Τα στοιχήματα της ΝΔ στις περιφερειακές εκλογές

Διαβάζεται σε 3'
Τα στοιχήματα της ΝΔ στις περιφερειακές εκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Χαρδαλιά Eurokinissi

Η ΝΔ έχει γλυτώσει δύο αντάρτικα σε Αττική και Πελοπόννησο, αλλά έχει να αντιμετωπίσει άλλα τέσσερα. “Φουλ του Χαρδαλιά” στην περιφέρεια Αττικής και χαμηλός πολιτικά πήχης γενικά.

Με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Χαρδαλιά χθες στο Μαξίμου, συνάντηση η οποια κράτησε τέσσερις ολόκληρες ώρες, επισφραγίστηκε η υποψηφιότητα του υφυπουργού Άμυνας στην περιφέρεια Αττικής.

Δόθηκε επίσης το σήμα προς άπαντες εντός της Νέας Δημοκρατίας για απόλυτη στήριξη στον κ. Χαρδαλιά, ο οποίος πήρε το χρίσμα στο παρά πέντε μετά το άδειασμα του Μαξίμου στο Γιώργο Πατούλη, για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους.

Ο κ. Χαρδαλιάς θα πρέπει μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχει καταρτίσει και το συνδυασμό του, ο οποιος θα περιλαμβάνει και πολλούς νυν περιφερειακούς συμβούλους και υποψηφίους με το συνδυασμό Πατούλη.

Η ΝΔ μπορεί όμως να γλύτωσε από αντάρτικο στις περιφερειακές εκλογές στην Αττική, καθώς και στην Πελοπόννησο (όπου ο Σωτήρης Νίκας δεν έθεσε καν υποψηφιότητα αποδεχόμενος την επιλογή της ηγεσίας να δώσει χρίσμα στον “εκλεκτό” του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Πτωχό), αλλά έχει να αντιμετωπίσει τέσσερα ακόμη αντάρτικα σε άλλες περιφέρειες.

Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, Αλκιβιάδης Στεφανής, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη.

Ο κ. Μουτζούρης είχε κατέβει ως αντάρτης το 2019 κόντρα στην επίσημη υποψηφιότητα της Χριστιάννας Καλογήρου. Και στην τετραετία που μεσολάβησε είχε δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση με το μεταναστευτικό, με αποκορύφωμα το περίφημο βίντεο στο οποίο δήλωνε ευθαρσώς “να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός”. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να μιλήσει στην παρουσίαση της υποψηφιότητας του κ.Στεφανή.

Και στα Ιόνια Νησιά όμως, η επίσημη υποψήφια της ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα, έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρο Γαλιατσάτο και τον γαλάζιο αντάρτη πρώην δήμαρχο Κέρκυρας, Γιάννη Τρεπεκλή. Η κ.Κράτσα επίσης βρέθηκε χθες διακριτικά στο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον κ.Μητσοτάκη.

Καθόλου απλά δεν είναι τα πράγματα και στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Η ΝΔ διέγραψε τον πρώην βουλευτή Κοζάνης, Γιώργο Αμανατίδη, που δεν εξελέγη και αποφάσισε να κατέβει στο αντάρτικο. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι την υποψηφιότητα Αμανατίδη στηρίζει σημαντικός αριθμός γαλάζιων εν ενεργεία περιφερειακών συμβούλων και ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί.

Αλλά και στην Ήπειρο, ο νυν περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης έχει απέναντι του έναν γαλάζιο αντάρτη, τον Σπύρο Ριζόπουλο, με έναν ακόμη μικρό εμφύλιο να διεξάγεται στην τοπική ΝΔ.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι εύλογο ότι ο κ. Μητσοτάκης τη Δευτέρα, αφού ευχαρίστησε (χωρίς να τους κατονομάσει) Πατούλη- Νίκα που αποσύρθηκαν χωρίς… φασαρίες, έδωσε μεν πολιτικά χαρακτηριστικά στις περιφερειακές εκλογές, αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται επιβεβαίωση της λαϊκής εντολής στις αυτοδιοικητικές.

“Σκοπός μου δεν είναι να αποκομίσω κομματικά οφέλη από αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Εξάλλου, καταφέραμε και κερδίσαμε τις εκλογές με υψηλότερο ποσοστό από αυτό το οποίο είχαμε πετύχει το 2019. Είμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση, δεν χρειαζόμαστε επιπλέον επιβεβαίωση της λαϊκής εντολής. Έχουμε και ισχυρή λαϊκή εντολή τετραετίας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος της στήριξης του κόμματος σε επίπεδο δήμων “είναι πολύ πιο χαλαρός.”

Η ΝΔ ανακοίνωσε χθες ότι υποστηρίζει τις υποψηφιότητες του Κώστα Μπακογιάννη για τον Δήμο Αθηναίων, του Κωνσταντίνου Ζέρβα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και του Γιάννη Μώραλη για τον Δήμο Πειραιά. Ενώ ανοιχτό είναι εάν θα δώσει τελικά χρίσματα στους μικρότερους μεγάλους δήμους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν πολλαπλές υποψηφιότητες από το χώρο της κεντροδεξιάς.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα