Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη σύνοδο του ΕΛΚ στη Σόφια για το Σκοπιανό

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη σύνοδο του ΕΛΚ στη Σόφια για το Σκοπιανό
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης Menelaos Myrillas / SOOC

Ποια η στάση της ΝΔ σε μια πιθανή λύση που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Η αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ και η κομματική πειθαρχία

«Καμία συναίνεση σε λύση με δόσεις» για το Σκοπιανό θα είναι το βασικό μήνυμα που θα εκπέμψει προς τους ομολόγους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη σημερινή σύνοδο της Σόφιας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του. Στη ΝΔ αξιολογούν τις τελευταίες κινήσεις που γίνονται σε Αθήνα και Σκόπια με κυριότερο στοιχείο το τετ α τετ που αναμένεται να έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ.

Στη ΝΔ εκτιμάται ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να έρθει σε ένα συμβιβασμό με την άλλη πλευρά που θα περιλαμβάνει σαλαμοποίηση της λύσης και σε αυτό το πλαίσιο η γραμμή άμυνας για να αποκρούσουν κάθε πίεση για ψήφιση συμφωνίας με 180 βουλευτές προτάσσουν ως αναγκαία προϋπόθεση για να συναινέσουν, μια οριστική λύση πακέτο του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Μάλιστα χτες ο Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε «απαράβατη προϋπόθεση» και «θεμελιώδη εγγύηση» για μια οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων την αλλαγή του συντάγματός της.

Το κυριότερο όμως στοιχείο στη στάση της ΝΔ είναι ότι η αλλαγή του συντάγματος θα πρέπει όχι μόνο να προβλέπεται από μια συμφωνία αλλά να γίνει πράξη πριν να κυρωθεί αυτή η συμφωνία. Επί της ουσίας, η ΝΔ δεν θέλει να συναινέσει στο να δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις της πΓΔΜ που θα οδηγήσουν στην ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ πριν να έχει εξασφαλιστεί στην πράξη τουλάχιστον το erga omnes. Αυτός είναι και ο λόγος που προτάσσουν την αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ταυτόχρονα φαίνεται πως στη ΝΔ, θεωρώντας ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο στο οποίο μπορεί να ανταποκριθεί η άλλη πλευρά λόγω του συσχετισμού στο εσωτερικό των Σκοπίων, πιστεύουν ότι με αυτή τη γραμμή άμυνας που έχουν διαμορφώσει δεν θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να διχαστούν στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάμεσα σε αυτούς που αρνούνται τη χρήση του όρου Μακεδονία και σε αυτούς που αποδέχονται τη σύνθετη ονομασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σύμβουλος στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη Τάκης Θεοδωρικάκος διαμήνυσε μέσω του Ραδιοφώνου 24/7 ότι η ΝΔ εφόσον υπάρξει συμφωνία Αθήνας Σκοπίων και έρθει στην βουλή τότε θα υπάρξει κομματική πειθαρχία στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.  Άλλωστε εξηγώντας την θέση της ΝΔ στο Σκοπιανό, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «εάν μιλάμε για διακρατικές συμφωνίες, υπάρχει απόλυτη συνέχεια. Αλλά στη δική μας αντίληψη δεν πρόκειται να ψηφίσουμε συμφωνία για το Σκοπιανό, εάν δεν προϋπάρξει αλλαγή Συντάγματος και άρση όλων των στοιχείων αλυτρωτισμού».

Τέλος, στη ΝΔ υποβαθμίζουν τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί το Μοσχάτο για υποκρισία και ζητά εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς όπως ανέφερε το κυβερνών κόμμα σε ανακοίνωση του, η ΝΔ συμμετέχει ως μέλος του ΕΛΚ στην καμπάνια “Brussels tastes the Balkans”, στην οποία η γειτονική χώρα αναφέρεται ως «Μακεδονία». Μέχρι σήμερα από τη ΝΔ δεν απάντησαν ποτέ με επίσημη ανακοίνωση ενώ γαλάζια στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για καμπάνια στην οποία μετέχει το ΕΛΚ αλλά κάποιοι λίγοι βουλευτές του ΕΛΚ. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα