Θεοδωρικάκος: Κερδίζουμε χρόνο για την Ελλάδα

Θεοδωρικάκος: Κερδίζουμε χρόνο για την Ελλάδα

Ο υπουργός Εσωτερικών γράφει στο News 24/7 για τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και την αξιοκρατία στην επιλογή ανθρώπινου δυναμικού

Μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού, ασφαλώς η πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ταυτόχρονα αλλαγές που κάναμε σε αυτή τη δοκιμασία, υπογραμμίζουν την αξία που έχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που καθυστέρησαν πολλά χρόνια στην πατρίδα μας.

Το δημόσιο αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της κρατικής μηχανής. Χωρίς την εύρυθμη, αποτελεσματική και σωστή λειτουργία του, το κράτος δεν μπορεί να πάει μπροστά, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αυξημένες προκλήσεις της νέας εποχής.

Ο δημόσιος τομέας όμως για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται δύο στοιχεία. Λειτουργικές και αντιγραφειοκρατικές αποφάσεις και υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό.

Το υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από την εφαρμογή του κυβερνητικού μας προγράμματος, υλοποιεί αποφάσεις που κάνουν το δημόσιο πιο αποδοτικό και πιο επωφελές για την ελληνική οικονομία.

Για πολλά χρόνια δημόσιο και ιδιωτική οικονομία ήταν έννοιες που δεν συμβάδιζαν, κυρίως λόγω μιας ιδεοληπτικής, λανθασμένης νοοτροπίας, που ήθελε τις δύο αυτές έννοιες σε διαρκή αντιπαλότητα. Πλέον, όμως, η πλειονότητα της κοινωνίας αποδέχεται ότι το δημόσιο μπορεί να δράσει υποστηρικτικά στην ιδιωτική οικονομία καθώς και ότι η σωστή λειτουργία και των δύο μπορούν να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, δηλαδή στο δημόσιο συμφέρον.

Εμφορούμενοι από αυτήν την αντίληψη, προχωρήσαμε ως κυβέρνηση δυναμικά σε αποφάσεις που απλοποιούν τη λειτουργία του δημοσίου τομέα. Αξιοποιώντας τις σύγχρονες μορφές τεχνολογίας κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο απαραίτητη τη ανάγκη φυσικής παρουσίας του πολίτη στα δημόσια γκισέ. Η ψηφιοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών του δημοσίου με βάση το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών, τη μεγαλύτερη ψηφιακή πλατφόρμα που διαθέτει η χώρα, ενισχύει τη διαφάνεια και περιορίζει τη διαφθορά. Μέχρι σήμερα μια σειρά πιστοποιητικά ο πολίτης μπορεί να τα παραλάβει μέσω ενός «κλίκ» από τον υπολογιστή του. Αξιοποιώντας όμως τις νέες τεχνολογίες καταφέραμε να κάνουμε πράξη μια αθόρυβη μεταρρύθμιση προς όφελος 3 εκατ. πολιτών, οι οποίοι ενέγραψαν στο σύστημα 70 εκατ. τ.μ. που ήταν αδήλωτα. Απαλλάχθηκαν έτσι από 1,5 δις ευρώ τέλη και πρόστιμα και, πλέον, συνεισφέρουν με 150 εκατ. ευρώ το χρόνο σταθερά έσοδα στην Αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα όμως το Υπουργείο Εσωτερικών φροντίζει να ενισχύσει την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στο δημόσιο. Μέσα από την εμβληματική μεταρρύθμιση με το νομοσχέδιο που αφορά στην ενίσχυση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις στο δημόσιο και στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ, συμβάλλει στη δημιουργία ενός κρατικού μηχανισμού που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Η ουσία της μεταρρύθμισης στηρίζεται σε δύο σκέλη:

Πρώτον, στην είσοδο των νέων τεχνολογιών και της διαλειτουργικότητας στον ΑΣΕΠ ώστε να κερδηθεί χρόνος στην έκδοση αποτελεσμάτων, καθώς η αναζήτηση στοιχείων κάθε υποψηφίου θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Τέλος στην ατελείωτη καθυστέρηση και στη γραφειοκρατία που επικρατεί ως τώρα.

Δεύτερον, στην καθιέρωση γραπτών εξετάσεων, γνώσεων και επαγγελματικών δεξιοτήτων, για την εργασία στο δημόσιο.

Στόχος ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Αξίωμά μας είναι ότι στο δημόσιο πρέπει να υπηρετήσουν εκείνοι που όχι μόνο έχουν τα προσόντα αλλά και που αξίζουν να εργάζονται σε αυτό. Και αυτό θα το επιτύχουμε μόνο αν στο δημόσιο προσλαμβάνονται οι πιο άξιοι με τις γραπτές εξετάσεις γενικών γνώσεων και εργασιακών δεξιοτήτων.

Θέλουμε στελέχη με δυναμική που εφαρμόζουν στην πράξη τις γνώσεις τους με στόχο να γίνει ο δημόσιος τομέας πιο λειτουργικός, πιο αποτελεσματικός, πιο χρήσιμος σε κάθε πολίτη. Στελέχη των οποίων το έργο θα υπόκειται σε διαρκή αξιολόγηση, καθώς και τα ίδια θα γνωρίζουν ότι η αποδοτικότητά τους αποτελεί στοιχείο προόδου στην καριέρα τους.

Με όπλο μας την εμπιστοσύνη που μέρα με τη μέρα και τις αποφάσεις που λαμβάνουμε οικοδομούμε (ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, νέο δίκαιο σύστημα πολιτογράφησης αλλοδαπών, το πρόγραμμα έργων της Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης»), πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε την απαιτούμενη αλλαγή νοοτροπίας.

Η αξιοπιστία και η αλήθεια που διέπουν την πολιτική μας, συμβάλλουν καθοριστικά στην αποδοχή των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες οφείλουμε να επιταχύνουμε καθώς πρέπει να κερδίσουμε χρόνο και η Ελλάδα να είναι έτοιμη στη μετά- κορωνοϊό εποχή. Μια εποχή που οι απαιτήσεις θα έχουν μεγιστοποιηθεί και οι χώρες που θα καταφέρουν να ακολουθήσουν το παγκόσμιο ρεύμα θα είναι εκείνες που θα έχουν αξιοποιήσει τον χρόνο της παγκόσμιας πανδημίας και θα έχουν προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα