Τη Δημοκρατία “την πήρε ο γερανός”

Τη Δημοκρατία “την πήρε ο γερανός”

Με επικίνδυνη αστυνομική βία προσπαθεί το Μαξίμου να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη που δεν "ξεφουσκώνουν". Εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ τα ντοκουμέντα της επίθεσης των ΜΑΤ στο Σύνταγμα. Θυμηδία προκαλεί ο "αντιπερισπασμός" με τη γυναίκα-κατάσκοπο

Την απρόκλητη βία των ΜΑΤ επιστρατεύει η κυβέρνηση προκειμένου το κύμα οργής για την τραγωδία των Τεμπών να μην αποτελέσει τον «αστάθμητο παράγοντα» στις πολιτικές εξελίξεις. Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από τα όσα έγιναν χθες στον Σύνταγμα και τα ντοκουμέντα που τεκμηριώνουν πως η Ελληνική Αστυνομία «χτύπησε» εσκεμμένα μία ακόμη διαδήλωση με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων απεργών. Φθάνοντας μάλιστα σε σημείο ένα γερανοφόρο αστυνομικό όχημα να κινηθεί εναντίον διαδηλωτών. Αυτά ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις.

Η κυβερνητική τακτική δείχνει πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει θορυβηθεί από το κλίμα που δημιουργούν οι συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις και η τάση τους να μην «ξεφουσκώνουν». Διαπιστώνει ότι οι αντιδράσεις για την απουσία καταλογισμού ευθυνών σχετικά με το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, «τινάζουν στον αέρα» τον σχεδιασμό ώστε το θέμα να εξοβελιστεί σταδιακά από την επικαιρότητα και να δημιουργηθούν συνθήκες πιο συμβατές με το προεκλογικό της πλάνο. Ιδίως μάλιστα από την στιγμή που οι κινητοποιήσεις δεν περιορίζονται μόνον στην Αθήνα, αλλά σταθερά έχουν λάβει έναν πανελλαδικό χαρακτήρα.

Τα βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα που καταγράφονται στο διαδίκτυο είναι αδιάψευστοι μάρτυρες σχετικά με το ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ χθες το μεσημέρι είχαν εντολές να επιτεθούν στην πορεία που κινούνταν προς την Βουλή. Έτσι μια διμοιρία που βρίσκεται στην συμβολή της οδού Φιλελλήνων και Μητροπόλεως, διασπούν την υπό εξέλιξη πορεία δίχως την παραμικρή αφορμή, ενώ την ίδια στιγμή από άλλες διμοιρίες εκτοξεύονται χημικά στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος.

Το βίντεο της απρόκλητης επίθεσης

Μάλιστα αυτή δεν ήταν η μόνη ακρότητα που καταγράφεται από την πλευρά τη ΕΛ.ΑΣ. Σε άλλο σημείο ένας αστυνομικός «γερανός» καταγράφεται να επιταχύνει ανεύθυνα εν μέσω διαδηλωτών και να προσκρούει σε κάδους απορριμμάτων πριν φύγει από το σημείο. Μια συμπεριφορά που προφανώς από τύχη δεν είχε ως αποτέλεσμα των τραυματισμό κάποιου πολίτη η κάτι ακόμη χειρότερο.

Το βίντεο με τον Γερανό

Οι επίσημες δικαιολογίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τα τεκταινόμενα, δεν ξέφυγαν από τα συνήθη. Επικαλείται (και) αυτή την φορά ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση από ομάδες διαδηλωτών. Περιγράφοντας τις γνωστές εικόνες κουκουλοφόρων και υποστηρίζοντας ότι εκτοξεύθηκαν πέτρες, κομμάτια μαρμάρου καθώς και ότι έγιναν ρίψεις μολότωφ. Παρόλα αυτά η γνωστή αυτή τακτική δεν μπορεί να “προσπεράσει” τόσο τις μαρτυρίες όσο και τα οπτικοακουστικα ντοκουμέντα. Ειδικά για τις εικόνες με το γερανοφόρο όχημα, που εύλογα αποτελούν πρόκληση για την κοινή γνώμη, ήταν εμφανής όσο και αγχώδης η προσπάθεια της κυβέρνησης να το διαχειριστεί επικοινωνιακά. Αν και από την ΕΛ.ΑΣ δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση διαρροές αστυνομικών κύκλων διέρευσαν ότι ο “γερανός” επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά του οχήματος της Όλγα Γεροβασίλη, αφού νωρίτερα το όχημα είχε δεχθεί επίθεση από αγνώστους, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διέταξη την διεξαγωγή έρευνα. Ακολουθώντας έτσι την γνωστή τακτική που συνήθως δεν καταλήγει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Τα κόμματα την αντιπολίτευσης ερμηνεύουν την κυβερνητική πρακτική ως άρρηκτα συνδεδεμένη με την συνολική τακτική που τηρεί για την συγκάλυψη των ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών. Όπως επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ «για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση δείχνει τι ακριβώς εννοούσε με την υποκριτική της συγγνώμη για την τραγωδία στα Τέμπη.Όπως επιβεβαιώνεται και από βίντεο ντοκουμέντο, δυνάμεις των ΜΑΤ ξεκίνησαν αναίτια και απρόκλητη επίθεση κατά ειρηνικών διαδηλωτών και έπνιξαν την μεγάλη πορεία στα χημικά, μόνο και μόνο για να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας». Αποδίδει μάλιστα την ευθύνη προσωπικά στον πρωθυπουργό σημειώνοντας πως «όσο βλέπει ότι καταρρέει ο κ. Μητσοτάκης, τόσο θα γίνεται και πιο επικίνδυνος για τους πολίτες».

Ως ένα ακόμη τμήμα της κυβερνητική προπαγάνδας αντιλαμβάνεται τα γεγονότα και το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «για μια ακόμη φορά, απέναντι στις μαζικές λαϊκές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις και τις απεργιακές συγκεντρώσεις επιστρατεύθηκαν από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της η καταστολή, οι προβοκάτσιες, η συκοφαντία». Μιλά για «αναίτια κι απρόκλητη επίθεση σε διαδηλωτές στην Αθήνα και σε συντονισμό με τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών, με οχήματα της αστυνομίας να πέφτουν με δολοφονικό τρόπο πάνω σε διαδηλωτές, είναι ενδεικτικά ενός κράτους που είναι ικανό να επιστρατεύει μέσα και μηχανισμούς καταστολής, αλλά εντελώς ανίκανο να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή». Σημειώνει μάλιστα πως «ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι με τέτοιες πρακτικές θα ανακόψουν το ποτάμι της οργής του λαού και της νεολαίας. Η απάντηση που θα πάρουν θα είναι ακόμη πιο μαχητική».

Σε αντίστοιχο κλίμα και το Μέρα 25 που τονίζει σε ανακοινωσή του πως «είναι ανεπίτρεπτο ότι πλέον κατεβαίνει στις πορείες ο λαός και δεν αναρωτιέται αν, αλλά πότε θα του επιτεθεί η ελληνική αστυνομία» προσθέτοντας πως «δεν θα δεχτούμε ποτέ την αυθαίρετη αστυνομική βία ως κανονικότητα».

Επικοινωνιακός αντιπερισπασμός;

Εντύπωση, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι η μέρα που οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε μία μαζική πορεία διαμαρτυρίας για το δυστύχημα των Τεμπών, συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση μιας «επιτυχίας» ενός άλλου σκέλους των κατασταλτικών μηχανισμών: Της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων.

Πρόκειται για την ανακοίνωση της υπηρεσίας σχετικά με την αποκάλυψη μιας υπόθεσης …κατασκοπείας που σχετίζεται με γυναίκα που είχε κατάστημα ένδυσης και πλεκτών στο Παγκράτι, η οποία και περιγράφεται περίπου ως «πράκτορας εν υπνώσει» και μάλιστα με δυνατότητες διεθνούς κατασκοπικής δράσης. Η εν λόγω υπόθεση φαίνεται να έλαβε προβολή από αρκετά Μέσα Ενημέρωσης δυσανάλογη με τη διαφαινόμενη σοβαρότητά της.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα