Τσίπρας: Με την ψήφο μας θα αναλάβουμε την ευθύνη απέναντι στην Ιστορία

Τσίπρας: Με την ψήφο μας θα αναλάβουμε την ευθύνη απέναντι στην Ιστορία
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής Eurokinissi

Σε τηλεοπτικό διάλογο, είτε στην ΕΡΤ, είτε… στον ΣΚΑΪ για τη Συμφωνία των Πρεσπών κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, ενώ ζήτησε επανεπιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, ώστε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την θητεία της.

«Φαντάζομαι ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν με βάση την συνείδησή τους κι όλοι μας θα αναλάβουμε την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία» τόνισε σχετικά με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας ότι επιδόθηκε επισήμως στην κυβέρνηση η ρηματική διακοίνωση από τη Βόρεια Μακεδονία για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Συμφωνίας. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε θα υπάρξει ξεχωριστή συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε επανεπιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής ώστε η κυβέρνηση «να ολοκληρώσει την θητεία της με σαφές σχέδιο και στόχους».

Ο Αλ. Τσίπρας προκάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη σε τηλεοπτικό διάλογο, είτε στην ΕΡΤ, είτε … στον ΣΚΑΪ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αλ. Τσίπρας προέτρεψε τον Κ. Μητσοτακη «να μας πείτε γιατί είχατε μία άποψη επί είκοσι χρόνια και τώρα για να ψηφοθηρήσετε έχετε άλλη» υπογραμμίζοντας ότι έτσι θα φανούν οι διαφορές των δύο κομμάτων, καθώς «εγώ έχω επιχειρήματα, εσείς έχετε φωνές και συνθήματα». Ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε να «πικάρει» τον Κ. Μητσοτάκη εκτιμώντας ότι επιθυμεί συζήτηση μόνο στην Βουλή «για να τα διαβάζετε».

Επιλογή ευθύνης να ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ήταν «επιλογή ευθύνης» επισημαίνοντας ότι «είχα την δυνατότητα να κρυφτώ πίσω από την διαρκή πρόκληση που δεν την κάνετε πραγματικότητα», δηλαδή τις επαναλαμβανόμενες απειλές της ΝΔ για πρόταση μομφής που ο Κ. Μητσοτάκης «δεν είχε το σθένος» να καταθέσει. «Πήρα το ρίσκο έχοντας την τόλμη την πολιτική» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας παρατηρώντας ότι «ζήτησα καθαρές λύσεις από τον μέχρι χθες κυβερνητικό μου εταίρο και το σύνολο της Βουλής».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν είναι στρατιωτάκια οι βουλευτές» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «πάει πολύ να κάνει μαθήματα πολιτικής ηθικής» θυμίζοντας τα όσα έγιναν με την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990 και τον βουλευτή της ΔΗΑΝΑ Θόδωρο Κατσίκη που προσχώρησε στη ΝΔ ως ο 151ος βουλευτής. «Δεν είμαστε χθεσινοί» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Επικίνδυνο να ζηλεύετε όχι μόνο τις απόψεις, αλλά και τις πρακτικές της Άκρας Δεξιάς

Με αφορμή την ρητορική του Κ. Μητσοτάκη και το ζήτημα των απειλητικών αφισών εναντίον βουλευτών, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η ΝΔ «έχει κάνει μία επιλογή, να μετατοπιστεί από τον μεσαίο χώρο στον ακραίο δεξιό χώρο» προειδοποίησε όμως ότι «είναι πολύ επικίνδυνο» που η ΝΔ δεν έχει υιοθετήσει τις απόψεις της ακροδεξιάς, αλλά «φαίνεται ότι ζηλεύετε τις πρακτικές της». Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «μία κουβέντα δεν βρήκε για να καταδικάσει τον κ. Αβραμάκο», το στέλεχος της ΝΔ που δημοσιοποίησε νούμερα τηλεφώνων βουλευτών.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «επικίνδυνο και διχαστικό» τον δρόμο του Κ. Μητσοτάκη, ενώ αναφέρθηκε στους υψηλούς τόνους του προέδρου της ΝΔ παρατηρώντας ότι «αρνούμαι να πιστέψω ότι αυτό είναι το επίπεδό του». Ο Αλ. Τσίπρας απέδωσε την επιλογή αυτή του Κ. Μητσοτάκη σε «πολύ κακούς συμβούλους» κι στην επιρροή εφημερίδας γνωστού επιχειρηματία. Ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος γιατί ο Κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά σχολιάζοντας «μας κάνετε πολύ καλό, είστε ο καλύτερος χορηγός μας όσο υπερασπίζεστε την κυβέρνηση Σαμαρά».

Αφήνει τεράστιο χώρο στην Κεντροαριστερά η ταύτιση ΚΙΝΑΛ με ΝΔ

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά κι η έξοδος από τα Μνημόνια φέρνουν αναδιάταξη στο πολιτικό σύστημα κι επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές. Ο Αλ. Τσίπρας καταφέρθηκε εναντίον της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά παρατηρώντας ότι έχει ίδια επιχειρήματα και μάλλον … ίδιο λογογράφο με τη ΝΔ. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ταύτιση του ΚΙΝΑΛ με την ΝΔ που έχει πια μετατοπιστεί από τον μεσαίο χώρο «αφήνει τεράστιο χώρο στην Κεντροαριστερά» κι ανοίγει τον δρόμο για έναν νέο διπολισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα