Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή, το βράδυ η ψηφοφορία – LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Διαβάζεται σε 3'
Ολομέλεια της Βουλής
Ολομέλεια της Βουλής ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το βράδυ η ψηφοφορία.

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρχηγών των κομμάτων, κορυφώθηκε, στην ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου και τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και των επίμαχων άρθρων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την οποία ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση τονίζει πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί αναγκαίο βήμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Δείτε LIVE ΕΙΚΟΝΑ:

Η ώρα της ψηφοφορίας προσδιορίζεται περίπου στις 20.30 αν η ακριβής χρονική στιγμή θα καθοριστεί από την έκβαση της συζήτησης.

Να θυμίσουμε ότι το νομοσχέδιο συζητείται στην Βουλή ήδη από την Τετάρτη. Με την αντιπαράθεση να εστιάζεται τόσο στις διατάξεις του όσο και την συνταγματικότητά του.

Την αντίθεση τους με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έχουν εκφράσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το ΠΑΣΟΚ παρά το γεγονός ότι το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ξεκαθαρίσει πως αν και δεν αντιτίθεται στην λειτουργία μη κρατικων πανεπιστημίων όπως και στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Έχει όμως καταγγείλει όμως ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μίας αγοράς την οποία θα εκμεταλλευθούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την αντίθεσή του ακόμη και με την αναθεώρηση του άρθρου 16 καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι νομοθετεί επειδή «είναι πολλά τα λεφτά» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάμελλος.

Κατηγορηματική είναι η αντίθεση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε χθες στην ομιλία του  λόγο για ένα νομοσχέδιο που «κάνει νόμο την αδικία. Δημιουργείτε 2 τρόπους εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ο ένας, θα μετριέται με τις επιδόσεις των πανελλαδικών εξετάσεων και ο άλλος με το πορτοφόλι».

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς έχει επισημανθεί πως ακόμη και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο ο αγώνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα συνεχιστεί.

Αντισυνταγματικότητα

Να θυμίσουμε τέλος πως  την Τετάρτη οι 158 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας απέρριψαν τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκαν.

Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επισημαίνουν πως η Νέα Δημοκρατία νομοθετεί αντίθετα στο Σύνταγμα αφού το άρθρο 16 προβλέπει με σαφήνεια ότι απαγορεύεται η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση υπηρετείται μόνον από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα