Τσαβούσογλου: Προκλήσεις με το που πάτησε στη Θράκη περί “τουρκικής μειονότητας”

Τσαβούσογλου: Προκλήσεις με το που πάτησε στη Θράκη περί “τουρκικής μειονότητας”
Επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή Eurokinissi

Στην Ελλάδα βρίσκεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ξεκινώντας την επίσκεψή του από τη Θράκη ανέβασε ήδη τους τόνους, κάνοντας λόγο για "τουρκική μειονότητα".

Προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Κυριακής (30/05) στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” στην Αλεξανδρούπολη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου έφτασε περίπου στις 11:00 στο Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή με μεγάλη συνοδεία, όπου έγινε δεκτός από τον Τούρκο πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου και τους δύο ψευδομουφτήδες, Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής, και Αχμέτ Μετέ της Ξάνθης.

“Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της τουρκικής μειονότητας” σχολίασε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που φωτογραφήθηκε μαζί με Σερήφ και Μετέ.

Στη συνέχεια μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής “Τζελάλ Μπαγιάρ” όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών.

Μόλις βγήκε από το σχολείο κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χαιρέτισε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Αμέσως μετά μετέβη στον οικισμό Θαμνά, έξω από την Κομοτηνή και παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε μάλιστα και δύο στάσεις εκτός προγράμματος, μιλώντας με πολίτες που βρέθηκαν στον δρόμο για να δουν την αυτοκινητοπομπή του. Όπως είπε στους κατοίκους, σύμφωνα με το OPEN, η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό της μειονότητας προσθέτοντας παράλληλα πως τα δικαιώματα της μειονότητας είναι ένα πανανθρώπινο ζήτημα.

Η άφιξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα πραγματοποιείται στη σκιά των δημόσιων τοποθετήσεών του περί «τουρκικής μειονότητας» στη συγκεκριμένη περιοχή, γεγονός που πυροδοτεί αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της ελληνικής διπλωματίας όσο και από τους πομακικούς συλλόγους που ήδη τον έχουν χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο.

‘Ηδη άλλωστε ανάρτησή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη, ανεβάζει τους τόνους, δεδομένου ότι όπως αναφέρει, ο Τούρκος ΥΠΕΞ «βρίσκεται στην Ελλάδα για να συναντήσει μέλη της “τουρκικής μειονότητας” στη Δυτική Θράκη και να συζητήσει για τις διμερείς σχέσεις»…

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Άγκυρα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι έρχεται στη χώρα μας με «θετική ατζέντα.»

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στην Κομοτηνή ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ και περίπου στις 4μ.μ. ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να αναχωρήσει αεροπορικώς από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει χαρακτηρίσει την επίσκεψη «ιδιωτική».

Το βράδυ της Κυριακής (30/05) ο Νίκος Δένδιας θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο στον Τούρκο ΥΠΕΞ, με τον οποίο η επίσημη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (31/05) στην Αθήνα.

Επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή Eurokinissi

Το πρωί της Δευτέρας ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει η συνάντηση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών στο υπουργείο Εξωτερικών και συνέντευξη Τύπου προς τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς δημοσιογράφους.

Το μεσημέρι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει από Αθήνα για Άγκυρα προκειμένου να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή Eurokinissi

Αντιδράσεις από τους Πομάκους

Η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη προκάλεσε αντιδράσεις από τους Πομάκους, με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πομάκων να χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του, που υπογράφει ο πρόεδρός του Ιμάμ Αχμέτ, “ανεπιθύμητο” τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Μετά τις αντιδράσεις, ο κ. Τσαβούσογλου δεν θα επισκεφθεί τα Πομακοχώρια της Ξάνθης.

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων:

“Κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είστε ανεπιθύμητος!

Υπουργέ Εξωτερικών της Τουρκίας, κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας, την ιστορία του περήφανου λαού μας, τη φωνή των ελεύθερων Πομάκων, τη μνήμη των κοριτσιών μας που γκρεμοτσακίστηκαν από τις δεκάδες βουνοκορφές της Ροδόπης, τα Μόμτσκι Κάμεν (πολύ πριν τις Σουλιώτισσες) για να αποφύγουν τους οθωμανούς κατακτητές, τη συνείδηση των Πομάκων ακτιβιστών οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες, αντιμετώπισαν ρατσιστική βία, ξυλοδαρμούς, απειλές, κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό από εγχώριους μισθοδοτούμενους εκπροσώπους του εθνικισμού της χώρας σας, οπαδών της φασιστικής/τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, δηλώνουμε ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης ότι: είστε ανεπιθύμητος στα Πομακοχώρια.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να επισκεφθείτε τα ηρωϊκά χωριά μας, θα ήταν να ζητήσετε βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη για όσα έπραξε το έθνος σας σε βάρος της φυλής μας.

Η δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα Αυστραλία καθιέρωσε την 26η Μαΐου, ως Ημέρα Εθνικής Συγγνώμης, για τις βαρβαρότητες που διέπραξαν οι άποικοι πρόγονοι των σημερινών Αυστραλών σε βάρος των ιθαγενών κατοίκων, των Αβορίγινων.

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μπείτε στην σφαίρα των πολιτισμένων χωρών, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστραλίας, ζητώντας από εμάς τους αυτόχθονες θρακιώτες, συγγνώμη!

Στην αντίθετη περίπτωση, είστε ανεπιθύμητος στα Πομακοχώρια, είστε persona non grata!

Αντί των πομακοχωριών συστήνουμε να επισκεφθείτε τα αιματοβαμμένα χωριά των Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας, να επισκεφθείτε τους τάφους των εκατοντάδων χιλιάδων δολοφονημένων πολιτών, αλλά και τους δημοκράτες δημοσιογράφους και πολιτικούς της Τουρκίας, οι οποίοι σαπίζουν στις κρατικές φυλακές σας, τις μανάδες και τους πατεράδες των οποίων σκοτώσατε τα παιδιά και τα εγγόνια καθώς και όλους αυτούς που καταδιώκει μαζικά και με κάθε μέσο το καθεστώς της χώρας σας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα