Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τον Μπάιντεν με φόντο την Τουρκία 

Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τον Μπάιντεν με φόντο την Τουρκία 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν Evan Vucci / Associated Press

Το πρώτο τηλεφωνικό “ραντεβού” του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ “έκλεισε” για την 25η Μαρτίου, σε ένα διάλειμμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα συζητά για την Τουρκία 

Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα είναι η αφορμή για την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την 25η Μαρτίου, όμως με δεδομένο ότι το “ραντεβού” θα πραγματοποιηθεί σε ένα από τα διαλείμματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την Τουρκία, είναι προφανές ότι η συζήτηση θα στραφεί και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και ο Αμερικανός Πρόεδρος εξάλλου θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης, σε μία κίνηση αναζωογόνησης των σχέσεων ΗΠΑ- ΕΕ μετά τη δύσκολη περίοδο Τραμπ. Το ζήτημα όμως κυρίως που ενδιαφέρει τους Αμερικανούς είναι η Ρωσία. Αντικείμενο τριβής δε της Ουάσινγκτον με το Βερολίνο είναι ο αγωγός Nordstream 2, που θα φέρνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η αυθεντία στους συμβιβασμούς και τις ισορροπίες Άνγκελα Μέρκελ πάντως θέλει και τον αγωγό ολόκληρο και τις ΗΠΑ χορτάτες: Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει επιδιώξει να κατευνάσει τις αμερικανικές ανησυχίες για ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, με ένα ρυθμιστικό μηχανισμό ώστε η Μόσχα να μη μπορεί να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, καθώς και με κατασκευή υποδομών για την ενίσχυση εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και από τις ΗΠΑ.

Ο παράγων Ρωσία

Οι σχέσεις Ρωσίας- Ευρώπης εν τω μεταξύ δοκιμάζονται: Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Κινέζο ομόλογο του Ουάνγκ Λι (την ώρα που το Πεκίνο είναι ο άλλος μεγάλος “εφιάλτης” των ΗΠΑ) ότι η Μόσχα δεν έχει πια σχέσεις με την ΕΕ ως οργανισμό, αλλά μόνο με μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχέσεις με την ΕΕ ως οργανισμό. Όλη η δομή των σχέσεων αυτών καταστράφηκε από τις μονομερείς αποφάσεις των Βρυξελλών”, διαμήνυσε ο Λαβρόφ.

Σημειωτέον ότι σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μικαήλ Μισούστιν φτάνει στην Αθήνα ως εκπρόσωπος της Μόσχας στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 καθώς ο Πούτιν τελικά απέρριψε την πρόσκληση, και θα έχει συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ζήτημα είναι ότι όσο η Ρωσία παραμένει η κύρια ανησυχία για ΗΠΑ και ΕΕ, τόσο ενδυναμώνεται η θέση της Τουρκίας. Οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να πέσει η Άγκυρα στην αγκαλιά της Μόσχας. Ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε χθες στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Δύσης να παραμείνει η Τουρκία στη Συμμαχία.

Γεγονός που δείχνει ότι παρά την πιο εχθρική στάση της διακυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν σε σχέση με την περίοδο Τραμπ, η βασική στρατηγική αντίληψη των ΗΠΑ για το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή δεν αλλάζει εύκολα. Πικρή γεύση αφήνει άλλωστε το γεγονός ότι το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, το οποίο επισκέφθηκε χθες στη Σούδα ο πρωθυπουργός, είχε λάβει πριν φτάσει στην Κρήτη μέρος σε κοινή άσκηση με την Τουρκία. Και προφανώς δεν ήταν τυχαίο ότι στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδος, σημειώνοντας ότι η βάση της Σούδας είναι η μόνη η οποία μπορεί να φιλοξενήσει Αμερικανικά πλοία αυτού του μεγέθους.

Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Μπλίνκεν είχε χθες μία σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια, ο οποίος στη συνέχεια σε δηλώσεις του διαμήνυσε ότι “συμπεριφορές, οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο αδυνατίζουν στην πραγματικότητα τη Συμμαχία, τη συνοχή της και αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της”.

Το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Εν τω μεταξύ, Αθήνα και Λευκωσία ετοιμάζουν γραμμή άμυνας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, διαβλέποντας πως για άλλη μία φορά οι εταίροι θα αρκεστούν σε χάδια στην Τουρκία. Ελλάδα και Κύπρος απέρριψαν το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς δεν αντανακλά καν το πνεύμα της έκθεσης Μπορέλ για διττή προσέγγιση και δεν κάνει καμία αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και στον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Αλλά κυρίως τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο από μία χώρα υποτίθεται σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Θα παραμείνει προφανώς σταθερός στην πολιτική του “πιο αξιόπιστου συμμάχου”, διαμηνύοντας έτσι στην αμερικανική ηγεσία ότι η διασφάλιση των συμφερόντων της στην ευρύτερη περιοχή περνά μέσα από την Ελλάδα και όχι από την ασταθή Τουρκία. Και θα τονίσει φυσικά την ανάγκη ΕΕ και ΗΠΑ να είναι έτοιμες για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα στην επόμενη πρόκληση.

Στην πραγματικότητα βεβαίως, ουδείς μπορεί να προσδοκά ούτε μία δραματική παρέμβαση από τις ΗΠΑ τη δεδομένη στιγμή, ούτε μία πραγματικά σκληρή απόφαση από την ΕΕ. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι σε κάθε μάχη στην Ευρώπη κερδίζεται και ένας πόντος και πως η πορεία είναι συνολικά στη σωστή κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα