Lockdown: Σχολεία και εστίαση τα επόμενα βήματα – Πότε και πώς θα ανοίξουν 

Lockdown: Σχολεία και εστίαση τα επόμενα βήματα – Πότε και πώς θα ανοίξουν 
Άνοιγμα της εστίασης Eurokinissi

Μετά το λιανεμπόριο, σειρά έχουν σε μία εβδομάδα τα σχολεία και ειδικότερα η Γ' Λυκείου, με την εστίαση να ακολουθεί. Η προϋπόθεση των self test και τα ζητήματα που προκύπτουν.

Στο σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων και χαλάρωσης του lockdown προχωρά η κυβέρνηση, καθώς χθες “κλείδωσε” το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου και εστάλη το μήνυμα πως ακολουθούν τα σχολεία από τις 12 Απριλίου, ενώ το τρίτο βήμα θα είναι η επαναλειτουργία της εστίασης από τα μέσα του μήνα.

Την πρόθεση να επιστρέψουν οι μαθητές καταρχάς του Λυκείου (λόγω και των πανελλαδικών) στα θρανία το συντομότερο επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο πρωθυπουργός μάλιστα προανήγγειλε ότι τα self test, που αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν από την άλλη εβδομάδα, θα χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους μαθητές, αλλά και στους εκπαιδευτικούς, καθώς θα απαιτείται αρνητικό αποτέλεσμα για τη συμμετοχή στα μαθήματα.

Υπάρχουν όμως μία σειρά από ερωτηματικά όσον αφορά στην εφαρμογή του συστήματος αυτού στην πράξη. Ποιος θα δηλώνει το αποτέλεσμα του self test και που. Θα υπάρχει όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση μία γενική πλατφόρμα στο διαδίκτυο. Έστω όμως ότι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί υποβάλλουν εκεί τα αποτελέσματα, ποιος τα ελέγχει; Ενώ, εάν οι γονείς κληθούν να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι το παιδί έχει αρνητικό τεστ, τίθεται ζήτημα προσωπικών δεδομένων. Σημειωτέον ότι το υπουργείο Υγείας απέσυρε χθες τη διάταξη για τη διενέργεια και την καταγραφή των δωρεάν rapid test από τους φαρμακοποιούς.

Το σύστημα των self test εξετάζεται να εφαρμοστεί και στους εργαζόμενους στην εστίαση, την οποία η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει μέσα στον Απρίλιο, αλλά χωρίς να αναλάβει η ίδια και την ευθύνη της απόφασης και ποντάροντας για άλλη μία φορά στην ατομική υπευθυνότητα.

Πριν το Πάσχα αναμένεται βέβαια ούτως ή άλλως να λειτουργήσουν μόνο εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ, με καθήμενους και αποστάσεις, σε εξωτερικούς χώρους. Το σενάριο πάντως να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση πριν το Μάιο, ως αντίβαρο προκειμένου να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και να κάνουν οι πολίτες Πάσχα στο χωριό, δεν εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες. Ήδη οι επαγγελματίες της εστίασης εκπέμπουν SOS και πιέζουν την κυβέρνηση, η οποία έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη τη γνώμη της αγοράς και όσον αφορά στο λιανεμπόριο. Έγινε δεκτό το αίτημα του Ανάπτυξης και του εμπορικού κόσμου για άνοιγμα με SMS στο 13032 και όχι με click away, όμως ως αντιστάθμισμα δεν ανοίγουν ακόμη τα εμπορικά κέντρα, αλλά μόνο τα μικρότερα καταστήματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα