Θύελλα για τα εργασιακά- Η κυβέρνηση υπερασπίζεται τις τροπολογίες Βρούτση

Θύελλα για τα εργασιακά- Η κυβέρνηση υπερασπίζεται τις τροπολογίες Βρούτση
Βουλή: Στο βήμα ο Γιάννης Βρούτσης Eurokinissi

Γιατί ο υπουργός Εργασίας έφερε στο παρά πέντε και στην καρδιά του καλοκαιριού τις τροπολογίες με τις οποίες καταργείται το αιτιολογημένο της απόλυσης και η ευθύνη εργολάβων και υπεργολάβων απέναντι στους εργαζόμενους, και τίθεται πλαφόν στις συντάξεις

Η επιλογή της κυβέρνησης να φέρει και δη στο παρά πέντε της ψήφισης του διυπουργικού νομοσχεδίου δύο τροπολογίες για τα εργασιακά και τις συντάξεις προκάλεσε την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης και άνοιξε νέο ευρύ μέτωπο την ώρα που κλείνει η Βουλή για Δεκαπενταύγουστο.

Αντιδράσεις προκάλεσε τόσο η διαδικασία όσο και η ουσία των δύο τροπολογιών Βρούτση:

Πρώτον το ότι οι τροπολογίες κατατέθηκαν μισή μόλις ώρα πριν την προγραμματισμένη ψηφοφορία, γεγονός που κυβερνητικά στελέχη απέδιδαν σε καθυστέρηση στο ελεγκτικό, καθώς έλεγαν ότι ο σχεδιασμός ήταν να κατατεθουν μαζί με τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου. Σημειωτέον σε κάθε περίπτωση ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανέμεναν την κατάθεση των τροπολογιών η οποία καθυστερούσε.

Ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων δεδομένου ότι το σημερινό κυβερνών κόμμα ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε στηλιτεύσει αντίστοιχες τακτικές από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή τη νομοθέτηση δια τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια λίγο πριν την ψήφιση τους. Τις αντιδράσεις επέτεινε και το ότι οι συγκεκριμένες τροπολογίες κατατέθηκαν μία ημέρα πριν κλείσει η Βουλή στην καρδιά του καλοκαιριού και σε περίοδο διακοπών για σημαντικό αριθμό πολιτών, ενώ ο προεδρεύων Χαράλαμπος Αθανασίου συνέστησε στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό, εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο τα κομματα της αντιπολίτευσης, τα οποία άρχισαν να αποχωρούν καταγγέλλοντας τη διαδικασία με πρώτο το ΚΚΕ.

Δεύτερον, η ουσία των τροπολογιών και δη της μίας εκ των δύο προκάλεσε την οργή ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Κινήματος Αλλαγής και ΜΕΡΑ25, καθώς καταργείται το αιτιολογημένο της απόλυσης και η ευθύνη εργολάβων και υπεργολάβων απέναντι στους εργαζόμενους. Το σύστημα της αιτιολογημένης απόλυσης που ψηφίστηκε μόλις το Μάιο είχε προκαλέσει την αντίδραση τότε του ΣΕΒ και οκτώ περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων, που ζητούσαν είτε να καταργηθεί είτε να αλλάξει το ζήτημα της καταβολής αποζημίωσης, ενώ έθεταν και ζήτημα για τις καθυστερήσεις στις δικαστικές αποφάσεις με δεδομένο ότι πραγματοποιούνται 100- 120.000 απολύσεις κάθε μήνα, επικαλούμενοι διοικητικό βάρος και ανασφάλεια για τις επιχειρήσεις. Εξ ου ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι νομοθετεί για λογαριασμό του ΣΕΒ.

Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν όμως άμεσα και αναλυτικά να υπερασπιστούν τη διαδικασία και την ουσία κατάθεσης των “επίμαχων” τροπολογιών Βρούτση.

Ειδικότερα όσον αφορά στην κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε ότι η καταγγελία της σύμβασης έπρεπε να γίνεται μόνο για «βάσιμο λόγο», κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν είναι «φιλεργατική» αλλά λειτουργεί εναντίον των εργαζομένων, διότι, όπως έλεγαν, δυσχεραίνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και φέρνει τους ήδη εργαζόμενους σε χειρότερη θέση, καθώς στιγματίζεται για τον υπόλοιπο εργασιακό βίο ο εργαζόμενος που απολύεται, εφόσον θα είχε απολυθεί για λόγους που ανάγονται στην ικανότητα ή τη συμπεριφορά του.

Επιπλέον, με το άρθρο 58 του ίδιου νόμου επιδεινώνεται ραγδαία μια βασική παθογένεια του ελληνικού συστήματος, που είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Υποστήριζαν δε ότι η νέα κυβέρνηση με την κατάργηση αυτών των άρθρων στην πραγματικότητα καταργεί τον “κόφτη προσλήψεων” που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως έλεγαν ουσιαστικα επέβαλλε.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν πως έχει αποδειχθεί διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα στα χρόνια της δεκαετούς κρίσης, ότι η μεγαλύτερη ευελιξία οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης και είναι τελικά προς το συμφέρον των εργαζομένων, αλλά και ταυτόχρονα ότι: “Η αγορά μεσοπρόθεσμα, αν δεν καταργούσαμε το άρθρο αυτό θα αντιδρούσε με υπέρμετρη ελαστικοποίηση των όρων εργασίας ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ελαστικοποίηση που θα σήμαινε μαζική μετατροπή σχέσεων εργασίας σε ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις έργου, σε υπεργολαβίες και τελικά σε σημαντική ενίσχυση της «μαύρης», αδήλωτης, εργασίας.”

Ο δε κ.Βρούτσης στην παρέμβαση του υπερασπίστηκε και τη διάταξη για τις εργολαβίες, επικαλουμενος το σενάριο να ανέθετε η Apple σε μία ελληνική εταιρία την ανάπτυξη λογισμικού και το ενδεχόμενο εάν η ελληνική εταιρεία δεν πληρωνε τους εργαζομενους της αυτοι να προσέφευγαν κατά της Apple, εκτιμώντας ότι αυτό θα εμπόδιζε οποιαδήποτε επένδυση στην Ελλάδα

Το γεγονός πάντως ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν καταγγέλλοντας είτε τη διαδικασία είτε την ουσία (ακόμη και ο Κυριάκος Βελόπουλος ακολούθησε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και έδειξε να συμφωνεί με την ουσία των τροπολογιών, ενώ επέστρεψε στην αίθουσα για να ψηφίσει το άσυλο), δημιούργησε προβληματισμό σε βουλευτές ως προς το κατά πόσον εμφανίστηκε η κυβέρνηση απομονωμένη, ενώ κάποιοι σχολίασαν την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρεου που έμεινε στην αίθουσα και ζήτησε το λόγο μετά την αποχώρηση του ΚΙΝΑΛ, θέτοντας ζήτημα σεβασμού στους θεσμούς.

Πολλοί γαλάζιοι βουλευτές απογοητεύτηκαν και γιατί δεν βρέθηκε τελικά κοινός τόπος με το ΚΙΝΑΛ ώστε να ψήφιζε το άσυλο, παρά τις προσπάθειες που έγιναν την προηγούμενη ημέρα με επικοινωνίες της Φώφης Γεννηματά τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, καθώς η νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε η τελευταία, δεν ικανοποίησε τη Χαριλάου Τρικούπη. Ως εκ τούτου τη ρύθμιση για το άσυλο ψήφισαν ΝΔ και Ελληνική Λύση.

Ωστόσο όπως και στα εργασιακά η ΝΔ κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι στην πραγματικότητα είχε υιοθετήσει αντεργατική πολιτική με “φιλεργατικό μανδύα”, έτσι και στο θέμα του ασύλου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση για οπισθοδρόμηση, άφησε αιχμές για τη στάση του ΚΙΝΑΛ και δήλωσε ότι η ΝΔ εκφράζει την πραγματικά προοδευτική θέση στο ζήτημα, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν πρέπει να γίνεται λόγος για κατάργηση του ασύλου, αλλά για αποκατάσταση του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα