Τσίπρας στο News 24/7: Να μην αλλάξει ο κ. Μητσοτάκης το άρθρο 32 – Δικαιώθηκα για την επιλογή Παυλόπουλου

Τσίπρας στο News 24/7: Να μην αλλάξει ο κ. Μητσοτάκης το άρθρο 32 – Δικαιώθηκα για την επιλογή Παυλόπουλου
MotionTeam

"Δεν βλέπω τον λόγο να μην ανανεωθεί η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας" υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην ερώτηση του News 24/7 και του Βασίλη Σκουρή. Τι είπε για εκλογικό νόμο και διπλές εκλογές.

Σαφές μήνυμα να μην αλλάξει ο κ. Μητσοτάκης το Άρθρο 32 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

 Απαντώντας στην ερώτηση του News 24/7 και του Βασίλη Σκουρή, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι στα κρίσιμα θέματα «έπραξα με βάση την ανάγκη για συναινέσεις. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον θεσμό, που πρέπει να συμπυκνώνει την ενότητα του έθνους, προτείνοντας ένα πρόσωπο από τη συντηρητική παράταξη. Δεν πιστεύω ότι έκανα λάθος«.

Μάλιστα είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας και πως «είναι αντιθεσμική και ανεύθυνη στάση και συμπεριφορά αυτή», ενώ προκάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην προχωρήσει, αλλάζοντας το άρθρο και επιτρέποντας την εκλογή ΠτΔ με 151 ψήφους».

Για τον Προκόπη Παυλόπουλο υπογράμμισε ότι «από την επιλογή που έκανα αισθάνομαι ότι έχω δικαιωθεί. Κατά γενική ομολογία είναι ένας κάλος Πρόεδρος ο σημερινός. Βεβαίως η απόφαση ανήκει στην πλειοψηφία και με αυτή την έννοια δεν βλέπω τον λόγο να μην ανανεωθεί η θητεία του».

Η ερώτηση από το News 24/7 και τον Βασίλη Σκουρή:

«Το τελευταίο διάστημα δύο λέξεις ήταν σαν μαγικές: διάλογος και συναίνεση. Και το λέω αυτό γιατί κυοφορούνται τώρα με τη συνταγματική αναθεώρηση παρεμβάσεις στο πολιτικό σύστημα. Ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω ποια είναι η θέση σας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους και εάν επιμένετε στην πρότασή σας για τον Προκόπη Παυλόπουλο ως υποψηφιότητα.

Θα στηρίξετε την απλή αναλογική ή θα μπείτε σε συζήτηση σαν αυτή που γίνεται μεταξύ ΚΙΝΑΛ και κυβέρνησης για ένα σταδιακό μπόνους στον εκλογικό νόμο; Συμφωνείτε με διπλές εκλογές;»

Η απάντηση του Αλ. Τσίπρα:

«Όταν πρωτοεξελέγην, δυο μήνες μετά, είχα τη δυνατότητα, εφόσον δεν βρέθηκε ο αριθμός 180 τον Γενάρη του 2015, άρα μπορούσα όχι με απλή πλειοψηφία αλλά με μικρότερη πλειοψηφία, να προτείνω ένα οποιοδήποτε στέλεχος -και είχε πολλά η Αριστερά –  από τη δική μου παράταξη. Δεν το έκανα αυτό: Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον θεσμό, ο οποίος πρέπει να συμπυκνώνει στο πρόσωπο που επιλέγεται την ενότητα του έθνους, αλλά απέναντι και στην ανάγκη σε κρίσιμα ζητήματα να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις, πρότεινα ένα πρόσωπο από τη συντηρητική παράταξη. Δεν πιστεύω ότι έκανα λάθος.

Και στη συνταγματική αναθεώρηση είχα την ευκαιρία – καθώς τα προγνωστικά εκείνη την περίοδο έλεγαν ότι το πιθανότερο είναι στις εκλογές να υπάρχει αλλαγή κυβέρνησης – να μην ανοίξω το άρθρο 32. Και αν υπήρχε πολιτική αλλαγή να έβγαινα και να έλεγα “οκτώ μήνες θα είστε κυβέρνηση διότι θα έχουμε εκλογές”. Δεν το έκανα γιατί σε κρίσιμα θέματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και όχι το επόμενο εξάμηνο ή τον επόμενο χρόνο αλλά δεκαετίες, δεν μπορείς να λειτουργείς τόσο ανεύθυνα.

Και φέραμε μια πρόταση που απεμπλέκει την εκλογή ΠτΔ από την προοπτική διάλυσης της Βουλής, που πιστεύω ότι είναι σωστό και συμφωνούσε σχεδόν η μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος για αυτό, αλλά η πρόταση είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο. Περιεχόμενο παρόμοιο με την πρόταση που έκανε η ΝΔ στην απόπειρα της συνταγματικής αναθεώρησης το 2014, με πρόταση πρόταση του Προκόπη Παυλόπουλου τότε (επί κυβέρνησης Σαμαρά) αλλά σχεδόν ταυτόσημη και με τις προτάσεις που είχε καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κ. Μεϊμαράκης.

Και είπαμε ότι το Σύνταγμα πρέπει να εκβιάζει τη συναίνεση. Να απαιτεί και εάν χρειαστεί να εκβιάζει τη συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και εάν αυτή δε βρίσκεται τότε να πηγαίνει ακόμη και στην άμεση εκλογή, στην εκλογή δηλαδή από τον ελληνικό λαό, αλλά να μην διαλύεται η Βουλή.

Η ΝΔ αφού άλλαξε τέσσερις φορές θέσεις, στο τέλος κατέληξε σε μια πρόταση, η οποία βεβαίως δεν υπερψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο ως προς το περιεχόμενο. Και έρχεται σήμερα και επαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου ο ΠτΔ να εκλέγεται με 151.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία προκύπτει ή τυγχάνει να προκύψει λίγο πριν την εκλογή του. Είναι μια αντιθεσμική και ανεύθυνη στάση και συμπεριφορά αυτή. Επιπλέον υπάρχει και ένα θέμα κατά πόσον είναι συνταγματικά ορθό αυτό. Δεν θέλω να επιμείνω σε αυτό βεβαίως αλλά είναι ένα σοβαρό θέμα – υπάρχουν έγκριτοι συνταγματολόγοι, υπάρχει νομολογία, η μεγάλη συζήτηση δηλαδή από το αν η πρώτη διαδικασία δεν ορίζει μόνο την κατεύθυνση αλλά και το περιεχόμενο. Θα το πω με ένα παράδειγμα, εάν στην αναθεώρηση του ’85 που ο Ανδρέας Παπανδρέου πήρε 180 στην πρώτη ψηφοφορία σε ότι αφορά στις αρμοδιότητες του Προέδρου με περιεχόμενο πρότασης να μειωθούν οι αρμοδιότητες, εάν έχανε τις εκλογές και έβγαινε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τότε, μπορούσε να κάνει το ακριβώς αντίθετο: να αυξήσει τις αρμοδιότητες του Προέδρου. Ακόμα και ο κ. Βενιζέλος τότε το έθετε αυτό ως παράδειγμα για να υπερασπιστεί την άποψη ότι δεν μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενο.

Το θέμα λοιπόν είναι ότι εδώ βρισκόμαστε σε ένα θεσμικό ατόπημα και καλώ τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε αυτό, να μην επιμείνει στην πρόταση να αλλάξει το περιεχόμενο του άρθρου 32 ώστε να δίνεται η δυνατότητα εκλογής του ΠτΔ με την απλή πλειοψηφία των 151.

Στο δεύτερο ερώτημά σας νομίζω έχω ήδη απαντήσει – Θεωρώ ότι από την επιλογή αυτή, τη γενναία αυτή επιλογή να διαλέξω ένα πρόσωπο από τη συντηρητική παράταξη, αισθάνομαι ότι έχω δικαιωθεί. Δε σημαίνει ότι συμφωνούσαμε πάντα σε όλα αλλά κατά γενική ομολογία είναι ένας κάλος Πρόεδρος ο σημερινός. Βεβαίως η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στην πλειοψηφία πάντοτε αλλά νομίζω είναι ένας καλός Πρόεδρος και με αυτή την έννοια δεν βλέπω τον λόγο να μην ανανεωθεί η θητεία του.

Και σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάγιες και γνωστές θέσεις, τις οποίες όχι απλά εξέφρασε και νομοθέτησε με διευρυμένη πλειοψηφία στην προηγουμένη Βουλή.»

Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό τη συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα μέσα από τη Live blog πλατφόρμα του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα