Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Έχετε βαθύ μίσος για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Έχετε βαθύ μίσος για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο
Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

«Δεν μπορεί επειδή μας συμφέρει πολιτικά να δυσφημούμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο» τόνισε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι στα Πανεπιστήμια βλέπει μόνο τους «Ρουβίκωνες» κι όχι την εμπλοκή της ΔΑΠ σε περιστατικά μαζικής αντιγραφής στις εξετάσεις.

«Βαθύ μίσος για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο» καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ώρα του Πρωθυπουργού σε συζήτηση ερώτησης του προέδρου της ΝΔ για την βία στα Πανεπιστήμια. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι πολιτεύεται «με ψεύτικα στοιχεία και καταστροφολογία» για την εγκληματικότητα επιχειρώντας να εμφανίσει την Αθήνα περίπου ως … Γκόθαμ Σίτι, την ώρα που όλο και περισσότεροι τουρίστες την επιλέγουν ως προορισμό.

«Δεν μπορεί επειδή μας συμφέρει πολιτικά να δυσφημούμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο», την στιγμή που παρόμοια φαινόμενα συμβαίνουν και σε «προηγμένες» χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε μάλιστα τον Κ. Μητσοτάκη ότι ψεύδεται όταν υποστηρίζει ότι τα κρούσματα της βίας στα Πανεπιστήμια έχουν αυξηθεί επί της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, ενώ είναι μειωμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία. Όσον αφορά τις αναφορές του Κ. Μητσοτάκη στην δράση του Ρουβίκωνα, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «μόνο τους Ρουβίκωνες βλέπετε στα Πανεπιστήμια», επικρίνοντας τον Κ. Μητσοτάκη επειδή αποφεύγει να στρέψει το βλέμμα του σε φαινόμενα διαφθοράς στα Πανεπιστήμια όπως οι οργανωμένες επιχειρήσεις αντιγραφής στις εξετάσεις σε ΑΣΟΕΕ και Πάτρα στις οποίες είχε εμπλακεί η φοιτητική νεολαία της ΝΔ, η ΔΑΠ. «Αυτοί είναι οι άριστοι οι δικοί σας» σχολίασε δηκτικά.

“Κάθεστε στα ίδια έδρανα με ανθρώπους που στα νιάτα τους είχαν πάρει τα τσεκούρια”

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «καταδικάζουμε τον φασισμό από όπου κι αν προέρχεται» κάνοντας αναφορά τόσο στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, όσο και στο πρόσφατο περιστατικό όταν «αυτόκλητοι ιδιόκτητες του φοιτητικούς κινήματος» εμπόδισαν αντιστασιακούς κατά της Χούντας από το να καταθέσουν στεφάνι κατά τους εορτασμούς για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας θύμισε στον Κ. Μητσοτάκη ότι «κάθεστε στα ίδια έδρανα με ανθρώπους που στα νιάτα τους είχαν πάρει τα τσεκούρια», μια εμφανής αναφορά στην ακροδεξιά φοιτητική δράση του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη.

“Διπλό ψέμα” από τη ΝΔ για την βία στα Πανεπιστήμια

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «διπλό ψέμα» τις κατηγορίες της ΝΔ ότι τα κρούσματα βίας στα Πανεπιστήμια έχουν αυξηθεί επί της σημερινής κυβέρνησης λόγω της επαναφοράς του Πανεπιστημιακού ασύλου. Ο Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα, επισήμανε όμως ότι ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τα κρούσματα βίας στα Πανεπιστήμια, αν και την χαρακτήρισε προβληματική γιατί «τσουβαλιάζει ως «περιστατικά βίας» τα πάντα». Πάντως, ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι στην έρευνα καταγράφονται 358 περιστατικά βίας, από τα οποία 255 έχουν λάβει χώρα από το 2011 ως το 2014, ενώ μόνο 103 από 2015 και μετά. Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι τα 2/3 των περιστατικών συνέβησαν επί των ημερών των κυβερνήσεων της ΝΔ, ενώ δεν υπήρχε το Πανεπιστημιακό άσυλο.

“Δεν μπορούμε να βάλουμε στο ζύγι το αίμα”

Απαντώντας στις αναφορές του Κ. Μητσοτάκη στις αριστερές ιδεολογικές καταβολές της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας του επισήμανε ότι «κάνετε διπλό λάθος να επιμένετε σε αυτήν την τοποθέτηση». Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «νεκροί υπήρξαν κι από τις δύο πλευρές του ιδεολογικού χάρτη» υπογραμμίζοντας ότι όση αξία έχει το αίμα των στελεχών της συντηρητικής παράταξης που δολοφονήθηκαν από την «17 Νοέμβρη», «τόση αξία είχε και το αίμα του Νίκου Τεμπονέρα». «Δεν μπορούμε να βάλουμε στο ζύγι το αίμα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Τον κίνδυνο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων “της αρπαχτής” επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας

Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο αμφισβητώντας την δυνατότητα να γίνει μία τόσο μεγάλη επένδυση ώστε ιδρυθεί στην Ελλάδα ένα μη κρατικό Πανεπιστήμιο που θα μπορεί να παρέχει ποιοτική εκπαίδευση στους φοιτητές. «Πείτε μου παράδειγμα ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Ευρώπη στο οποίο η παρεχόμενη γνώση είναι υψηλού επιπέδου» προκάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας εγείροντας φόβους για προσπάθειες δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων «της αρπαχτής» αν επιτραπεί η λειτουργία τους από το Σύνταγμα.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο επιτρέπει την πρόσβαση στην γνώση όλων των πολιτών ανεξαρτήτως της ταξικής του καταγωγής. Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι με τις προτάσεις της ζητά όχι την σύνδεση της αγοράς με το Πανεπιστήμιο, αλλά την «υποταγή» του Πανεπιστημίου στην αγορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα