Τσίπρας: Η κυβέρνηση να σταματήσει να πολλαπλασιάζει την ακρίβεια

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας SOOC

Πρόταση για πλαφόν στις τιμές του ρεύματος κατέθεσε στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι πυλώντας σταθερότητα και όχι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης.

Την λήψη μέτρων που θα περιορίζουν και δεν θα πολλαπλασιάζουν τις αυξήσεις ενεργειακά τιμολόγια απαίτησε από την κυβέρνηση στην τοποθέτηση του στην σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση επισήμανε πως η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει το θέμα από θέση αρχών, τασσόμενο κατά της επιβολής ισχύος και της βίας παράλληλα όμως σημείωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να έχει την εξωτερική πολιτική του «προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης», αλλά την αντίληψη του πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Αναφερόμενος στο ενεργειακό ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «διαμορφώνεται ένας σφοδρός οικονομικός πόλεμος ανάμεσα στην Ρωσία και τη Δύση. Γεγονός που θα επιδεινώσει την ήδη γενικευμένη ενεργειακή κρίση και συνεπακόλουθα τη κρίσης ακρίβειας σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα. Είμαι πολύ ανήσυχος για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη χώρα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αστάθειας.Πρώτα από όλα, για την ενεργειακή επάρκεια και την κρίση ακρίβειας. Νομίζω ότι η τελευταία εξέλιξη θα επιδεινώσει την ήδη σφοδρή κρίση στην οποία έχουμε βρεθεί με ευθύνη Μητσοτάκη, πριν πυκνώσουν τα πολεμικά σύννεφα στην Ουκρανία». Θύμισε πως «ο πληθωρισμός το Γενάρη σκαρφάλωσε στο 6,2%, με τρομακτική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, ρεκόρ στην τιμή των καυσίμων, τους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και αύξηση περίπου 20% στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης». Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διέβλεψε πως «μετά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία δε θα έχουμε απλά κρίση ακρίβειας αλλά ουσιαστική αδυναμία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, να ανταπεξέλθουν, εάν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις όπως και σοβαρότατο κίνδυνο ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας».

ADVERTISING

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που λέγοντας ότι έρχονται να προστεθούν στις αδυναμίες της Ε.Ε. Στα λάθη της κυβερνητικής πολιτικής σημείωσε πως συμπεριλαμβάνεται «η εσπευσμένη, χωρίς σχέδιο, βίαιη απολιγνιτοποίηση, η δέσμευση μέσα από δάνεια με πράσινη ρήτρα του ενεργειακού μας μείγματος ακόμα περισσότερο από το φυσικό αέριο, η αδυναμία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τη ρωσική πλευρά για φθηνότερες τιμές στο αέριο (στην Ελλάδα η ΔΕΠΑ ήδη πληρώνει 30% ακριβότερα από τη γειτονική Βουλγαρία το ρωσικό αέριο), με δεδομένο ότι οι δυνατότητες για φθηνότερο αέριο σε σχέση με τις ποσότητες που χρειαζόμαστε είναι περιορισμένες (αζέρικο αέριο και από το LNG στη Ρεβυθούσα), η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων». Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αυτές οι επιλογές έφεραν τη κρίση πολύ νωρίτερα από το πόλεμο στην Ουκρανία. Και τώρα, προφανώς, η κρίση αυτή θα επιδεινωθεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση «να αναλάβει την ευθύνη της για την αποκατάσταση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας, να σταματήσει να πολλαπλασιάζει τη κρίση με τις καταστροφικές του επιλογές στην ενέργεια, να βάλει τέλος στις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια νοικοκυριών και επιχειρήσεων». Επισήμανε ότι «πέραν της δέσμευσής μας να επαναφέρουμε το «Δ» στη ΔΕΗ, δηλαδή να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία της ΔΕΗ με στόχο τη κοινή ωφέλεια και τη προστασία των καταναλωτών, να επαναφέρουμε στο δημόσιο διάλογο και ριζοσπαστικές λύσεις. Γιατί σε συνθήκες σαν τις σημερινές, οι ριζοσπαστικές λύσεις είναι οι ρεαλιστικές λύσεις. Ένα παράδειγμα θα πω μόνο. Η κυβέρνηση του Μακρόν στη Γαλλία, που κανείς δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει ως σοσιαλιστική κυβέρνηση, έχει επιλέξει, έχοντας βέβαια την πλειοψηφία στην γαλλική Δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, να βάλει ένα πλαφόν 4% και από εκεί και πάνω να παγώσει κάθε αύξηση στα τιμολόγια». Συνεχίζοντας με το γαλλικό υπόδειγμα είπε πως η κυβέρνηση Μακρόν «έχει επιλέξει επίσης με επιστολή της προς την Κομισιόν, η οποία έγινε αποδεκτή, να άρει προσωρινά την λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας για όσο διαρκεί η κρίση. Άρα δεν υπάρχει χρηματιστήριο ενέργειας και πιθανότητα αισχροκέρδειας πάνω στις ήδη αυξημένες τιμές και αυτό που υπάρχει είναι μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού η οποία έχει βάλει πλαφόν στις αυξήσεις»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε εκτεταμένη αναφορά στην θέση του κόμματός του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οφείλει να κρατήσει μία στάση αρχών, απέναντι στον πόλεμο, απέναντι στη λογική της επιβολής της ισχύος και της βίας. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να κρατήσουμε και στάση αρχών σε σχέση με την αντίληψη που έχουμε για το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή μας. Να εξηγήσουμε με θάρρος στον κόσμο, ότι ακριβώς επειδή οι εξελίξεις είναι αυτές που είναι, η χώρα δεν μπορεί να έχει ως δόγμα εξωτερικής πολιτικής το «προκεχωρημένο φυλάκιο» της Δύσης προς την Ανατολή, όπως είπε ο κος Μητσοτάκης. Αλλά πρέπει, ιδιαίτερα τώρα, να παραμείνει και να ενισχύσει το δόγμα της «γέφυρας» ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, του «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή. Και αυτό το δόγμα απαιτεί μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που θα δίνει το βάρος στη διπλωματία. Δεν αγνοούμε την ανάγκη της επαρκούς άμυνας και των αναγκαίων εξοπλισμών, αλλά δεν μπορεί η στρατηγική της χώρας να είναι μόνο εξοπλισμοί και όχι διπλωματία, μόνο εξοπλισμοί και όχι διάλογος, όχι αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαίου για την επίλυση των διαφορών μας στα πεδία που αυτό ορίζει». Επιπρόσθετα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «μία τέτοια στάση αρχής, όσο περνάει ο καιρός και όσο θα διαφαίνονται τα αδιέξοδα των πολεμικών συγκρούσεων, μπορεί να γίνεται πιο ισχυρή και να κερδίζει μέσα στην ελληνική κοινωνία.Και μία στάση αρχών απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, οφείλει να κρατήσει και η χώρα: Να καταδικάσει τις πολεμικές επεμβάσεις, να υποστηρίξει το διεθνές δίκαιο και να τηρήσει βέβαια τις δεσμεύσεις της ως χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά ως μία χώρα με διακριτή ταυτότητα, που παλεύει για την ειρήνη και τη διπλωματία».

Κωδικοποιώντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι αυτές είναι:

- Πρώτον, απερίφραστη καταδίκη της Ρωσικής εισβολής, της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, και των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

- Δεύτερον, να υπογραμμίζουμε την ανάγκη η ΕΕ να ανακτήσει το ρόλο της στις γεωπολιτικές εξελίξεις, να επιδιώξει την ειρηνική επίλυση των διαφορών και να προασπιστεί το Διεθνές Δίκαιο. Να αξιοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει για να τερματιστούν οι πολεμικές επιχειρήσεις, να αποχωρήσουν οι στρατιωτικές δυνάμεις από τις περιοχές που έχει καταλάβει για να επανέλθουμε στο δρόμο της ειρήνης και της διπλωματίας.

- Τρίτον, μην ξεχνάμε ότι έχουμε μία πολύ σημαντική ελληνική κοινότητα στην περιοχή. Να υπογραμμίζουμε διαρκώς την ανάγκη για ενεργή στήριξη της κοινότητας της Ουκρανίας και να αναλάβει πρωτοβουλίες και η κυβέρνηση.

- Τέταρτον, η Ελλάδα να ενεργήσει ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας, στηρίζοντας ενεργά την επιστροφή στην διπλωματική οδό. Που σημαίνει καμία συμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε αναλυτικά και για τον τρόπου που οι εξελίξεις επηρεάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εκτίμησε πως «η Τουρκία από τις εξελίξεις αυτές ενδεχομένως θα βγει ενισχυμένη. Ο Ερντογάν έχει βρει μία ευκαιρία μέσα από αυτή την κρίση να δείξει στις ΗΠΑ πόσο χρήσιμος τους είναι. Συνεπώς, όσοι πίστευαν ότι η Τουρκία απομονώνεται και η ελληνική θωράκιση και οι συμμαχίες μας με άλλες χώρες στη περιοχή, από μόνες τους θα καταφέρουν να την περιορίσουν, όσοι πίστευαν ότι η λογική της αναβλητικής διπλωματίας μπορεί να μας δώσει κάποιο όφελος, νομίζω ότι δεν δικαιώνονται». Με βάση αυτά αναφέρθηκε στην θέση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία: «Σαφείς κόκκινες γραμμές, υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου, απόρριψη της ρητορικής του αναθεωρητισμού των Διεθνών Συνθηκών αλλά ταυτόχρονα και διάλογος και διπλωματία και αναζήτηση δυνατοτήτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως όταν βρισκόμαστε σε μία συγκυρία παγκόσμιας αστάθειας»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας, Ρωσία, Πετρέλαιο Θέρμανσης, Φυσικό αέριο, Πόλεμος στην Ουκρανία
SHARE:

24Media Network