ΣΥΡΙΖΑ: Θέτει θέμα εκλογών, δίχως να τις ζητάει

ΣΥΡΙΖΑ: Θέτει θέμα εκλογών, δίχως να τις ζητάει
Στόχο την προγραμματική ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Τι σημαίνει η φράση του Αλέξη Τσίπρα «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή». Την ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζονται οι θέσεις του κόμματος για την οικονομική ανασυγκρότηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί την δέσμευση που έχει αναλάβει με δημόσιες δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να μην εγείρει αξίωση πρόωρων εκλογών, όσο συνεχίζεται στην χώρα η υγειονομική κρίση και η πανδημία του Covid 19. Όμως η εικόνα που παρουσιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σαν να έχει την λέξη «εκλογές» στην … «άκρη της γλώσσας»: Βασική της εκτίμηση ειναι πώς η κυβέρνηση. λόγω της αδιέξοδης πολιτικής της, βρίσκεται σε πτωτική πορεία. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει την κυβερνητική του αντιπρόταση.

Το στίγμα άλλωστε έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος επισημαίνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας». Μια προσέγγιση που μοιάζει να «βλέπει» ωρίμανση των πολιτικών συνθηκών, ώστε το αίτημα αλλαγής κυβέρνησης να βρεί γόνιμο έδαφος στην κοινωνία.

Προτάσεις διακυβέρνησης

Στην χθεσινή παρέμβασή του στο συνέδριο της ΕΣΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας, εστίασε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία που θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα. Όπως δήλωσε «προτείνουμε ένα πλαίσιο μέτρων, το οποίο θα παρουσιάσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, για την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας».

Επισήμανε πως «την επόμενη βδομάδα θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας. Βασικοί πυλώνες της πρότασης αυτής είναι η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, είναι η ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Και είναι ένα μόνιμο πτωχευτικό πλαίσιο, σε αντικατάσταση αυτού που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες».

Η κατάθεση των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ζητήματα της οικονομίας, δεν έρχονται μόνον ως απάντηση στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αποτελούν, ταυτόχρονα, συνέχεια των θέσεων που κατέθεσε πριν λίγο καιρό για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, έχει παρουσιάσει στην ελληνική κοινωνία συγκεκριμένους άξονες κυβερνητικής πολιτικής που «απαντούν» στα δύο φλέγοντα ζητήματα της περιόδου: Την υγειονομική κρίση και την οικονομική ύφεση. Τα δύο θέματα που βρίσκονται «πρώτα» στην ατζέντα του κοινωνικού προβληματισμού. Κάτι που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Αξίζει να θυμίσουμε πως στην συνέντευξη που παραχώρησε, την Δευτέρα, στον τηλεοπτικό σταθμό Contra ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κακά τα ψέματα, είναι ένα κόμμα εξουσίας. Είναι η εναλλακτική λύση». Τονίζοντας πως «είναι υποχρεωμένος ακριβώς επειδή έχει αυτή την εμπειρία διακυβέρνησης, να προσαρμόζει τον ριζοσπαστισμό του στα πλαίσια του εφικτού», διευκρινίζοντας ότι «πρέπει να διαμορφώνουμε και να σχεδιάζουμε μια πολιτική η οποία είναι υλοποιήσιμη, μπορεί να εφαρμοστεί, η οποία όμως δεν θα είναι «μια από τα ίδια» . Θα είναι μια πολιτική η οποία θα δίνει απαντήσεις στα προβλήματα που έχει ο κόσμος. Θα δίνει απαντήσεις στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δηλαδή, γιατί να έρθει ο Τσίπρας να πάρει τη θέση του Μητσοτάκη, αν είναι να διατηρήσει τέτοια προβλήματα; Δεν έχει κανένα νόημα».

Αποχή από τις ονομαστικές στην Βουλή;

Παράλληλα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι κάθε άλλο παρά θα αμελήσει τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα. Αναμένεται να σκληρύνει την στάση του το επόμενο διάστημα. Ενόψει τόσο της κατάθεσης του εργασιακού νομοσχεδίου που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «μητέρα των μαχών» όσο και με την παρουσία του στην Βουλή. Άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η αξιωματική αντιπολίτευση να απέχει πλέον από κάθε ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξάγεται. Καταγγέλλοντας το σύστημα της επιστολικής ψήφου που έχει επιλέξει κυβέρνητική πλειοψηφία.

Θυμίζουμε ότι με βάση αυτή την ρύθμιση οι γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων συλλέγουν τις ψήφους των βουλευτών και στην συνέχεια τις καταθέτουν στην Βουλή. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό συνιστά έλεγχο της ελεύθερης θέλησης των βουλευτών. Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «αν δεν επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά όπως τοποθετείται, μέσω τηλεδιάσκεψης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε τέτοιες ψηφοφορίες».

Όσον αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει μέσα στον Μάϊο ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος την ενεργοποίηση του συνόλου του κομματικού μηχανισμού. Σημάδι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να συνδεθεί με τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν. Θυμίζουμε ότι η αρμόδια τομεάρχης του κομματος, Μαρίλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μήν φέρει ένα νομοθέτημα που θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωριες, την κατάργηση του 8ωρου και άλλες διατάξεις στην ίδια κατεύθυνση εν μέσω πανδημίας. Αξίζει να επισημάνουμε ότι πρόκειται για ένα νομοθέτημα που θα απομονώσει πολιτικά την κυβέρνηση αφού εναντίον έχει ταχθεί το Κίνημα Αλλαγής αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς.

Eurokinissi

Εσωτερική ηρεμία

Στο γενικό κλίμα συσπείρωσης φαίνεται να ανταποκρίνονται και οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό του κόμματος. Αναμφισβήτητα παραμένουν οι επιφυλάξεις κορυφαίων στελεχών για φυσιογνωμικά θέματα και ζητήματα πολιτικής τακτικής. Όπως φάνηκε άλλωστε και από την στάση που τήρησαν ο Νίκος Φίλης και ο Θοδωρής Δρίτσας, αρνούμενοι να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την επένδυση στο Ελληνικο. Μια κίνηση όμως που δεν φαίνεται να αλλάζει την εικόνα συσπείρωσης που καταγράφεται στην Κουμουνδούρου.

Οι όποιες συζητήσεις για τα ζητήματα των προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθούν στις προγραμματισμένες διεργασίες που έχουν οριστεί για τους επόμενους μήνες. Αν και στην Κουμουνδούρου προτίθενται να προσαρμόσουν τόσο την προγραμματική συνδιάσκεψη του κόμματος όσο και άλλες παρεμφερείς διαδικασίες μαζικού χαρακτήρα σε χρονοδιαγράμματα συμβατά με την πορεία της πανδημίας. Ήδη πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρώσει – κατά κύριο λόγο με ψηφιακό τρόπο – την εκλογή των νομαρχιακών του οργάνων. Σε αυτές δέν φαίνεται ότι υπήρξαν μεγάλες αλλαγές των εσωκομματικών ισσοροπιών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα