Τσίπρας: Διαγραφή ιδιωτικού χρέους ή φτωχοποίηση

Τσίπρας: Διαγραφή ιδιωτικού χρέους ή φτωχοποίηση
Η λήψη μέτρων για το ιδιωτικό χρέος αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα Eurokinissi

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ ενός new deal για το ιδιωτικό χρέος αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην σημερινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021

Το θέμα της διαγραφής του ιδιωτικού χρέους που έχει πολλαπλασιαστεί για μικρούς επαγγελματίες αλλά και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της τοποθέτησης που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στην Βουλή, τελευταία ημέρα συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού του 2021. Παράλληλα όμως με την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική για την πανδημία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τονίζει πως εάν δεν αντιμετωπιστεί στην λογική της διαγραφής το χρέος των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων τότε η κοινωνία απειλείται το επόμενο διάστημα με βίαιη φτωχοποίηση χωρίς προηγούμενο. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ταχθεί υπέρ της έναρξης ενός διαλόγου με αντικείμενο την δρομολόγηση πρωτοβουλιών για το πώς θα ρυθμιστεί το ιδιωτικό χρέος. Αξίζει μάλιστα να θυμίσουμε ότι το θέμα αυτό είχε θίξει ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Όμως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η ανάγκη είναι επιτακτική. Ιδίως μάλιστα μετά την ψήφιση του νόμου για το νέο πτωχευτικό δίκαιο που προβλέπει πτώχευση όχι μόνον των νομικών αλλά και των φυσικών προσώπων. Μάλιστα «μπούσουλας» για μια τέτοια προσπάθεια η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι πρέπει να είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία που είχε θεσμοθετήσει το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως το ότι η κυβέρνηση δεν ανοίγει τέτοιο ζήτημα οφείλεται στις ιδεολογικές της ιδεοληψίες αλλά και στην πολιτική της που στοχεύει στην εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων ομίλων που αντικειμενικά θα κυριαρχήσουν στην αγορά. Ενδεικτική αυτής της στόχευσης η Κουμουνδούρου θεωρεί την νομοθέτηση του περίφημου «click away» που αντικειμενικά ευνοεί τις μεγάλες αλυσιδες. Αυτές δηλάδη που διαθέτουν τις υποδομές ώστε να ανταπεξέλθουν σε αυτή την μορφή λιανεμπορίου την ίδια στιγμή που το 30% του ετήσιου τζίρου των μικρών μαγαζιών χάνεται αφού συρρικνώνεται η χριστουγεννιάτικη αγορά.

Στην ίδια λογική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τις προτάσεις για άμεση ένεση ρευστότητας σε μικρές επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Τονίζοντας ότι δεν αρκούν μόνον οι αναστολές πληρωμών Ειδικά μάλιστα στην πρόταση για χορήγηση δώρου Χριστουγέννων στους πληττόμενους. Ένα μέτρο που θα ενισχύσει συνολικά την αγορά.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στις ευθύνες της κυβέρνησης που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων αλλά εστιάζοντας στην έλλειψη προετοιμασίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης θα εστιάσει στην εικόνα κατάρρευσης που συνεχίζει να παρουσιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Ένα click away από τον αφανισμό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτιμά ο Αλέξης Χαρίτσης Eurokinissi

Στα ζητήματα της ανάπτυξης αναφέρθηκε χθες κατά στην Βουλή και ο αρμόδιος τομεάρχης Αλέξης Χαρίτσης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ενώ η κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην την στηρίζει σαν να μην συμβαίνει τίποτα» τονίζοντας πως βρίσκονται «ένα click away από τον αφανισμό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας πως «περιοριστήκατε σε ημίμετρα, αναστολή κάποιων υποχρεώσεων για μερικούς μήνες και νέο δανεισμό για επιχειρήσεις ήδη χρεωμένες μέχρι τον λαιμό ενώ αφήσατε τον τουρισμό, το λιανεμπόριο, την εστίαση εντελώς εκτεθειμένους στην κρίση με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην 2η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τις απώλειες εισοδήματος» και «στην χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη για το 3ο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα