Το Μαξίμου και οι εκλογές

Το Μαξίμου και οι εκλογές
Meeting between Greek Prime Minister Alexis Tsipras and the Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif Konsari in Maximos Mansion, Athens, on 28 May, 2015 / , , 28 , 2015 Nick Paleologos / SOOC

Η μακροημέρευση της κυβέρνησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμφωνία και τα μέτρα που έρχονται και γι’ αυτό κανένα σενάριο για πρόωρες εκλογές δεν μπορεί να αποκλειστεί. Διαβάστε τις συζητήσεις που γίνονται στο ρεπορτάζ του NEWS 247

Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πρώτα με την τεχνική συμφωνία και έπειτα με το ζήτημα του χρέους, κλείνει ένα μεγάλο κύκλο για την κυβέρνηση που θα επιχειρήσει πλέον να εστιάσει στην επόμενη ημέρα.

Σκεπτικισμός υπάρχει από το γεγονός ότι τα «δύσκολα μέτρα» θα αρχίσουν να εφαρμόζονται κατά το ήμισυ από το 2019, που θα είναι μια εκλογική χρονιά για το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει μπροστά του δυο «καθαρά χρόνια» χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις και φόρους, έτσι ώστε να μπορεί εκείνος να διαμορφώσει το τοπίο μέσα στο οποίο η κυβέρνηση θα ζητήσει την λαϊκή ετυμηγορία για την παραμονή της στην εξουσία.

Μπορεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να «ξορκίζεται» από το Μέγαρο Μαξίμου, όμως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης οι συζητήσεις αναμένεται να «φουντώσουν» για το πότε συμφέρει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να στήσει τις κάλπες.

Πρώτα από όλα η συμφωνία

Η ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας απομακρύνει ή εξαφανίζει το ενδεχόμενο εκλογές να γίνουν ακόμα και το φθινόπωρο που έρχεται. Όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μέσα στο κόμμα η άποψη μιας μειοψηφίας, που βλέπει πως η εφαρμογή της συμφωνίας συνεπάγεται και τη δημοσκοπική «καθίζηση» του ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο θα απομονώσουν ακόμα περισσότερο την Κουμουνδούρου από την κοινωνία.

Με αυτό το σκεπτικό υπήρχαν μέλη συλλογικών οργάνων που θεωρούσαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι ρυθμιστής των εξελίξεων ως δεύτερο κόμμα, ενώ φαίνεται πως δεν απέκλειαν και το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» με τη ΝΔ να καλείται να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα».

«Αυτοκτονικά»  χαρακτηρίζουν τα συγκεκριμένα σενάρια στο NEWS247 κορυφαία στελέχη που είναι κοντά στον πρωθυπουργό. Τα αποκλείουν σε κάθε περίπτωση,  ενώ πιστεύουν πως έχει εξαλειφθεί πλέον η πιθανότητα κάποιου σοβαρού «ατυχήματος» στις συζητήσεις για το ζήτημα του χρέους ή πιθανών νέων απαιτήσεων για μέτρα από το ΔΝΤ  τον Σεπτέμβριο.

Το 2018 και βλέπουμε…

«Καλή στιγμή για εκλογές είναι μόνο όταν μπορείς να πεις πως έχεις πετύχει», τόνιζε άλλο κορυφαίο μέλος του υπουργικού συμβουλίου στο NEWS 247 που ανήκει στην ομάδα όσων πιστεύουν πως το νωρίτερο που μπορούν να στηθούν οι κάλπες είναι στα τέλη του 2018.Τα επιχειρήματα τους στηρίζονται στο εξής τρίπτυχο:

– Η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, οπότε θα έχει έρθει η «πολυπόθητη» έξοδος από τα μνημόνια, την οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί πολιτικά προκειμένου να μη χαθεί τοmomentum.- Η χώρα θα έχει βγει στις αγορές, αφού θα έχει λάβει τη ρύθμιση για το χρέος και τα ελληνικά ομόλογα θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

– Το κυβερνητικό στρατόπεδο θα επιχειρήσει, μέσω των εκλογών, να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή πριν από την επιβολή των νέων μέτρων την 1-1-2019, που αναμφίβολα θα κοστίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τριπλή εκλογική αναμέτρηση

Όσο ο χρόνος περνάει κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον εκλογικό αιφνιδιασμό από τον Αλέξη Τσίπρα. Το ενδεχόμενο να κερδίσει λίγο ακόμα χρόνο, προκειμένου να αλλάξει το οικονομικοκοινωνικό περιβάλλον και να προχωρήσει σε «τριπλές κάλπες»  (εθνικές, αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές) την άνοιξη του 2019, θεωρείται λιγότερο πιθανό, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σε μια τέτοια περίπτωση η εκλογική ομάδα του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου θα μπορούσε να επιλέξει μια στρατηγική πόλωσης έτσι ώστε να δυναμώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα ποσοστά της στους δήμους και τις περιφέρειες,  όπου τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν το 2014 δεν θεωρήθηκαν ικανοποιητικά.

Σεπτέμβριος 2019

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει οποιοδήποτε εκλογικό σενάριο και έχει ξεκαθαρίσει πως οι κάλπες θα στηθούν στην ώρα τους, κόντρα στις επαναλαμβανόμενες προτροπές από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η άποψη αυτή ενισχύεται με το επιχείρημα πως ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να πάρει όλο τον χρόνο που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να καταφέρει να αλλάξει το κλίμα και να αντιστρέψει τη σημερινή δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στενοί του συνεργάτες υποστηρίζουν πως τα δυο και πλέον χρόνια που απομένουν για τη λήξη της τετραετίας είναι ένα επαρκές διάστημα προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να υλοποιήσει βασικές πτυχές του παράλληλου προγράμματός  του, ενώ στα «συν» υπολογίζουν και τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν το 2019 ως αντιστάθμισμα της μείωσης των συντάξεων.

(Φωτογραφία: SOOC)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα