Ζαχαριάδης: “Δεν γίνεται να αλλάζουμε στρατηγική κάθε βδομάδα”

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κώστας Ζαχαριάδης κατά την ομιλία του στην τρίτη ημέρα εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
Ο Κώστας Ζαχαριάδης κατά την ομιλία του στην τρίτη ημέρα εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

“Πρέπει να ξεκινήσουμε την καμπάνια για την ακρίβεια και την στέγαση αντί να βυθιζόμαστε στην εσωστρέφεια και να ψάχνουμε για εχθρούς εσωτερικούς και αντιπάλους” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Ζαχαριάδης στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί ξανά να κυβερνήσει αν ανασυγκροτηθεί, αν δώσει απαντήσεις, αν μιλήσει για το μέλλον, αν παράξει πολιτική. Και μπορούμε και ξέρουμε και θέλουμε”, τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης, κατά την τοποθέτησή του στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επικαλούμενος τη «μεγάλη παρακαταθήκη» και την «ιστορική τομή» της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

“Θα κάνουμε όλοι μαζί ξανά μεγάλο τον ΣΥΡΙΖΑ”, είπε, σχολιάζοντας πως “ο λόγος που είμαστε εδώ, κάποιοι από παλιότερα και κάποιοι από πιο πρόσφατα, έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Αλέξης Τσίπρας”.Άρα είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε οφείλουμε σεβασμό και στα λόγια και σε όλα και όχι υποδείξεις, όχι να σηκώνουμε το δάχτυλο. Και χαμηλούς τόνους, όχι αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα στις ομιλίες”. “Αγάπη, συντροφικότητα, αλληλεγγύη, εξωστρέφεια, αυτή είναι η αριστερά, αυτή είναι η δημοκρατική παράταξη, αυτός είναι ο προοδευτικός κόσμος της χώρας, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ”, πρόσθεσε.

Ενόψει των αυριανών ψηφοφοριών, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι “το σώμα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή θα απορρίψει την πρόταση του προέδρου για εκλογή νέου προέδρου. Εγώ ακούω κι αυτό που είπε ο σύντροφος Φάμελλος, που λέει όχι κάλπες. Είναι μία απόφαση που θα την πάρουμε όλοι μας με μία ψήφο καθένας”. Τόνισε ότι “εάν όμως πάρουμε την απόφαση να ακολουθήσουμε αυτό το οποίο εισηγείται, τις εκλογές, πρέπει να κάνουμε έναν ομαλό και δημοκρατικό συνεδριακό διάλογο και αυτό σημαίνει χρόνος όπως προβλέπεται από το καταστατικό μας, στον ένα μήνα”. Αυτό, είπε, προκειμένου να μπορέσουν όλοι να ακούσουν τους υποψήφιους, τι σκέφτεται και τι θέλει να κάνει ο καθένας, ποιες αλλαγές στο καταστατικό, ποια φυσιογνωμία του κόμματος, ποιος ρόλος των οργάνων”.

“Άρα, εκλογές ανοιχτές με διάλογο και δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, συντροφικά και φυσικά με κάλπη, για να πάει ο κόσμος να ψηφίσει όπως πήγε και ψήφισε και τον Τσίπρα και τον Κασσελάκη και με μια διαδικασία ανοιχτή και διάφανη, για ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο στην κοινωνία”, ανέφερε.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο κ. Ζαχαριάδης περιέγραψε την εικόνα των κοινωνικών προκλήσεων και κινητοποιήσεων, σχολιάζοντας τη δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι «οι αγρότες και οι φοιτητές είναι σε κινητοποιήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έκαναν κινητοποιήσεις, η ακρίβεια σαρώνει το διαθέσιμο εισόδημα και ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ανεβαίνει πέφτει». Εξέφρασε την ανησυχία του για λάθος πορεία σε σειρά από ζητήματα, τονίζοντας ότι πρέπει να ξεκινήσουμε την καμπάνια για την ακρίβεια και την στέγαση αντί να βυθιζόμαστε στην εσωστρέφεια και να ψάχνουμε για εχθρούς εσωτερικούς και αντιπάλους”.

“Όποιος τους αναζητά στην πραγματικότητα τους αναζητά γιατί θέλει να αποφύγει τις δικές του ευθύνες”, σχολίασε, προσθέτοντας: «ηγεσία σημαίνει ευθύνη, είτε είσαι βουλευτής είτε είσαι στην Κεντρική Επιτροπή, είτε στην πολιτική Γραμματεία, είτε Πρόεδρος. Αυτό μας δίδαξε ο Αλέξης Τσίπρας τόσα χρόνια και σαν πρόεδρος και σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σαν πρωθυπουργός, να αγαπάμε την ευθύνη και να την αναλαμβάνουμε». Είπε ακόμη ότι «ηγετικότητα σημαίνει να συνθέτει, να ενώνει, να γεφυρώνει. ‘Άρα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν μόνο σύντροφοι συναγωνιστές και συνοδοιπόροι. Αντίπαλος είναι η συντήρηση και συντηρητικές πολιτικές”.

Σχολίασε ότι “όντως το διάστημα από το οποίο επιλέξαμε την ηγεσία μας είναι σύντομο, αλλά και η μετατόπιση στο δημόσιο λόγο μας είναι μεγάλη και πρέπει να τα εξετάσουμε όλα: Από το ‘ήρθα να κερδίσω τον Μητσοτάκη’, από το ‘θα βγούμε πρώτοι στις ευρωεκλογές’, υποχωρούμε στο θα κριθώ το ‘27 και ‘θέλω λευκή επιταγή για τις ευρωπαϊκές εκλογές'”.

“Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας από το μέλος μέχρι και την ηγεσία ότι τα κόμματα δεν κρύβονται ούτε στην ΚΕ, ούτε στα συνέδρια, ούτε στις ψηφοφορίες, ούτε σε εκλογές από τη βάση. Οι εκλογές κρίνουν τα κόμματα, οι εκλογές είναι οι μάχες”, τόνισε. Ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «για να ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη στη θεσμική εκπροσώπηση και σαφές πολιτικό σχέδιο. Δεν γίνεται να αλλάζουμε στρατηγική κάθε βδομάδα ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθυνόμαστε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα