Βουλή: Συζήτηση αρχηγών για την πανδημία – LIVE EIKONA

Βουλή: Συζήτηση αρχηγών για την πανδημία – LIVE EIKONA
Η Ολομέλεια της Βουλής Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει το εθνικο σχέδιο για τον Covid 19 και την οικονομία. Σφυροκόπημα για την κατάσταση στο ΕΣΥ από την αντιπολίτευση.

Στην «σκιά» του νέου αρνητικού ρεκόρ διασωληνωμένων από τον Covid 19 που φτάνουν τους 755 και τον αριθμό των κρουσμάτων που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα πραγματοποιείται σήμερα στην Βουλή η προ ημερησίας διάταξης συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών για την πανδημία αλλά και την οικονομία.

Σύμφωνα με το άρθρο 143 του κανονισμού με βάση το οποίο θα διεξαχθεί η σημερινή συζήτηση προβλέπεται αρχική αγόρευση του πρωθυπουργού και στην συνέχεια οι πρωτολογίες των πολιτικών αρχηγών, με την Φώφη Γεννηματά να έχει επιπλέον δικαίωμα χρόνου εφόσον προκαλεί την συζήτηση. Ακολουθούν οι δευτερολογίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών ενώ ο πρωθυπουργός έχει και το προνόμιο του «κλεισίματος» της συζήτησης.

Το σχέδιο για πανδημία και οικονομία θα παρουσιάσει ο Κ.Μητσοτάκης

Με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός στην εισηγητική του ομιλία θα αναφερθεί στο «εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία». Δηλαδή θα θίξει όλα τα φλέγοντα θέματα των ημερών και πρωτίστως αυτό της κατάστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να απαντήσει στην έντονη κριτική που έχουν ασκήσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωράει σε χαλάρωση του lockdown και σε σταδιακά ανοίγματα των τομέων της οικονομίας ενώ καταγράφεται εξαιρετικά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένων αλλά και θανάτων.

Στο γιατί η κυβέρνηση προχωρά σε "άνοιγμα" με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων διασωληνωμένων και θανάτων απαντά σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Επίσης για την έντονη φημολογία των ημερών σχετικά με τον χρόνο ανοίγματος των σχολείων αλλά και της εστίασης ή του τουρισμού σε βάθος κάποιων εβδομάδων. Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται στο ζήτημα των self –tests και τον ρόλο που θα παίξουν στην εποπτεία της πανδημία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το στίγμα που θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το πώς θα γιορτασθεί στην χώρα φέτος το Πάσχα.

Στο πεδίο της οικονομίας η τοποθέτηση του πρωθυπουργού αναμένεται να εστιαστεί στο ζήτημα του σχεδιασμού για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το σχέδιο αναμένεται να διανεμηθεί στα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές την ερχόμενη εβδομάδα αφού την Τρίτη θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση στην Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Παράλληλα στην ομιλία του πρωθυπουργού εύλογα θα γίνει αναλυτική αναφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε ο ίδιος χθες για την ενίσχυση των επαγγελματιών της εστίασης από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Οι ενισχύσεις θα αφορούν το πρώτο διάστημα της επανεκκίνησης της εστίασης που η φημολογία θέλει να ξεκινά μετά το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου.

Τι αναμένεται από τον Αλέξη Τσίπρα

Στον αντίποδα αναμένεται η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έδωσε μια σαφή «πρόγευση» των απόψεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ομιλία του την περασμένη Τρίτη στην συζήτηση της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά. Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική για την πανδημία επισήμανε απευθυνόμενος στον Κ.Μητσοτάκη πως «αυτό που με έχει αφήσει έκπληκτο είναι η απόσταση που σας χωρίζει από την πραγματικότητα, αυτό το χάος ανάμεσα στην αντίληψή σας για την πραγματικότητα και στην ίδια την πραγματικότητα. Διότι ήξερα ότι μας χωρίζουν οι ιδέες, μας χωρίζουν οι πολιτικές, μας χωρίζουν οι απόψεις, η καταγωγή, αν θέλετε, το στυλ της ζωής μας, αν θέλετε. Ωστόσο, πίστευα ότι παρά όλα αυτά που μας χωρίζουν, τουλάχιστον κατανοούμε όλοι μας, ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκουμε, ποια είναι τα προβλήματα της κοινωνίας, των πολιτών, της χώρας». Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του χαρακτήρισε τις κυβερνητικές κινήσεις για την πανδημία «θέατρο του παραλόγου».

Στην κατάσταση στο ΕΣΥ αναμένεται να εστιάσει την παρέμβασή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «ανοίξει τα χαρτιά του» σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο για το ταμείο Ανάκαμψης.Θυμίζουμε ότι ήδη σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου έχει αναφερθεί σε απουσία διαλόγου με τους παραγωγικούς φορείς και σε ένα σχέδιο που «δεν περιλαμβάνει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

Κριτική στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εστίασης άσκησε παράλληλα ο αρμόδιος τομεάρχης Αλέξης Χαρίτσης σημειώνντας πως «δεν λέει κουβέντα για πραγματική επιδότηση της εργασίας. Δεν λέει κουβέντα για τη ρύθμιση και το «κούρεμα» των χρεών που έχουν ήδη συσσωρεύσει οι επιχειρήσεις. Δεν λέει κουβέντα για τη θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού και για την στήριξη των ίδιων των επαγγελματιών ως φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσής τους».

Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς την οποία έχει χαρακτηρίσει σκάνδαλο.

Θέμα επιτάξεων θα θέσει το ΚΙΝ.ΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής υποδέχθηκε θετικά χθες τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την ενίσχυση της εστίασης. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία και την αντιμετώπιση του Covid 19.

Η κριτική της Φώφης Γεννηματά στα θέματα αυτά αναμένεται σκληρή. Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του ΚΙΝ.ΑΛ που σημειώνει πως «η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύει ότι η διακυβέρνηση της χώρας μέσω της ατομικής ευθύνης των πολιτών συνιστά για αυτήν μονόδρομο». Παράλληλα θέτει θέμα επίταξης των ιδιωτικών νοσοκομείων σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «επιμένει να κρατά τις ιδιωτικές κλινικές εκτός της μάχης με τον κορονοϊό».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα