Τα πολιτικά στοιχήματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών για ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ

Τα πολιτικά στοιχήματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών για ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ
Εκλογές 2019 MotionTeam

ΝΔ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ εναντίον ΚΙΝΑΛ και ΝΔ εναντίον ΝΔ: Η δεύτερη Κυριακή σε περιφέρειες και δήμους έχει πολλές και ενδιαφέρουσες πολιτικές μάχες, με τη ΝΔ ιδίως να προσδοκά ένα ακόμη πολιτικό μήνυμα μετά από αυτό των ευρωεκλογών

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους έχουν πάντα πολιτικό χρώμα, παρότι βεβαίως όλα τα κόμματα λίγο πολύ ομνύουν στο μη κομματικό χρώμα της αυτοδιοίκησης σε… θεωρητικό επίπεδο.

Αυτή τη φορά ειδικά πάντως, καθώς η Νέα Δημοκρατία είχε αποδώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, όρισε ως πολιτική και τη μάχη των περιφερειών και των μεγάλων δήμων. Και μετά τη νίκη στις ευρωκάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει μιλώντας στους τομεάρχες της ΝΔ το στόχο αυτή στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών να έχει κερδίσει η αξιωματική αντιπολίτευση συνολικά 12 από τις 13 περιφέρειες και ο χάρτης να βαφτεί ξανά γαλάζιος, ενισχύοντας το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών εν όψει και των εθνικών εκλογών.

Η Αττική, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη

Στην περιφέρεια Αττικής η μάχη έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, καθώς συγκρούονται ο Γιώργος Πατούλης της ΝΔ και η Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν είναι μόνο το ερώτημα του συμβολισμού πολιτικής αλλαγής, αλλά και το γεγονός ότι η ΝΔ δεν έχει κερδίσει την περιφέρεια Αττικής εδώ και 21 χρόνια- και μάλιστα τελευταία φορά που είχε πάρει τις περιφερειακές στην Αττική ήταν με τον όχι δεξιό Θόδωρο Κατριβάνο. Στη ΝΔ έγιναν πιο πλατιά τα χαμόγελα μάλιστα μετά τη στήριξη των περιφερειακών συμβούλων του Γιάννη Σγουρού στον κ.Πατούλη. Για το ΣΥΡΙΖΑ η μάχη στην περιφέρεια Αττικής είναι μία προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων απέναντι στις επιθέσεις που δέχθηκε η κ.Δούρου για Μάτι και Μάνδρα.

Στο δήμο Αθηναίων επίσης συγκρούονται δύο υποψήφιοι της ΝΔ (Κώστας Μπακογιάννης) και του ΣΥΡΙΖΑ (Νάσος Ηλιόπουλος) με την αξιωματική αντιπολίτευση βεβαίως να θεωρεί ότι θα είναι συντριπτικό το αποτέλεσμα υπέρ του κ.Μπακογιάννη και το κυβερνών κόμμα να επιχειρεί συσπείρωση της κεντροαριστερής και αριστερής ψήφου. Ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος, που ήρθε τρίτος αλλά κοντά στον δεύτερο κ.Ηλιόπουλο, έχει δηλώσει πάντως επισήμως ότι δε θα κατευθύνει τους ψηφοφόρους του.

Στη Θεσσαλονίκη, παρά τις εκτιμήσεις που έκαναν αρχικώς πολλοί ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ Νίκος Ταχιάος όχι μόνο πέρασε στο δεύτερο γύρο αλλά και με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο Κωνσταντίνο Ζέρβα (ανεξάρτητο με αναφορές και στο ΚΙΝΑΛ αλλά και καλές σχέσεις και με τη ΝΔ), ο οποιος πάλι είχε πολύ μικρή διαφορά με τον τρίτο Γιώργο Ορφανό. Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι το γεγονός ότι στο δεύτερο γύρο ο κ.Ταχιάος δεν έχει απέναντι του τον κ.Ορφανό μάλλον διευκολύνει. Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ πάντως έχει καταγγείλει τις τελευταίες ημέρες πόλεμο εναντίον του με fake news για μία σειρά από θέματα από το γήπεδο του ΠΑΟΚ και το Σκοπιανό μέχρι το ρόλο του στο δήμο επί Παπαγεωργόπουλου και τις θέσεις του για την κοινωνική πολιτική του δήμου, “δείχνοντας” τον Ιβάν Σαββίδη.

Οι υπόλοιπες πολιτικές μάχες της επικράτειας

Ιδιαίτερο βάρος δίνει η ΝΔ όμως και στη μάχη της Πελοποννήσου, καθώς μόλις 1.600 σταυροί χωρίζουν τον Πέτρο Τατούλη από τον γαλάζιο υποψήφιο Παναγιώτη Νίκα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ.Μητσοτάκης επέλεξε την Παρασκευή να κάνει μία ακόμη περιοδεία και να επισκεφθεί Κόρινθο, Τρίπολη, Αστρος Κυνουρίας, Ναύπλιο και Άργος, απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση του κ.Νίκα και ζητώντας τη στήριξη των νεοδημοκρατών στο πρόσωπο του.

Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πάλι η μάχη είναι μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και έχει μάλιστα και… βενιζελική διάσταση, ακόμη πιο ενδιαφέρουσα μετά τη χθεσινή ρήξη Γεννηματά- Βενιζέλου και την αποχώρηση του δεύτερου από το Κίνημα. Στη Δυτική Ελλάδα η ΝΔ έχει στηρίξει ένα νέο πρόσωπο, επιλογή του κ.Μητσοτάκη, το Νεκτάριο Φαρμάκη και έχει καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εκλογή του. Ο Απόστολος Κατσιφάρας του ΚΙΝΑΛ είχε εν τω μεταξύ να αντιμετωπίσει το αντάρτικο του βενιζελικού Κώστα Σπηλιόπουλου, οι ψηφοφόροι του οποίου είναι ένα ερώτημα πως θα συμπεριφερθουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Σημειωτέον ότι όπως ο κ.Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει την τελευταία περιοδεία του πριν το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών στην Πελοπόννησο, η κ.Γεννηματά επέλεξε την Παρασκευή να επισκεφθεί το Αγρίνιο, την Πατρα και τον Πύργο σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τον κ.Κατσιφάρα.

Στη Στερεά Ελλάδα ο γαλάζιος Φάνης Σπανός αντιμετωπίζει στο δεύτερο γύρο την… ιδιαίτερη περίπτωση που ακούει στο όνομα Απόστολος Γκλέτσος, με ερωτηματικό το πως θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, αλλά και νεοδημοκράτες που είχαν βγει στο αντάρτικο στους δήμους της περιφέρειας. Για τη ΝΔ μία νίκη του κ.Σπανού έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για να παραμείνει γαλάζια η περιφέρεια, αλλά και γιατί όπως και ο κ.Φαρμάκης ειναι ένα νέο πρόσωπο επιλογής Μητσοτάκη.

Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η μάχη είναι και πάλι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η γαλάζια Ρόδη Κράτσα πέρασε στο δεύτερο γύρο παρά το αντάρτικο του Σπύρου Σπύρου, απέναντι στον Θόδωρο Γαλιατσάτο. Ο κ.Σπύρου πάντως δήλωσε ότι στηρίζει την κ.Κράτσα στο δεύτερο γύρο, σε μία επίδειξη κομματικής νομιμοφροσύνης, ενώ ο κ.Γαλιατσάτος θα επιχειρήσει να συσπειρώσει ψηφοφόρους από την αριστερά και την κεντροαριστερά.

Σε Βόρειο Αιγαίο και Ανατολική Μακεδονία- Θράκη η θέση της ΝΔ είναι πιο λεπτή, καθώς έχον περάσει στο δεύτερο γύρο επίσημοι γαλάζιοι υποψήφιοι και αντάρτες: Η Χριστιάννα Καλογήρου με τον αντάρτη Κώστα Μουτζούρη και ο Χρήστος Μέτιος με τον αντάρτη Χριστόδουλο Τοψίδη, αντίστοιχα. Επισήμως η ΝΔ δεν έχει σηκώσει τους τόνους για τις δύο αυτές περιφέρειες, καθώς επίκεινται και εθνικές εκλογές άλλωστε αλλά ανεπίσημα προφανώς και πριμοδοτεί τους επίσημους υποψήφιους της.

Από την πλευρά του ΚΚΕ εν τω μεταξύ, η μεγάλη μάχη είναι αυτή της Πάτρας με το Χρήστο Πελετίδη και ο Περισσός δίνει μάχη για την επανεκλογή κομμουνιστών δημάρχων σε Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Ικαρία, ενώ όπου δεν έχει περάσει υποψήφιος του στο δεύτερο γύρο ,όπως πχ στην Αθήνα, έχει επιλέξει αποχή κατά την προσφιλή του τακτική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα