Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Τσίπρα: Να τελειώνει η λιτότητα, συνεργασία στην Οικονομία

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Τσίπρα: Να τελειώνει η λιτότητα, συνεργασία στην Οικονομία
President Barack Obama talks with President Hassan Rouhani of Iran during a phone call in the Oval Office, Sept. 27, 2013. (Official White House Photo by Pete Souza) This official White House photograph is being made available only for publication by news organizations and/or for personal use printing by the subject(s) of the photograph. The photograph may not be manipulated in any way and may not be used in commercial or political materials, advertisements, emails, products, promotions that in any way suggests approval or endorsement of the President, the First Family, or the White House. The White House

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, είχε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε στον κ. Τσίπρα πως θα υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομικών των δύο κρατών.

Ο Μπ. Ομπάμα συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επιτυχία του στις εκλογές.

Ο Πλανητάρχης ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι το στοίχημα για την Ευρώπη είναι να τελειώσει η λιτότητα και να εφαρμοστούν πολιτικές ανάπτυξης.

Συνέστησε μάλιστα στον κ. Τσίπρα να ξεκουραστεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά ότι είναι δύσκολο αφού υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις μπροστά.

Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρει και να ξεκουράζεται και είπε στον κ. Τσίπρα ότι “και εγώ νέος ξεκίνησα και τώρα έγιναν γκρίζα τα μαλλιά μου”.

Αξίζει να αναφερθεί πως τη Δευτέρα θα υπάρχει και συνάντηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών με τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Οι συναντήσεις με Μ. Σουλτς και Γ. Ντάισελμπλουμ στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου

Η στάση της κυβέρνησης στις συναντήσεις που θα έχει αύριο και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο με τους Μάρτιν Σούλτς και Γερούν Ντάισελμπλουμ αντίστοιχα, συζητήθηκε στην σύσκεψη που είχαν σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στη συνάντηση της Παρασκευής με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου επισήμανε ότι «θα του παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για το πώς η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο καθώς και πως θα απεμπλακεί η Ευρώπη από αυτή την κατάσταση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι το κράτος θα ασκήσει τα δικαιώματά του αλλά δεν θα θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων. «Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση των Τραπεζών. Όλα θα γίνουν με δημόσια διαβούλευση» είπε.

Σε ερώτηση για τις επενδύσεις που σχετίζονται με ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες δεν θα προχωρήσουν, απάντησε: «Όσοι επενδυτές είχαν επενδύσει σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις είναι λογικό να αλλάζουν τα σχέδιά τους» και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι η χώρα της μιζέριας, αλλά μια χώρα στην οποία υπάρχουν πολλές δυνατότητες για επενδύσεις.

Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη διαπραγμάτευση, απάντησε ότι Η Ελλάδα από την Κυριακή είναι μια χώρα με τη δική της γνώμη και άποψη, όπως έχουν και οι άλλες χώρες και γι’ αυτό μιλάμε για διαβούλευση. Ούτε τσαμπουκάδες ούτε αμοιβαίοι εκβιασμοί.

Τέλος ανάφερε ότι οι δυο υπουργοί, Οικονομικών και Οικονομίας, είναι στη διάθεση των επενδυτών για να μην παραπλανηθούν από παραπληροφόρηση ή από κάποιους που πληροφορούν με ιδιοτελή κίνητρα.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι στις 2.30 στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ την Παρασκευή ο κ. Σουλτς θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Στήριξη προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τερματισμό των πολιτικών λιτότητας, ζητά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Άντρος Κυπριανού

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να στηρίξει τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και ειδικότερα την προσπάθειά του για αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τερματισμό των πολιτικών της λιτότητας.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι υποχρέωση του Προέδρου Αναστασιάδη να στηρίξει τον κ. Τσίπρα, παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές. «Αυτό», πρόσθεσε, «θα είναι προς όφελος και του κυπριακού λαού».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς, έδωσε ισχυρή απάντηση στο εσωτερικό αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και της φτωχοποίησης».

(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα