Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Η κυβέρνηση θεωρεί συνταγματική την αναστολή εργασίας

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Η κυβέρνηση θεωρεί συνταγματική την αναστολή εργασίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κέντρο Υγείας Αγίας Παρασκευής. Eurokinissi

Το Μαξίμου επικαλείται τον Α. Μανιτάκη για τη συνταγματικότητα της αναστολής εργασίας για όσους αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Συνταγματική η αναστολή εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σε γηροκομεία που θα αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, υποστηρίζει η κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα επιστρέφει στο ΣΥΡΙΖΑ τις κατηγορίες περί διχασμού και τον κατηγορεί με τη σειρά της για “φλερτ” με το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και ειδικότερα το μέτρο αναστολής εργασίας ακόμη και για τους γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό του δημοσίου τομέα εγείρει κατά ορισμένους ερωτήματα συνταγματικότητας και καταστρατήγησης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και του άρθρου 22 του Συντάγματος περί προστασίας της εργασίας.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως επικαλούνται τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργό Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος εξέφρασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ εκτίμησε ότι το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους εργαζόμενους σε γηροκομεία και νοσοκομεία που δεν θα εμβολιαστούν είναι συνταγματικό. Χαρακτήρισε επίσης συνταγματικό και τον αποκλεισμό των μη εμβολιασμένων από εσωτερικούς χώρους στην εστίαση και διασκέδαση, από τη στιγμή που όπως είπε το μέτρο είναι το ηπιότερο δυνατό, και τεκμηριώνεται επιστημονικά.

“Όταν υπάρχουν εμφανείς, επιστημονικά δεδομένοι και άμεσοι κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία του πληθυσμού συνολικά, ακόμη και για την υγεία των εμβολιασμένων, η Πολιτεία προφανώς μπορεί να προβλέψει – με νόμο – μέτρα επιβολής του υποχρεωτικού εμβολιασμού και τη δυνατότητα αναστολής εργασίας. Μπορεί δηλαδή να πει σε έναν αρνητή ότι τίθεσαι σε αναγκαστική άδεια, ή σε ένα είδος διαθεσιμότητας, καθώς παραβίασες έναν όρο, ένα καθήκον που έχεις, αυτό της υγιούς παροχής εργασιών”, υποστήριξε ο κ. Μανιτάκης. Ανέφερε μάλιστα ότι καθώς ο ο εργοδότης έχει υποχρέωση της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων και υποχρεούται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και μάλιστα προληπτικά, μπορεί να προβλέψει ακόμη και αναστολή εργασίας χωρίς πληρωμή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ο καθηγητής πάντως τόνισε ότι δεν μπορεί η αναστολή να ισοδυναμεί με απόλυση, δηλαδή με διακοπή της θέσης εργασίας. Πρακτικά βέβαια η αναστολή είναι σαν απόλυση για τον εργαζόμενο που δεν θα πληρώνεται και εκεί ποντάρει βέβαια και η κυβέρνηση.

Κυβερνητικά στελέχη προσέθεταν ότι το Σύνταγμα -και μάλιστα και το άρθρο 22 για την προστασία της εργασίας- επιβάλλει στην πολιτεία να παίρνει μέτρα περιορισμού δικαιωμάτων και ελευθεριών όταν συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ανάγκη προστασίας από επιδημίες.

Το άρθρο 22 του Συντάγματος για την προστασία της εργασίας ειδικότερα αναφέρει ότι: “Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών.”

Ο κ. Μανιτάκης μάλιστα εκτίμησε ότι εάν όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας κινηθούν δικαστικά, δεν θα δικαιωθούν,καθώς σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κρίνεται απολύτως επιβεβλημένος για λόγους προστασίας της δημόσιας Υγείας. Έφερε ως παράδειγμα την υποχρέωση των γονέων να κάνουν όλα τα εμβόλια στα παιδιά τους προκειμένου να γίνουν δεκτά στο νηπιαγωγείο, αλλά και την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΣτΕ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ανδρών της ΕΜΑΚ.

Σημειωτέον ότι για την εφαρμογή των μέτρων για υποχρεωτικό εμβολιασμό και των κυρώσεων σε περίπτωση άρνησης, δεν απαιτείται ψήφιση νέου νόμου, αλλά μόνο έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα καθορίζει και λεπτομέρειες όπως το χρονικό διάστημα αναστολής.

Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ δια της εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη εξαπέλυσε αντεπίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον οποιο καλεί να απαντήσει ευθέως εάν:

Είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες ή όχι;

Είναι υπέρ της επαναλειτουργίας κλειστών χώρων ψυχαγωγίας μόνο για εμβολιασμένους ή όχι;

“Όσο για το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για την επιστήμη και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ίσως να έπειθε κάποιους, αν δεν είχε αργήσει ενάμιση χρόνο, στη διάρκεια του οποίου τα στελέχη και τα τρολς του ΣΥΡΙΖΑ τον λοιδορούσαν” σχολιασε επίσης η κ. Πελώνη.

Βασικό επιχείρημα όμως της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των εμβολιασμών είναι η στάση του πρώην υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, τον οποιο κατηγορεί ότι “κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές με πρόσχημα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, όπως κι ο κ. Τσίπρας που από τη μια μιλάει υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και από την άλλη καταγγέλλει την κυβέρνηση για “βούρδουλα”.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα