Τι μας έδειξε η συζήτηση των αρχηγών στην Βουλή

Τι μας έδειξε η συζήτηση των αρχηγών στην Βουλή
Ο Κ.Μητσοτάκης και ο Α.Τσίπρας στην Βουλή

Υψηλοί τόνοι στην αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα. Έντονο αντικυβερνητικό άρωμα από την Φώφη Γεννηματά. Πώς οι ομιλίες των αρχηγών απεικονίζουν τις τακτικές που θα ακολουθήσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στους επόμενους δύσκολους μήνες.

Σαφώς ανεβασμένοι ήταν οι τόνοι στην αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή για την πανδημία. Ιδίως αν συγκρίνει κανείς με την προηγούμενη συνεύρεσή τους στο κοινοβούλιο την Τετάρτη 26 Αυγούστου, όπου συζητήθηκαν τα εθνικά θέματα. Η κυβέρνηση «σφυροκοπήθηκε» από την αντιπολίτευση για την έξαρση του Covid 19 το τελευταίο διάστημα., Αξιοπρόσεκτο ήταν πως ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά εστίασαν στα ίδια σημεία κριτικής: Έλλειψη σχεδίου για το άνοιγμα του τουρισμού και το άνοιγμα των σχολείων, ιδεολογική αποστροφή στην ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά και απουσία ουσιωδών μέτρων ενίσχυσης των πληττόμενων κλάδων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταπάντησε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική «πυροβολώντας την χώρα». Τόνισε πως η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει επιτυχημένα και το δεύτερο κύμα της πανδημίας ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για αντιφατική κριτική.

Στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή, φαίνεται ότι αντανακλώνται και οι τακτικές που τα πολιτικά κόμματα προτίθενται να ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες. Την περίοδο δηλαδή που εκτιμάται ότι θα συνυπάρξουν ταυτόχρονα πιο έντονες οι επιπτώσεις από την υγειονομική και την οικονομική κρίση.

Ο Κ.Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής

ΝΔ: Υπεύθυνοι εναντίον ανεύθυνων

Κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του στην Βουλή απευθύνοντας έκκληση συναίνεσης προς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κάτι που επανάλαβε 3 τουλάχιστον φορές από το βήμα. Ο πρωθυπουργός ζήτησε «να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας αυτή τη συζήτηση για μία τόσο σοβαρή υπόθεση, να τη μετατρέψουμε σε μία άγονη κομματική διαμάχη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τα κόμματα να απευθυνθούν στο «ακροατήριό τους» όπως είπε ώστε να περιοριστούν οι θεωρίες συνομωσίας και να ακολουθηθούν οι υποδείξεις των ειδικών.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέδειξε την τακτική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία το επόμενο διάστημα. Δηλαδή το να επιχειρήσει να κυριαρχήσει στην πολιτική αντιπαράθεση το δίπολο «υπευθυνότητας – ανευθυνότητας».

Στο δεύτερο άκρο η κυβερνητική πλειοψηφία θεωρεί ότι κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως έχει κάνει αρκετές φορές έως τώρα προτίθεται να αξιοποιεί τοποθετήσεις στελεχών του για να οικοδομήσει αυτή την εικόνα. Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «κλείνει το μάτι στην νεολαία» επικαλούμενος σχόλιο που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για το ωράριο στην εστίαση. Επίσης προκειμένου να ενισχύσει την τακτική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε επικριτικά τόσο την τοποθέτηση του Κυριάκου Βελόπουλου όσο και του Γιάννη Βαρουφάκη.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πολιτική επιχειρηματολογία που ήταν ένα από τα «μυστικά» της εκλογικής νίκης πέρυσι στις 7 Ιουλίου. Παράλληλα μια τέτοια πολιτική προσέγγιση η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ότι «στριμώχνει» πολιτικά το Κίνημα Αλλαγής. Ειδικά εκείνο το τμήμα του που γνωρίζει ότι έχουν «κοπεί οι γέφυρες» με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θέτει καν σε συζήτηση την δημιουργία «αντικυβερνητικών» η «αντιδεξιών» μετώπων. Μάλιστα στην δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκάλεσε την Φώφη Γεννηματά για να «ανακρίβειες» όσον αφορά τα δεδομένα για τον κορονοϊό.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση συνεχίζει να κουνά το δάχτυλο στην κοινωνία

Στην συζήτηση πιστοποιήθηκε το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, με εξαίρεση τα εθνικά θέματα, δεν προτίθεται πλέον να κινηθεί σε λογικές παροχής συναίνεσης στις κυβερνητικές επιλογές με το αιτιολογικό της αντιμετώπισης της πανδημίας. Μάλιστα στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας εντόπισε προσπάθεια ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με τους «αρνητές της μάσκας», από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως κατέστησε σαφές ο Αλέξης Τσίπρας, η συμπεριφορά τις κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες, δηλαδή μετά την άρση του lockdown, δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Κυρίως γιατί όπως ανέφερε στην ομιλία του η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την συναίνεση που της παρασχέθηκε αρχικά ώστε να προετοιμάσει την χώρα για το δεύτερο κύμα του Covid 19. Αντιθέτως όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην Νέα Δημοκρατίας στόχος ήταν «να βγάλετε πολιτική υπεραξία και πρόσκαιρα οφέλη από τη πανδημία». Την τακτική αυτή απέδωσε προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας πως «εσείς προσωπικά κύριε Μητσοτάκη, θελήσατε να μετατρέψετε σε προσωπικό σας θρίαμβο την υπεύθυνη στάση του ελληνικού λαού». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι αυτή λογική οδήγησε στο να αφεθεί «απροστάτευτη την οικονομία στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας» και στην συνέχεια «απροστάτευτη η δημόσια υγεία μπας και σώσετε την οικονομία».

Είναι φανερό ότι η παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετίζεται με τον «απόηχο» των κοινωνικών μηνυμάτων στην Κουμουνδούρου αλλά και την εσωτερική προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακτήσει μία πιο στιβαρή παρουσία στην πολιτική ζωή. Κάτι που στοχεύει να επιτύχει με τις αλλαγές που έχουν ξεκινήσει να δρομολογούνται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συντονιστεί με το λαϊκό αίσθημα το οποίο πλέον δεν φαίνεται να παρέχει «περίοδο χάριτος» στην κυβέρνηση καθώς και την σαφή υποχώρηση των θετικών εντυπώσεων που αποκόμισε η κυβέρνηση από την 1η φάση αντιμετώπισης της πανδημίας. Επίσης η αξιωματική αντιπολίτευση στα ζητήματα της οικονομίας φαίνεται να βλέπει «μπροστά» και στα στις κοινωνικές αναταράξεις που διαφαίνεται ότι θα προκαλέσει η εφαρμογή των προτάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη.

Κίνημα Αλλαγής: Σε αντικυβερνητική ρότα

Στα σημαντικά στοιχεία της συζήτησης στην Βουλή περιλαμβάνεται η σαφής αντικυβερνητική στροφή του Κινήματος Αλλαγής.Η σημερινή παρουσία της Φώφης Γεννηματά στο βήμα της Βουλής, δεν είχε – επί παραδείγματι – καμία σχέση με αυτή στις 9 Ιουλίου. Όταν ρίσκαρε την ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας, του ΚΙΝ.ΑΛ ψηφίζοντας το νομοσχέδιο για της κυβέρνησης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Θυμίζουμε ότι τότε, κόντρα στην κομματική γραμμή, καταψήφισαν το νομοσχέδιο ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης, ενώ η Φώφη Γεννηματά είχε εστιάσει τα πυρά της στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα αξίζει να επισημάνει κανείς ότι το μέτρο της παρουσίας εισαγγελέα στις επιχειρήσεις της αστυνομίας για την διάλυση διαδηλώσεων που είχε ζητήσει το ΚΙΝ.ΑΛ και στην συνέχεια προέβαλλε το ΚΙΝ.ΑΛ ως δικαιολογία για την στάση του, έχει κριθεί αντισυνταγματικό από τον Άρειο Πάγο.

Σήμερα η Φώφη Γεννηματα, σε πολλά σημεία, ταυτίστηκε με την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου και «θεσμοθέτηση του μπαχάλου» ή για το ζήτημα των συγκοινωνιών και του στοιβάγματος πολιτών ακόμη και για το θέμα των προσλήψεων στα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ. Μάλιστα δεν πέρασε απαρατήρητο πως η Φώφη Γεννηματά έκανε και προσωπική κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «πρώτος εσείς δώσατε το μήνυμα της χαλάρωσης. Συμμετείχατε σε σειρά εκδηλώσεων χωρίς να φοράτε μάσκα και χωρίς να τηρείτε κανένα μέτρο προστασίας». Μάλιστα η αναφορά προς τον Κ.Μητσοτάκη σύμφωνα με την «η μάσκα του σοσιαλδημοκράτη που προσπαθείτε να φορέσετε δεν σας προστατεύει από τις χρόνιες παθογένειες της παράταξης σας», δείχνει ότι το ΚΙΝ.ΑΛ εκτιμά πως η Ν.Δ επιχειρεί διεμβολισμό στον χώρο του κέντρου. Πάντως ο Κ.Μητσοτάκης διαβεβαίωσε την Φ.Γεννηματά ότι παραμένει «φιλελεύθερος πολιτικός» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα