Τι περιμένει η Αθήνα από ΔΝΤ – Γερμανία

Τι περιμένει η Αθήνα από ΔΝΤ – Γερμανία
Σημαίες Ελλάδας-Γερμανίας Eurokinissi Sports

Το Βερολίνο φαίνεται πως θα καθορίσει τις τελικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Συνάντηση Μέρκελ, Μακρόν και Γιούνκερ για το ελληνικό ζήτημα. Συνεχείς επαφές Τσίπρα- Τσακαλώτου.

Εντατικές συνομιλίες με τους δανειστές έχει τις τελευταίες ημέρες το οικονομικό επιτελείο με τον υπουργό Οικονομικών να προετοιμάζεται για το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης που θα καθορίσει εκτός από την ρύθμιση για το χρέος και το καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κατά τις πληροφορίες Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τα αποτελέσματα της σημερινής άτυπης συνάντησης στην Γερμανία μεταξύ της Άνγκελας Μέρκελ, του Εμμανουέλ Μακρόν και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, -στο περιθώριο ενός συνεδρίου βιομηχάνων- για να κατανοήσουν ποια λύση θα προκρίνουν οι δανειστές για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Το ΔΝΤ θα μείνει κατά πάσα πιθανότητα ως τεχνικός σύμβουλος και η σημασία μιας τελευταίας εξέλιξης βρίσκεται στην εκτίμηση ότι η παρουσία του έστω και με υποστηρικτικό ρόλο θα λειτουργήσει ως εγγύηση προς τις αγορές, ώστε να θεωρήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Κάτι τέτοιο θα αποκλιμακώσει και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα θα ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβασή της στις αγορές, σημειώνουν αρμόδιες πηγές της κυβέρνησης.

Γενικώς το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι καλό παρότι το Βερολίνο δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του ως προς τα μέτρα για το χρέος που θα προτείνει να εφαρμοστούν. Η Κομισιόν δια του κ. Γιούνκερ αλλά και η Γαλλία δια του Προέδρου της Μακρόν, θα επιδιώξουν σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες να ζητήσουν από την Γερμανίδα Καγκελάριο να εξασφαλίσουν μία καλή πρόταση για την ρύθμιση τού χρέους που θα το καθιστά βιώσιμο και συγχρόνως θα λειτουργήσει ως εγγύηση προς τις αγορές να μην διατηρήσουν σε απαγορευτικά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού. Το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε μία λύση με μεικτά μέτρα (γαλλικός μηχανισμός, επιμήκυνση, ωριμάνσεις) και μάλιστα εμπροσθοβαρή που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να αναπνεύσει. Το κομβικό στοιχείο, λένε πηγές από το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται στο να μην ζητηθεί από τους δανειστές να υπάρξουν conditionalities, δηλαδή νέες δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά για να εφαρμοστούν τα μέτρα για το χρέος. Επίσης, οι επιμηκύνσεις που θα εγκριθούν για την αποπληρωμή των δόσεων των δανείων θα πρέπει να είναι άνω των 7 ετών, προσθέτουν.

Κατά τα άλλα το Eurogroup έχει υψηλό συμβολισμό καθώς επιβεβαιώνοντας το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης επί της ουσίας θα σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα