Σύσκεψη στο Μαξίμου: "Η ΔΕΗ θα επαναφέρει το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν"

Έξοδος του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από το Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013..(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Έξοδος του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από το Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013..(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Επί τάπητος τα θέματα της ενέργειας. Ποιοι συμμετέχουν

Οι δυνατότητες μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, με στόχο τη διάσωση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Α. Παπαγεωργίου και του γγ του υπουργείου Κ. Μαθιουδάκη.

Στη σύσκεψη, έγινε επίσης επισκόπηση της πορείας των αποκρατικοποιήσεων στον χώρο της ενέργειας και του προβλήματος ρευστότητας στην αγορά ενέργειας.

Για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, σημαντική «ανάσα» αναμένεται με την εφαρμογή των συμβάσεων διακοψιμότητας (σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα), που παρέχει τη δυνατότητα έκπτωσης στα βιομηχανικά τιμολόγια με αντάλλαγμα τον περιορισμό ή τη διακοπή της παροχής ρεύματος προς τις επιχειρήσεις, σε περιόδους που θα κριθεί αναγκαίο και μετά από προειδοποίηση. Η σχετική Υπουργική Απόφαση είναι υπό συζήτηση με την τρόικα, προκειμένου να υπογραφεί και να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

Από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης, όπως ανέφερε άλλωστε και στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, τονίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το ενεργειακό κόστος είναι κομβικής σημασίας για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και ότι, χωρίς να παραγνωρίζονται τα προβλήματα της ΔΕΗ και της αγοράς, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Στη σύσκεψη έγινε επισκόπηση, εξάλλου, της πορείας εφαρμογής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνει πώληση έως και 51 % του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, διαχωρισμό και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» που θα περιλαμβάνει παραγωγικό δυναμικό (λιγνίτες, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά), που αντιστοιχεί στο 30% της σημερινής ΔΕΗ και είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση, με διάθεση του 17% των μετοχών.

Εξετάστηκε ακόμη το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, που ξεκινά από τη δυσκολία ή αδυναμία των καταναλωτών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και μεταφέρεται προς τα πίσω, στους παραγωγούς ενέργειας και τη ΔΕΠΑ που τους προμηθεύει με φυσικό αέριο. Οι οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ διαμορφώνονται τώρα στα 250 εκατ. ευρώ, ποσό σχετικά χαμηλό σε σχέση με τα 450 εκατ. ευρώ που είχε φτάσει πριν λίγους μήνες. Εξ αυτών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με καθυστέρηση άνω των 60 ημερών κυμαίνονται στα 70 εκατ. ευρώ, μειωμένες επίσης σε σχέση με τα 250 εκατ. ευρώ που είχαν φτάσει το 2012.

Η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε χθες, εφαρμόζει σειρά διευκολύνσεων για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ήδη έχουν ενταχθεί περί τα 2 εκατομμύρια πολίτες) και δεν κόβει το ρεύμα σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων. Η επιχείρηση καλεί επίσης τους κοινωνικούς φορείς, εφόσον περιέρχονται σε γνώση τους περιπτώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, να ενημερώνουν τις κατά τόπους υπηρεσίες της ΔΕΗ.

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρουσίασε, επίσης, τις εξελίξεις σε σχέση με την υπογραφή των συμβάσεων για παραχώρηση των περιοχών Πατραϊκού Κόλπου και Ιωαννίνων για έρευνες πετρελαίου. Στόχος είναι η υπογραφή να γίνει ως το τέλος του χρόνου, εφόσον συμφωνηθεί το φορολογικό καθεστώς κατά τη διάρκεια.

Διαπραγμάτευση για το φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τιμή του φυσικού αερίου. Σε εξέλιξη, όπως είναι γνωστό, βρίσκονται διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom για τη μείωση της τιμής εισαγωγής του καυσίμου σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών.

Από πλευράς ΔΕΠΑ τονίζεται ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, δεν αποκλείεται ωστόσο και η εναλλακτική της προσφυγής στη διαιτησία (όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις), αν κριθεί σκόπιμο.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν επίσης οι δυνατότητες συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους στα επόμενα στάδια, μετά την εισαγωγή, θέμα που σχετίζεται ωστόσο και με τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ στο πλαίσιο του διαγωνισμού που αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί.

Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκε το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις Εταιρίες Παροχής Αερίου, ύστερα από την πρόταση της τρόικας να καταργηθεί το μονοπωλιακό καθεστώς διανομής που ισχύει τώρα. Από πλευράς ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται ότι η όποια αλλαγή, θα πρέπει να γίνει με σχεδιασμό και σε μεταβατικά στάδια, δεδομένου ότι οι ισχύουσες άδειες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, οπότε υπάρχει ζήτημα έγερσης απαιτήσεων αποζημίωσης από τους επενδυτές.

Η σύσκεψη έγινε ενόψει και της επίσκεψης, την Παρασκευή στην Αθήνα, του επιτρόπου Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ και αναμένεται να επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network