κυβέρνηση και τρανή απόδειξη είναι η χθεσινή τοποθέτηση μέλους της».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα