Τσίπρας σε Ζάεφ: Αυτά θέλω για να φέρω στην ελληνική Βουλή την συμφωνία

Τσίπρας σε Ζάεφ: Αυτά θέλω για να φέρω στην ελληνική Βουλή την συμφωνία
Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ

Το Ραδιόφωνο 24/7 αποκαλύπτει τον διάλογο για το Σκοπιανό που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ σε ξενοδοχείο στην Σόφια, λίγες ώρες πριν από την σύνοδο κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων. "Θέλω λύση που να αντέξει στον χρόνο", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Το Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων

Από τον διάλογο που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ στο ξενοδοχείο “Μαρινέλα” στην Σόφια, προκύπτει το ολοκληρωμένο περίγραμμα της συμφωνίας που βρίσκεται στο τραπέζι και διαμορφώνεται σταδιακά, ώστε να ανάψει “πράσινο φως” για να γίνει το επόμενο μεγάλο βήμα στο Σκοπιανό.

Όπως αποκάλυψε το Ραδιόφωνο 24/7 στην εκπομπή “Παιχνίδια Εξουσίας” με τον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συγκεκριμένα πράγματα από τον ομόλογό του. Κατά τη διάρκεια της ολονύχτιας συζήτησης, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε στον συνομιλητή του ότι πρέπει πρώτα να γίνει δημοψήφισμα στα Σκόπια και να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ με πλειοψηφία 2/3. Κατόπιν να κυρωθεί η συμφωνία και στο ελληνικό κοινοβούλιο.

“Δεν μπορώ να αναγνωρίσω ή να επιτρέψω ένταξη στο ΝΑΤΟ σε μία χώρα που θα έχει συνταγματική ονομασία ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’. Θέλω λύση ριζική, που θα αντέξει στο χρόνο. Μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και παντού”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο πήχης έχει μπει ψηλά για την συμφωνία, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια για την άλλη πλευρά. Κομβικό στοιχείο θα αποτελέσει η στάση της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, αφού ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση της κυβέρνησης Ζάεφ με τα κόμματα για το ζήτημα της ονομασίας. Ορισμένοι επισημαίνουν μάλιστα, ότι δεν θα είναι εύκολο για τον Ζάεφ να πείσει τον Πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι ισχυροί Ευρωπαίοι παράγοντες ασκούν πιέσεις προς την αντιπολίτευση σε Αθήνα και Σκόπια, ώστε να αρθούν τα εμπόδια και να ανοίξει ο δρόμος για μία κοινά αποδεκτή λύση.

Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για τις επαφές που είχε στη Σόφια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα