Το παρασκήνιο πίσω από το αίτημα του ΚΙΝ.ΑΛ για εκλογές τώρα

Το παρασκήνιο πίσω από το αίτημα του ΚΙΝ.ΑΛ για εκλογές τώρα
Το ΚΙΝ.ΑΛ Eurokinissi

Γιατί αποφασίστηκε να ζητηθεί προ ημερησίας για την οικονομία και αμέσως μετά πρόωρες εκλογές. Διαφοροποίηση από τη ΝΔ, η οποία ζητά κάλπες το Σεπτέμβριο

Την προηγούμενη Παρασκευή σε σύσκεψη στην Χαριλάου Τρικούπη συζητήθηκε το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα πρόωρων εκλογών από το Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με στενό συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά, το σκεπτικό ήταν ότι φαίνεται αντιφατικό να ασκείται τόσο σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από το Κίνημα Αλλαγής χωρίς αυτό να συνδέεται με κάλπες.

Και η ιδέα που επικράτησε ήταν να ζητηθούν πρόωρες εκλογές τώρα, πριν το τέλος του προγράμματος προκειμένου να διαπραγματευθεί μια νέα κυβέρνηση με τους θεσμικούς πιστωτές και εταίρους, ώστε να υπάρξει διαφοροποίηση από τη στάση της ΝΔ που ζητά εκλογές το φθινόπωρο.

Κατά την ίδια πηγή, η Φώφη Γεννηματά το σκέφτηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κατέληξε σε αυτή την απόφαση και ενημέρωσε τη Δευτέρα το πρωί για την επιστολή που θα έστελνε στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση. Συμφώνησαν όλοι “όχι με την ίδια θέρμη” όπως παραδέχονται στο επιτελείο της Φ. Γεννηματά και στη συνέχεια η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα.

Είναι αλήθεια πως δεν θα ήταν δυνατό να συμφωνήσουν όλοι με θέρμη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έχει αρκετές φορές πάρει δημόσια θέση εναντίον της διενέργειας πρόωρων εκλογών ενώ μόλις τη Δευτέρα ο ευρωβουλευτής του κόμματός του Μίλτος Κύρκος υποστήριξε στον ρ/σ 24/7 ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία.

“Υπήρξε συνεννόηση, έχουμε επιφυλάξεις” απαντά κοφτά συνεργάτης του Στ. Θεοδωράκη, ενώ βουλευτές του Ποταμιού εκφράζουν έκπληξη και απορία.

Παγωμάρα υπάρχει και στη ΔΗΜΑΡ όπου “δεν θεωρούν προτεραιότητα το αίτημα για εκλογές” ενώ βλέπουν πολύ θετικά το αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Μέλος της ΚΕ του ΚΙΝ.ΑΛ άλλωστε σημειώνει ότι του περιέρχονται αντιδράσεις από τουριστικές περιοχές όπου θεωρούν αδιανόητη την εκλογολογία ενώ έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Στο σχόλιο που κυκλοφόρησε στα social media ότι η Φώφη Γεννηματά πηγαίνει στη γραμμή Βενιζέλου ο αντίλογος είναι ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινείται μάλλον πιο κοντά στη γραμμή Μητσοτάκη για εκλογές το φθινόπωρο, παρά στην πρόταση Γεννηματά για εκλογές τώρα.

Ενδιαφέρον είναι ότι το ξαφνικό αίτημα για κάλπες του Κινήματος Αλλαγής, με επιλογή της ηγεσίας του, διατυπώθηκε λίγες μέρες πριν από την πραγματοποίηση πολιτικής εκδήλωσης από τον Γιάννη Ραγκούση (την Κυριακή, στις 19.00 μμ, στο Polis) για τις προοδευτικές συγκλίσεις, όπου θα μιλήσουν διανοούμενοι και ακαδημαϊκοί οι οποίοι πιστεύουν στην ανάγκη διαλόγου κεντροαριστεράς-αριστεράς (Μουζέλης, Μοσχονάς, Μαραντζίδης, Σωτηρέλης),

Όπως και να χει, η πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής συνιστά στροφή, συζητείται έντονα σε άλλα κομματικά επιτελεία, ερμηνείες και σενάρια δίνουν και παίρνουν, ενώ οι σιωπηρά διαφωνούντες περιμένουν τις δημοσκοπήσεις…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα