Οργή λαού για τα Τέμπη: Χιλιάδες σε όλη τη χώρα – Η ΕΛΑΣ “έπνιξε” την Αθήνα στα χημικά

Οργή λαού για τα Τέμπη: Χιλιάδες σε όλη τη χώρα – Η ΕΛΑΣ “έπνιξε” την Αθήνα στα χημικά
Οργή λαού για τα Τέμπη Eurokinissi

Εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία στο Σύνταγμα και απόπειρα να "σπάσει" η μαζική πορεία. Χιλιάδες στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα ζητώντας δικαιοσύνη για τα Τέμπη.

Με αστυνομική καταστολή στιγματίστηκε η μαζικότατη πορεία που έλαβε χώρα στην Αθήνα για την τραγωδία στα Τέμπη, με χιλιάδες κόσμου να ζητά απονομή δικαιοσύνης. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε επίθεση εναντίον μπλοκ διαδηλωτών, συγκεκριμένα της ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάση Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου), στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, και ακολούθησε ρίψη μολότοφ από κουκουλοφόρους, με αποτέλεσμα ο κόσμος να “σπάσει” προς τα Προπύλαια.

Καταγγελίες υπήρξαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ξυλοδαρμό διαδηλωτών από την ΕΛΑΣ στην Πατησίων, μετά το πέρας της πορείας. Χρήση χημικών έγινε και έξω από την κατάληψη της Πρυτανείας στην Πανεπιστημίου, με την αστυνομία να ρίχνει χημικά προς τους διαδηλωτές που είχαν απομείνει ώστε να δώσει στην κυκλοφορία τον δρόμο.

Συνολικά σημειώθηκαν 12 προσαγωγές, έξι κατά την διάρκεια των προελέγχων και τέσσερις κατά την διάρκεια των επεισοδίων.

Δείτε την επίθεση της αστυνομίας και τα επεισόδια που ακολούθησαν:

Τα επεισόδια στα Προπύλαια μπροστά από την κατάληψη της Πρυτανείας:

Εξηγήσεις για τη διάλυση της πορείας ζήτησε άλλωστε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος.

Νωρίτερα, μαθητές, φοιτητές, εργάτες και εργαζόμενοι έδωσαν εκ νέου το “παρών” στην κινητοποίηση, με κύριο αίτημα να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί ξανά μία παρόμοια τραγωδία. Ανάλογες μαζικές κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις, ενώ μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στην Πάτρα, όπως και στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η πορεία του ΠΑΜΕ υπολογίζεται στα 20.000 άτομα, η πορεία από την οδό Σταδίου στην ουρά της οποίας είχαν ενταχθεί οι αντιεξουσιαστές στα 5.000 άτομα, και η συγκέντρωση στο Σύνταγμα στα 2.500 άτομα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

intime

Eurokinissi

eurokinissi

Στην πορεία ήταν και ο γ.γ. του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, λίγες ημέρες μετά τον ξυλοδαρμό του στα Εξάρχεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στους δρόμους ήταν για ακόμη μια φορά οι καλλιτέχνες, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους.

Κινητοποίηση καλλιτεχνών Aris Oikonomou / SOOC

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια

Σήμερα, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 και ώρα 11:00, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης Γενικής Απεργίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και μετά από κάλεσμα διάφορων Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συλλόγων, Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή περίπου 30.000 ατόμων, σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στις Πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος, Κολοκοτρώνη, στα Προπύλαια και στα Χαυτεία.

Εν συνεχεία, περίπου 22.000 συγκεντρωμένα άτομα στον άξονα των Προπυλαίων, σχηματοποιήθηκαν στο οδόστρωμα της Πανεπιστημίου και πραγματοποίησαν πορεία, κινούμενοι μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Πλατεία Συντάγματος, Λεωφόρου Αμαλίας, Λεωφόρου Συγγρού με τελικό προορισμό γραφεία εταιρείας στην οδό Πετμεζά στην Καλλιθέα. Ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων παρέμεινε επί της Λεωφόρου Συγγρού, όπου μετά την ολοκλήρωση ομιλιών αποχώρησαν σταδιακά.

Περίπου 5.000 εκ των συγκεντρωμένων ατόμων κατά μήκος της οδού Σταδίου, ξεκίνησαν πορεία στις 12:30 με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα, ενώ παράλληλα η συνάθροιση των ατόμων στην Πλατεία Συντάγματος μετακινούνταν κατά τμήματα στην οδό Πανεπιστημίου προς Ομόνοια.

Στις 13:30 και ενώ η πορεία με σημείο εκκίνησης την Σταδίου εξελίσσονταν ομαλά μέσω του δρομολογίου Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρος Βασ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φέροντας ξύλα, πέτρες, κομμάτια μαρμάρου και άλλα αντικείμενα παρεισέφρησαν στο πίσω μέρος αυτών που συμμετείχαν στην πορεία, στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να τους αποσπάσουν από τον κορμό της πορείας, τα άτομα δρώντας σε υποομάδες εξαπέλυσαν, εντός της Πλατείας και στην ανωφέρεια της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α΄, σφοδρές επιθέσεις με ρίψεις μολότοφ, πετρών, μαρμάρων και άλλων αντικειμένων στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, με χρήση των αναγκαίων μέσων, τους απώθησαν και τα άτομα διασκορπίστηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών στην οδό Πανεπιστημίου και στα γύρω στενά όπου κατέληξαν.

Κατά τη διέλευση τους στα ανωτέρω σημεία προκάλεσαν φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, η καταγραφή των οποίων είναι σε εξέλιξη.

Μέχρι στιγμής, έχουν προσαχθεί 14 άτομα και έχουν συλληφθεί 3 άτομα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας που χειρίζεται προανακριτικά την υπόθεση.

Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν (5) αστυνομικοί και σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των δυνάμεων.

Στα γραφεία της Hellenic Train ολοκληρώθηκε η διαδήλωση εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων

“Για άλλη μια φορά δώσαμε το στίγμα μας, στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, ότι το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί”, τόνισε έξω από τα γραφεία της Hellenic Train, όπου ολοκληρώθηκε η διαδήλωση εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ.

“Δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε τους μαζικούς εργατικούς λαϊκούς αγώνες”, υπογράμμισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους απεργούς.

“Δεν μπορεί όταν γίνεται σεισμός να βρισκόμαστε κάτω από τα συντρίμμια, όταν βρέχει να πλημμυρίζουμε, όταν ξεσπούν πυρκαγιές να καιγόμαστε”, τόνισε ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα εργατικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς.

Τέλος, σημείωσε ότι τα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού των σωματείων και των φορέων, είναι το συλλαλητήριο που οργανώνουν τη Δευτέρα στο Σύνταγμα και τη σύσκεψη στην οποία καλούν την Τετάρτη στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Τα αιτήματα όπως κατατέθηκαν από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας:

“Απαιτούμε και διεκδικούμε για τους εργαζόμενους στις μεταφορές και το επιβατικό κοινό:

  • Άμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.
  • Δημόσιες, σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.
  • Μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας.
  • Συνευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
  • Άμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών.
  • Ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου.
  • Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στις μεταφορές.
  • Άμεση εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων ασφάλειας”.

Κινητοποιήσεις στα Μέσα Μεταφοράς

Θυμίζουμε πως Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ λειτούργησαν μεταξύ 10.00 – 15.00. Με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς, οι εργαζόμενοι έκαναν γνωστό πως συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία, με τα μέσα να κινούνται τις παραπάνω ώρες προς διευκόλυνση της συμμετοχής των πολιτών στην συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ – ΟΣΥ τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Κανένα δρομολόγιο της Hellenic Train, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας (και κατά πάσα πιθανότητα και των λεωφορείων της εταιρείας) δεν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαρτίου λόγω 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, ενώ δεν κινούνται και τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

Σημειώνεται πως μέσα στις επόμενες ημέρες η αντιπαράθεση για το δυστύχημα στα Τέμπη αναμένεται να έρθει στη Βουλή. Ακόμη, μετά από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, την Δευτέρα θα συνεδριάσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με την κυβερνητική παράταξη να ζητά να κληθούν οι πρώην υπουργοί Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Καραμανλής καθώς και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε την Τετάρτη (15/03) τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα