Θωμάς Παπαλιάγκας: Σαλάτα με βασιλικό

Θωμάς Παπαλιάγκας: Σαλάτα με βασιλικό
Κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Eurokinissi

Ο Θωμάς Παπαλιάγκας γράφει στο NEWS 24/7 για το πολιτικό ζήτημα που προέκυψε από την κηδεία του τέως βασιλιά και το δήθεν φιλελεύθερο προσωπείο της πραγματικής ΝΔ που αποκαλύφθηκε.

Το θέμα της κηδείας του τέως μονάρχη με ευθύνη της κυβέρνησης έγινε πολιτικό. Η κυβέρνηση επέλεξε ο τέως βασιλιάς να κηδευθεί ως ιδιώτης και όχι δημοσία δαπάνη.

Από την άλλη πλευρά, εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο αντιπροέδρου και με τη συμμετοχή δύο υπουργών, ενός πρώην προέδρου της και πρωθυπουργού και κάποιων βουλευτών. Σ’ αυτό ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κρατήσει αδιανόητες ισορροπίες. Ισορροπίες ανάμεσα στην επικαλούμενη κεντρώα φύση του και στη δεξιά και άκρως συντηρητική φύση του κόμματός του. Προσπάθησε να χαϊδέψει τα αυτιά των κεντρώων ψηφοφόρων και ταυτόχρονα να κλείσει το μάτι στο δεξιό του ακροατήριο.

Αρκούσε απλά ένα τυχαίο γεγονός για να αποκαλυφθεί πίσω από το δήθεν φιλελεύθερο προσωπείο η πραγματική ΝΔ. Η ΝΔ της παραδοσιακής δεξιάς, είτε της δημοκρατικής είτε των νοσταλγών άλλων καθεστώτων. Γεγονότα σαν αυτό έρχονται να επιβεβαιώσουν το πολιτικό, ιστορικό, ηθικό και αισθητικό χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στο προοδευτικό τόξο και τη ΝΔ.

Οι αταλάντευτες δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις του τόπου οφείλουν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στη λογική αυτής της σαλάτας, η οποία αθροίζει και ανακατεύει πολίτες με διαφορετικές αντιλήψεις σε σχέση με το πολίτευμα και τη δημοκρατική λειτουργία.

Η δημοκρατία οφείλει να είναι μεγάθυμη και να επιτρέπει ακόμη και τους εχθρούς της να λειτουργούν εντός της, υπό τον όρο ότι σέβονται τους κανόνες της.

Σήμερα όμως ζούμε σε μία κοινωνία του ενός δευτέρου. Η οικονομία, η αγορά και οι κρατικές δομές δεν δίνουν ευκαιρίες ούτε καλύπτουν πολλούς από τους πολίτες της χώρας. Γι’ αυτό και πολλοί αισθάνονται τόσο αποκομμένοι από το πολιτικό γίγνεσθαι. Αισθάνονται ότι δεν τους αφορά και δεν μπορεί να τους δώσει τίποτα. Ότι είναι για όσους το υπηρετούν, ενώ οι άλλοι δεν μπορούν να έχουν τύχη μέσα σε αυτό. Αυτοί είναι οι σημερινοί “μη προνομιούχοι”.

Έτσι, ενώ πριν λίγα χρόνια με την πολιτική ασχολούνταν πολλοί άνθρωποι, φοιτητές, μαθητές, εργάτες, υπάλληλοι, άνεργοι κλπ., ελπίζοντας ότι μέσα από την πρόοδο της χώρας θα μπορούσαν και οι ίδιοι να έχουν ευκαιρίες να προοδεύσουν, σήμερα ασχολούνται μόνο όσοι έχουν κάτι να χάσουν. Όσοι έχουν μία καλή δουλειά, μία καλή επιχείρηση ή άλλες δυνατότητες και ευκαιρίες και φοβούνται μην τις χάσουν.

Γι’ αυτό σήμερα οι μη προνομιούχοι αποτελούν εύκολο στόχο για τα άκρα του πολιτικού συστήματος. Διότι αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν από την καταστροφή της αστικής δημοκρατίας.

Γι’ αυτό βλέπουμε σήμερα -ακόμη και νέους- νοσταλγούς της μοναρχίας ή της δικτατορίας ή ψεκασμένους ή οπαδούς της νέας “Χρυσής Αυγής” ή των “αυθεντικών” επιστολών του Ιησού.

Τους σημερινούς “μη προνομιούχους” οφείλει να δει το προοδευτικό τόξο σοβαρά και να τους προτείνει σοβαρές λύσεις. Και όχι επιδόματα.

 

*Ο Θωμάς Παπαλιάγκας είναι δικηγόρος με μετατυχιακό στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο (LLM) του Πανεπιστημίου του Leicester και πολιτεύεται με το ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα