Το κείμενο συμπερασμάτων του ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018.
(EUROKINISSI/NATO)
Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018. (EUROKINISSI/NATO) EUROKINISSI

Στο άρθρο 63 της διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής επιβεβαιώνεται ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα συμβεί όταν εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και ότι «η επίλυση του θέματος του ονόματος αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας».

Ως «ιστορική συμφωνία» αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ η συμφωνία των Πρεσπών. Όπως μπορεί κανείς εύκολα να διαβάσει στο άρθρο 63 της διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής, η Βορειατλαντική Συμμαχία «καλεί τα Σκόπια να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ». Σημειώνεται επίσης ότι αυτό θα συμβεί με την «πλήρη εφαρμογή που περιγράφονται στην συμφωνία» και ορίζεται σαφώς ότι «η επίλυση του θέματος του ονόματος αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας».

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχίας «καλωσορίζουν επίσης τις αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης (σ.σ. των Σκοπίων) τον τελευταίο χρόνο και την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σειρά αναγκαίων επειγουσών μεταρρυθμίσεων» και καλούν «όλους τους πολιτικούς ηγέτες τςη χώρας να διαδραματίσουν δημιουργικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες και στην άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για το ονοματολογικό».

To πλήρες κείμενο της παραγράφου που αναφέρεται στην πΓΔΜ, έχει ως εξής:

"Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην πΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας. Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας. Eπικροτούμε την κυβέρνηση για την ουσιαστική ενίσχυση καλών σχέσεων γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης σε ισχύ της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτονία και την Συνεργασία με τη Βουλγαρία. Καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης τον περασμένο χρόνο και την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις περαιτέρω προσπάθειες σε μεταρρυθμίσεις πριν και μετά την ένταξη, με σκοπό να ενισχυθεί η συμβολή της χώρας στη Συμμαχία. Σημειώνουμε, επίσης, τις συνεχείς προσπάθειες για να οικοδομηθεί μια λειτουργική πολυεθνική κοινωνία, η οποία βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και ενθαρρύνουμε περαιτέρω προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες και στην γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Εκτιμούμε τη σταθερή στήριξη των Σκοπίων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στις αποστολές και στις εν εξελίξει συμβολές για τη διεθνή ασφάλεια".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό, NATO
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στόλτενμπεργκ: Εάν δεν αλλάξει το όνομα η ΠΓΔΜ δε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Επιμένει ο Καμμένος: Τα Σκόπια δε θα μπουν στο ΝΑΤΟ, η συμφωνία δε θα εφαρμοστεί

ADVERTISING

SHARE: